Home Politic Unele tari ar putea reintroduce vizele pentru Romania

Unele tari ar putea reintroduce vizele pentru Romania

DISTRIBUIŢI


In discursul rostit, ieri, in fata Camerelor reunite ale parlamentului, presedintele APCE, Peter Schieder, a atentionat ca -exodul rromilor – si nu doar al lor – spre Vest continua, creeaza probleme si tensiuni care pun in pericol hotararea UE de a elimina vizele pentru cetatenii romani-. Ulterior, cand i s-au cerut mai multe detalii, Valer Dorneanu, presedintele Camerei Deputatilor, a fost mai rapid si a replicat imediat ca nu poate raspunde, ca va avea probleme cu Comisia Europeana. Schieder a declarat ca, personal, nu crede, -dar unele tari ar putea lua in considerare reintroducerea vizelor pentru Romania- si a adaugat ca este -convins ca guvernul roman va avea intelepciunea sa nu lase un asemenea lucru sa se intample-. Motivul pentru care Schieder a efectuat o vizita in Romania este propunerea lui Mircea Geoana ca in 2004 summitul Consiliului Europei sa aiba loc aici, dar si pentru -a onora modul in care s-a dezvoltat Romania, dintr-o tara care acum 10 ani nu se stia in Europa daca este cazul sa fie membru al Consiliului Europei-. Critica pe care Schieder a adus-o delegatiei romane la Strasbourg este ca -aveti o singura femeie in cei 20 de reprezentanti, iar Romania este inca tributara conceptiei care limiteaza participarea femeilor in politica si in societate-. Presedintele APCE a facut o comparatie intre raportul Adunarii din 1997 si cel din 2002. Atunci Consiliul cerea asigurarea independentei justitiei, excluderea din Codul penal a prevederilor legate de drepturile homosexualilor si libertatea presei, imbunatatirea conditiilor din inchisori si rezolvarea problemelor legate de retrocedarea proprietatilor, situatia copiilor institutionalizati si rasismul, xenofobia si intoleranta, mai ales in privinta rromilor. -Dupa cinci ani si jumatate, constat un mare progres in domeniul legislativ (…), dar provocarea este sa faci <masinaria> sa mearga-, crede Schieder si a adaugat ca -cel mai bine se vede progresul in tribunale, in inchisori si sectii de politie, in masurile luate pentru rromi la vama, in scoli, pe strazile Bucurestiului si in provincie-.

-Cooperarea cu Tribunalul Penal International de la Haga este importanta si Europa ramane ferma in decizia de a aduce in fata Curtii Internationale sau a Tribunalului vinele de razboi sau impotriva umanitatii-, a accentuat Schieder in fata demnitarilor romani. El a tinut, in final, sa sublinieze ca Consiliul Europei -nu este un premiu de consolare pentru tarile ramase in afara grupului de la Bruxelles-.

– Comisia Europeana a atras atentia ca Romania nu sta bine cu implementarea legilor. Cum comentati?

– Cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa vada progresul care s-a facut si sa-l compare cu problemele care inca exista. Eu asa cred si de aceea sunt optimist. Stiu problemele de acum 10 ani, de acum cinci ani si cele de acum. Dar nu ma tem, pentru ca progresul a fost mare, iar problemele pe care inca le aveti sunt mici. Daca discutam acum despre ele, Europa va spune ca -da, sunt probleme-. Dar in comparatie cu ceea ce s-a facut, sunt convins ca vor fi depasite, iar momentul 2008, sau chiar mai devreme, cred ca nu va fi nici o problema.

– UE incepe sa-si dezvolte o componenta militara. In ce masura va influenta rolul Romaniei, in aceasta noua structura, presedintia OSCE?

– Nu as vrea sa comentez acest aspect, intrucat problemele de securitate nu intra in atributiile Consiliului Europei, deci nu comentez ca presedinte APCE. Personal, insa, as spune ca statutul de membru NATO al Romaniei e important si veti avea, de asemenea, un rol important.

– Cum va reactiona Consiliul Europei in cazul unui razboi cu Irak?

– Este foarte clar pentru Consiliu ca orice actiune ar trebui sa aiba loc numai in urma deciziei Consiliului de Securitate, cu acordul acestuia. Speram ca si Irak, si Statele Unite vor fi suficient de intelepte sa nu mearga mai departe decat permite Consiliul de Securitate. Speram…

– Mircea Geoana, referindu-se la Romania, a spus ca -lipsesc <gulerele albastre>, clasa muncitoare-. Credeti ca la nivel european ar fi nevoie, acum, de -gulere-?

– Problema nu este ca ne lipsesc muncitorii, ci ca ne lipseste munca; principala noastra sarcina este sa cream suficiente locuri de munca pe care sa le pastram, caci societatea europeana nu va supravietui daca va avea o foarte mare rata a somajului. Deci cred ca pe cat de buna este treaba pe care o face UE in anumite domenii, trebuie sa faca mai mult impotriva somajului si pentru a asigura locuri de munca. Atunci cand vom avea -gulere albastre-, vom crea si… munca.

– Ce ne puteti spune despre cum abordeaza APCE problema Republicii Moldova, despre masurile pe care le ia?

– Am discutat si aici acest aspect, dar nu vreau sa comentez.

– In campaniile electorale se folosesc tot mai mult tehnicile de marketing comercial. Credeti ca la un moment dat politica ar putea deveni -comerciala-? Va intreb ca un om care a lucrat in publicitate.

– In campaniile electorale, da, dar dupa parerea mea aceste tehnici ar trebui dublate de multe idei si valori care sa ajute politica, sa pastreze un echilibru. Ar trebui mai multe valori in politica si toate metodele noi sa fie folosite pentru -a vinde- politica. Doar -vanzarea- nu e suficienta, cum nici doar valoarea nu e. Sunt necesare ambele. Ideile bune si principiile trebuie comunicate corect populatiei.

– In raportul Comisiei Europene se arata influenta politicului in mass-media. Cum comentati, ca fost jurnalist?

– Cred ca, intr-adevar, ar putea sa se faca ceva in domeniul mass-media, s-a facut un progres, dupa cum am vazut in monitorizarea noastra, dar tot mai e ceva de facut.

Diferenta dintre Romania si UE se masoara in minute

– Daca ar trebui sa scrieti un reportaj despre Romania, care ar fi principala trasatura pe care v-ati axa?

– Nu este o intrebare usoara, in primul rand chiar putin indiscreta si in al doilea rand s-ar putea ca peste cativa ani sa ma apuc iar de scris, dar voi raspunde totusi. Dupa mine, in primul rand Romania a facut mult in ultimii 10 ani pentru a trece peste probleme vechi, de sute de ani. Asta mi se pare un progres real, ca problemele istorice si dintre vecini nu mai provoaca, acum, alte probleme, ci arata Europei cum pot fi depasite. As scrie despre asta. Apoi, eu sunt din Viena, si ca austriac m-as referi la cuvintele presedintelui Ion Iliescu din deschiderea Conferintei Pactului de Stabilitate in Balcani. El a spus in discurs ca nu este corect sa denumim aceasta zona -sud-estul Europei- cum ne uitam la Europa, Marea Neagra, Caucaz… Ar trebui sa vedem distantele, istoria; asta este centrul Europei, nu sud-estul ei. Venind de la Viena, dupa un drum de o ora si zece minute, vazand cultura, mancarea care este similara cu cea austriaca, am avut sentimentul ca sunt in centrul Europei, nu in alta parte, si nu folosesc acest sentiment pentru un nou standard, ci pentru a juca un anumit rol… Cineva ar trebui sa picteze sau sa faca o poza pentru a arata ca este centrul Europei, Europa insasi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.