Micuțul stat mexican Chihuahua a devenit centrul atracției din momentul în care a fost dată publicității o extraordinară descoperire științifică. Ținută ascunsă din motive ce țin de teama de a nu fi vandalizată, "Peștera lui Superman", cum a fost ea supranumită de media internațională, este o minunată creație a naturii, formată în exclusivitate din cristale de mărimi gigant.
Galeriile ireale, ce țin mai mult de poveste decât de știință, au fost descoperite întâmplător de frații Eloy și Javier Delgado, în momentul în care au vrut să vadă ce se află dincolo de o crăpătură aflată într-o mină obișnuită de argint și zinc. Aici au dat peste o încăpere plină cu cristale naturale de până la 15 m înălțime și cu o greutate de până la 30 tone.
O lună mai târziu, a fost descoperită cea de-a doua cameră, de dimensiuni mult mai mari decât prima, la fel de încărcată cu minunății cristaline și la aceeași adâncime, respectiv 300 m. Temperatura în prima galerie se apropie de 38 grade C, în schimb, în cea de-a doua, ajunge și la 66 grade C, ceea ce face imposibilă vizitarea de către om fără costume speciale și mai mult de zece minute.
Richard Fisher, consilier în turismul geologic, a declarat, încântat: "A merge dintr-o parte în alta prin această peșteră naturală e ca și când te-ai afla într-o mare sală de bal, în care ești înconjurat de oglinzi și lumini orbitoare. Camera mare este mai ceva ca o catedrală".
Același consilier a propus ca această minune naturală să intre în circuitul turistic, iar muzeele să nu atenteze la construcția realizată de trecerea anilor, căci cristalele, separat, sunt doar o formă cristalină a gipsului, dar în acest aranjament natural sunt superbe.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane