Compania Nationala a Huilei (CNH), Termoelectrica si consortiul format din firmele Itochu Corporation, Hitachi, Kopex si Fortum Engineering negociaza cu Banca de Import Export a Japoniei si Norden Investment Bank (NIB) asigurarea unei finantari in valoare de circa 150 milioane de dolari pentru retehnologizarea exploatarilor miniere Vulcan si Paroseni si a uzinei de preparatie Coroiesti, precum si reabilitarea Grupului nr. 4 de 150 de MW al CET Paroseni.
-Negocierile sunt in stadiu avansat, desi bancile au ridicat obiectii cand au vazut bilantul incarcat de pierderi al Termoelectrica-, au declarat surse din cadrul consortiului, precizand ca afacerea va fi finalizata, intrucat statul roman va oferi garantii pentru imprumuturile contractate de CNH si Termoelectrica.
Lucrarile vor incepe, potrivit surselor citate, aproximativ la sase luni dupa semnarea contractelor de finantare, asteptata in viitorul apropiat, si vor dura circa trei ani.
Ministerul Finantelor Publice va garanta credite externe pentru finantarea lucrarilor, echipamentelor si a utilajelor in valoare de 7,3 miliarde de yeni japonezi si 65,7 milioane de euro (peste 120 milioane de dolari), pentru reabilitarea CET, si 24,1 milioane de dolari pentru cele doua exploatari miniere si a uzinei de preparatie.
Finantarea investitiilor se va face si din surse propii ale celor doua companii, precum si din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic, ambele estimate a contribui cu peste 15 milioane de dolari la finalizarea proiectului.
Rambursarea creditului extern, a dobanzilor, a comisioanelor si a altor costuri aferente va fi asigurata de CNH si de Termoelectrica din surse proprii si din Fondul special pentru dezvoltarea sistemului energetic.
Cabinetul Nastase a aprobat, de curand, indicatorii tehnico-economici ai obiectivelor de investitii -Modernizarea si retehnologizarea exploatarilor miniere Vulcan si Paroseni si a Uzinei de preparatie Coroiesti- si -Reabilitarea Grupului nr. 4 de 150 MW din Centrala Electrica de Termoficare Paroseni-.
In luna noiembrie a anului 2000, Guvernul Isarescu a aprobat o hotarare care prevede unele masuri pentru executia lucrarilor de reabilitare a Grupului nr. 4 de 150 MW din Centrala Electrica de Termoficare Paroseni, de modernizare si retehnologizare a exploatarilor miniere Vulcan si Paroseni si a Uzinei de Preparatie Coroiesti.
Potrivit acestei hotarari, -necesitatea si urgenta finalizarii lucrarilor cu implicatii in rezolvarea unor probleme sociale si de mediu din Valea Jiului constituie circumstante pentru utilizarea achizitiei dintr-o singura sursa-.
Aceasta singura sursa este consortiul format, in ceea ce priveste reabilitarea Grupului nr. 4 de la CET Paroseni, din firmele Itochu Corporation, Hitachi Ltd. si Fortum Engineering, in timp ce pentru modernizarea si retehnologizarea exploatarilor miniere Paroseni, Vulcan si a Uzinei de preparatie Coroiesti, consortiul este format din firmele Itochu si Kopex.
-Componenta sociala a proiectului va determina, probabil, Guvernul sa scuteasca de la plata taxelor vamale echipamentele si serviciile din import, dar va determina si scutirea de la plata impozitului pe profit pe toata durata de operare a blocului, de 20 de ani-, au mai spus sursele citate.
De altfel, proiectul din Valea Jiului este profitabil nu numai in conditiile mentionate mai sus, dar si in conditii speciale de pret al carbunelui energetic si al energiei electrice si termice. In plus, Guvernul va trebui sa ofere o derogare, pentru perioada de inceput a proiectului, pentru ca in costurile initiale nu au fost incluse si cele legate de instalatia de desulfurare a gazelor de ardere.
Combustibilul extras si preparat din Valea Jiului va fi huila, la un pret estimat in contractul comercial de 7 dolari/gigacalorie plus 2,2 dolari/tona pentru transport.
Pentru tarifele de vanzare a energiei electrice si termice s-au avut in vedere doua variante, din care prima prevede un tarif de 38,5 dolari/MWh pana in anul 2005, urmat de o crestere la 47 dolari/MWh pentru energia electrica si 12 dolari/Gigacalorie pana in 2005, dupa care o crestere la 13 dolari/Gigacalorie la energie termica. A doua varainta prevede o crestere a tarifului la electricitate la 50 de dolari/MWh si la 15 dolari/Gigacalorie in cazul energiei termice dupa 2005.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane