In urma cu doar o luna de zile, Jafco Holding Romania SA a garantat un credit de 300.000 de dolari, contractat la Banca Comerciala a Greciei, cu actiunile a doua societati comerciale, unde detine pachetul majoritar de actiuni: Victoria si Chimopar (fosta Intreprindere Chimica Dudesti). Daca in primul caz totul pare a fi in regula, gajul pe actiunile Chimopar ridica serioase semne de intrebare, care trebuie neindoielnic verificate de organele de control abilitate. Aceasta desi Jafco a specificat la acordarea creditului ca cele 58,9% din actiunile pe care le detine la Chimopar sunt -libere de orice sarcini-, in fapt mai mult de 20% dintre acestea sunt gajate in favoarea Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), institutia patronata de Ovidiu Musetescu. Cum conditia ridicarii gajului este finalizarea investitiilor de 9,3 milioane de dolari la Chimopar (ceea ce nu s-a intamplat inca), iar intre APAPS si Jafco, societatea controlata de omul de afaceri libanez Imad Mahmoud Jaffal, nu s-a incheiat vreun act aditional de ridicare a gajului, ramane de verificat care este temeiul legal pe care actiunile au fost declarate libere de orice sarcini. Aceasta tinand cont ca reprezentantii Bancii Comerciale a Greciei declara ca banca a respectat legalitatea, in timp ce directorul Bursei de Valori (unde se tranzactioneaza actiunile Chimopar) manifesta prudenta in declaratii.
Fondul Proprietatii de Stat a privatizat Chimopar la data de 18 ianuarie 1999, prin vanzarea pachetului de 58,9% din actiunile pe care le detinea in societate catre Smartcom Impex SRL. Pretul a depasit cu putin milionul de dolari, suma mica in raport cu valoarea societatii, conditionat insa de realizarea unui volum de investitii de nuoa ori mai mare (9,4 milioane de dolari). La data de 23 martie 1999, FPS a acceptat modificarea cumparatorului din contractul de vanzare-cumparare, acesta fiind Jafco Holding Romania, urmare a contractului de cesiune (11 martie 1999) dintre efemerul, respectiv actualul, proprietar. Prin efectul actului aditional, Jafco Holding a preluat integralitatea obligatiilor prevazute in contractul de privatizare, inclusiv cea de efectuare a investitiilor. Exigenta administratorilor averii statului s-a imblanzit insa, la sfarsitul aceluiasi an, cand Alin Giurgiu a aprobat atat reducerea penalitatilor aferente intarzierii investitiilor (de la 30% la 10% – prezumtia intarzierii?), cat si -convertirea- anului 1999 in -an de gratie-.
Desi scadenta sufla in ceafa investitorilor libanezi (se apropie sfarsitul perioadei de investitii), cele 9,3 milioane de dolari nu prea bat la usa Chimopar, astfel incat reesalonarea acestora pare a fi una dintre solutiile APAPS, alta decat rezolutionarea contractului, indiferent daca reesalonarea ba ar fi, ba nu, conditionata de pastrarea fortei de munca in societate.
-Ponderea- gajului a intrat la apa
Pe de alta parte, APAPS ar mai putea recurge la executarea gajului asupra actiunilor detinute de Chimopar, dar si acesta s-a redus de la aproape 30% din actiunile Chimopar la mai putin de 13%. Aceasta deoarece fostul FPS a instituit gajul cu deposedare asupra a 376.558 de actiuni, reprezentand, pe atunci, 50% din actiunile cumparate de JAFCO. La data de 21 martie 2001 insa, Adunarea Generala a Actionarilor Chimopar a aprobat majorarea capitalului social al societatii (de 2,39 ori), urmare a aplicarii prevederilor Hotararii de Guvern 403/2000, privind reevaluarea imobilizarilor corporale, ceea ce a dus la diminuarea substantiala a ponderii actiunilor gajate.
Libere si nu prea
Recent insa, inainte de inscrierea in cursa privatizarii societatii comerciale Aversa, Jafco Holding Romania a contractat un credit de 300.000 de dolari de la Banca Comerciala a Greciei Romania (contractul de linie de credit nr. 150/11 octombrie 2002). Nimic anormal, doar ca, printre bunurile in garantie prezentate de Jafco se regaseau, alaturi de pachetul de actiuni de 88,356% detinut la SC si Victoria SA, cele 58,9% din actiunile Chimopar: -In calitate de actionar al SC Chimopar SA, consimt sa constitui in favoarea Commercial Bank of Greece (Romania) SA un gaj fara deposedare asupra unui numar de 1.800.682 actiuni, detinute la SC Chimopar SA, in conformitate cu actele constitutive ale SC Chimopar SA, cu modificarile ulterioare, libere de orice sarcini, pentru garantarea creditului acordat de catre creditor in suma de 300.000 de dolari plus dobanzile aferente, comisioanele, taxele si alte cheltuieli, conform contractului de linie de credit nr. 150 din data de 11.10.2002. Aceste actiuni constituite in gaj reprezinta 58,9% din valoarea capitalului subscris al SC Chimopar SA-. Cum de pe site-ul oficial al Bursei de Valori Bucuresti rezulta ca acesta este intregul pachet de actiuni al JAFCO la Chimopar, am cautat sa verificam daca nu cumva Jafco a realizat integral investitiile asumate, date fiind prevederile capitolului 8 din contract: -Actiunile gajate vor fi eliberate de sub gaj in termen de 30 de zile de la data realizarii integrale a investitiei/aportului de capital de catre Cumparator-. Or, surse de incredere din APAPS ne-au declarat nu numai ca nu s-au finalizat investitiile, ci si ca nu a fost incheiat nici un act aditional prin care sa se ridice gajul asupra actiunilor. Situatie in care devine evident ca este necesar ca organele de ancheta abilitate sa se sesizeze si sa verifice daca nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de Codul penal pentru astfel de cazuri (luand in calcul sintagma -libere de orice sarcini-).
Secret si confidential
Ulterior, i-am contactat pe reprezentantii Bancii Comerciale a Greciei, de unde o doamna care s-a recomandat a fi Angela Irimia, sefa Departamentului juridic, ne-a comunicat ca, din punctul de vedere al bancii, totul este legal, fara alte comentarii. Curios ni s-a parut insa faptul ca respectiva doamna a -pedalat- mai mult pe faptul ca aceste informatii ar fi confidentiale, neparand a fi interesata de ceea ce am informat-o. Ii comunicam pe aceasta cale doamnei Irimia de la Banca Comerciala a Greciei ca informatiile publice oficiale (in care sunt incluse si cele de mai sus, care au legatura cu banca) nu pot fi considerate publice. Iar domnia sa, ca jurist, trebuie sa cunoasca acest lucru.
Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori: -Este problema bancherului care a acordat creditul-
-Din punct de vedere legal, actiunile unei societati nu pot fi gajate de doua ori. Insa aceasta este, in primul rand, problema bancherului care a acordat creditul, care trebuia sa verifice acest lucru inainte-, ne-a declarat directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, dl Stere Farmache. Potrivit oficialului BVB, actiunile gajate sunt, in mod normal, -blocate- si nu pot intra la tranzactionare. Pentru a se intampla acest lucru insa, gajistul ar fi trebuit sa informeze conducerea Bursei despre existenta gajului.