Dupa mai mult de jumatate de secol de la desfiintare, Institutul Social Roman si-a reluat, ieri, activitatea de cercetare in domeniul stiintelor sociale, urmand sa functioneze ca interfata intre comunitatea academica, sistemul guvernarii si societate.
ISR isi propune sa continue, intr-o forma moderna, activitatea remarcabila de cercetare si actiune sociala realizata, in perioada 1919-1948, de Institutul Social condus de profesorul Dimitrie Gusti, a declarat prof. dr. Ioan Mihailescu, presedintele institutiei.
Institutul are ca misiune dezvoltarea cercetarii sociale in Romania orientata pe problemele, riscurile si perspectivele societatii romanesti, sustinerea prin expertiza stiintifica a programelor de dezvoltare sociala nationala, regionala si locala, precum si stimularea formarii specialistilor in domeniu. O data la doi ani, ISR va publica -Raportul asupra starii societatii romanesti- si va organiza dezbateri pe baza acestui raport.
In plus, la ISR va fi creata o Banca Nationala de Date Sociale, va fi organizata in sistem electronic o Banca Nationala de Programe si Studii Sociale si va fi editata revista -Romania Sociala-.
-ISR va coopera cu 25 de institute nationale de cercetare, lucru care va permite realizarea rapida a unor proiecte de anvergura si, mai mult, vor putea fi gasite solutii la probleme sociale si economice-, a mai spus Mihailescu. Si guvernul ar putea beneficia de o expertiza stiintifica si obiectiva realizata in institut, a adaugat presedintele ISR.
Premierul Adrian Nastase – prezent la inaugurarea ISR – a remarcat faptul ca in domeniul stiintelor sociale se poate realiza mai usor un holding decat in domeniul economic.
**Ne propunem sa modificam anumite lucruri in mediul social si, pentru asta, este nevoie de o analiza, de o radiografie a situatiei actuale, iar pentru acest studiu ne vom baza pe cercetarea efectuata de ISR-, a spus premierul Adrian Nastase.