Home Social Sinuciderile reprezintă 25% din totalul morților violente

Sinuciderile reprezintă 25% din totalul morților violente

DISTRIBUIŢI

Cu românii la psihiatru

Din ce în ce tot mai mulți români consideră că este necesar să consulte un psiholog doar că cei mai mulți nu își permit o astfel de consultație și asta din cauza faptului că serviciile psihoterapeuților nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. O statistică îngrijorătoare în acest sens este privitoare la rata de depresii, una dintre cauzele care duce anual la creșterea alarmantă a ratei sinuciderilor. Studiul arată că în acest fel se încalcă Rezoluția Parlamentului European privind sănătatea mintală.
„În Romånia, cei care suferă de depresie nu se prezintă la psiholog și nu au acces la servicii de psihoterapie pentru că acestea nu sunt decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate“, a spus purtătorul de cuvånt al Colegiului Psihologilor, Iulian-Laurențiu Ștefan.
Psihologii amintesc Raportul INML conform căruia, în Romånia, sinuciderile reprezintă 25% din totalul morților violente (necauzate de boli), aproape la fel de multe ca decesele survenite în urma accidentelor rutiere (28%).
„Cu toate că statisticile naționale indică o creștere alarmantă a cazurilor de depresie, precum și a altor tulburări psihice grave, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu decontează ședințele de psihoterapie realizate de către psihologi, punånd în pericol sănătatea mintală a populației Romåniei“, a susținut purtătorul de cuvånt. Potrivit acestei rezoluții, adoptate în 19 februarie 2009, sinuciderea rămåne o cauză majoră a morții premature pe continent, numărul deceselor în UE ridicåndu-se la peste 59.000 pe an. În nouă din zece cazuri, aceasta este precedată de evoluția unor tulburări psihice, a spus Ștefan.
Documentul Parlamentului European mai prevede că depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente și mai grave tulburări psihice, care conduce anual la creșterea alarmantă a ratei sinuciderilor și a tentativelor de sinucidere și că pentru prevenirea depresiei și a sinuciderii, statele membre sunt obligate să garanteze tratamentul psihoterapeutic, în condiții nediscriminatorii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.