Prima -proba- a admiterii consta in completarea corecta a fisei de inscriere. Mentionam ca admiterea candidatilor in licee si scoli profesionale se va face numai la scolile pe care acestia le-au absolvit. Locul de inscriere este acelasi si pentru absolventii din seriile anterioare. Elevilor li se recomanda un numar minim de optiuni, estimat a fi necesar pentru a-si asigura repartizarea, tinand seama de media lor de admitere, cat si de media ultimului admis la specializarile respective in anul 2000.
Dirigintele clasei, care participa la inscrierea optiunilor elevilor, va atentiona parintii ca optiunile trebuie sa fie realiste, alegand licee sau scoli profesionale la care media de admitere din anul precedent a fost cu cel mult un punct mai mare decat media de admitere a candidatului.
Parintii trebuie sa stie ca necompletarea unui numar suficient de optiuni poate duce la nerepartizarea elevului, corespunzator mediei sale. Personalul scolii doar consiliaza elevii si parintii, neavand voie sa influenteze alegerea. Cadrele didactice vor prezenta toate informatiile necesare, inclusiv riscurile completarii unui numar insuficient de optiuni sau completarea unor optiuni nerealiste, in ideea de a permite candidatilor o alegere in cunostinta de cauza.
Completarea corecta a fisei de inscriere
Specializarile pe unitati scolare, forme de invatamant (zi, seral, frecventa redusa) si limba de predare (in cazul claselor cu predare in limba minoritatilor) se identifica si se inscriu in fisa sub forma codurilor corespunzatoare, din brosura de admitere. Candidatii vor completa pe fisa de inscriere, in ordinea descrescatoare a preferintelor, codurile optiunilor pentru liceele sau scolile profesionale la care doresc sa se inscrie. In cazul liceelor tehnologice, optiunea se face global pentru filiera tehnologica, deoarece separarea efectiva pe profiluri se va face la sfarsitul clasei a IX-a.
Cu ocazia completarii optiunilor, parintii si candidatii vor verifica si corectitudinea celorlaltor date, inscrise in fisa de secretariatele scolilor si semnate de directorul scolii. Fiecare candidat isi poate copia in fisa model de brosura, pentru uz propriu, lista de optiuni, in ordinea descrescatoare a preferintelor exprimate.
Completarea fisei se va face de catre candidat, in prezenta parintelui sau tutorelui legal instituit, si a dirigintelui clasei. Acestia, impreuna cu candidatul, vor semna fisa de inscriere. Elevii si parintii sunt avertizati sa completeze cu cat mai multa responsabilitate optiunile si numarul acestora, pentru ca ele nu mai pot fi schimbate.
Admiterea la liceele militare
Scolile asigura cu prioritate, la inceputul perioadei de inscriere, completarea cu optiuni a fisei de inscriere pentru elevii care doresc sa sustina probe de aptitudini la liceele militare ale Ministerului de Interne sau ale Ministerului Apararii Nationale. Fisa de optiuni a acestor elevi trebuie sa cuprinda numai optiunile solicitate in ipoteza ca nu va fi admis la liceul militar agreat. Deci fisa nu va cuprinde optiunea pentru liceul militar respectiv.
Fisa respectiva va fi transmisa, impreuna cu celelalte, la Centrul de inscriere, iar elevul se va inscrie pentru probele de aptitudini la liceul militar ales, cu documentele specificate in regulamentul de admitere aprobat prin OMEN 4421/2000.