Home Economic-Financiar Crescatorii de animale, acuzati de crearea unei crize pe piata alimentara

Crescatorii de animale, acuzati de crearea unei crize pe piata alimentara

DISTRIBUIŢI

Procesatorii din industria carnii au acuzat ieri asociatiile crescatorilor de animale ca prin opozitia exprimata fata de reducerea taxelor vamale pentru importurile de carne de porc doresc sa creeze o criza artificiala pe piata alimentara autohtona. -Avand in vedere ca fermele romanesti nu asigura decat un sfert din necesarul de carne de porc, dorinta asociatiilor crescatorilor de mentinere a cotei de 45% pentru taxele vamale nu poate fi inteleasa decat prin interesul acestora de a-si pastra dreptul de a urca preturile la materia prima dupa bunul plac. In cazul in care taxele vamale vor fi reduse sau anulate, pretul carnii de import va fi sensibil mai mic decat cel al carnii furnizate de crescatorii romani. In plus, calitatea acestei materii prime de import este cu mult mai buna. Acest lucru nu poate fi pe placul celor care doresc sa impuna procesatorilor pretul lor-, a declarat dl Sorin Minea, presedinte al Societatii Angst si vicepresedinte al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

El a aratat ca, in timp ce asociatiile crescatorilor declara public ca vand carnea de porc la pretul de 20.000 lei/kg – animal viu – si 40.000-45.000 lei/kg pentru carcasa, in realitate, oferta de carne este aproape inexistenta, iar preturile inaintate procesatorilor sunt cu totul altele. -Fermele Ulmeni si Braila ofera carne la pretul de 62.500 lei/kg, ferma Bacau – care nu poate livra decat 3-4 tone pe saptamana – la 59.900 lei, respectiv 77.000 lei pentru carne degresata, iar Ferma Peris, care in luna iulie este inchisa, ar dispune de carne la pretul de 59.000 lei/kg-, a precizat dl Minea.

Vicepresedintele ARC a mai afirmat ca cele mai interesate de mentinerea clauzei de salvgardare la carnea de porc sunt fermele de stat, care continua sa-si acopere pierderile generate de ineficienta activitatii lor prin preturile mari pe care le pretind procesatorilor. -Acest lucru se intampla in momentul in care autoritatile propun masuri severe in agricultura, inclusiv in privinta privatizarii fostelor IAS. Chiar ieri, ministrul agriculturii a demis aproape o suta de directori de IAS, pentru ca acestia au refuzat sa prezinte documentatia necesara demararii proceselor de privatizare. Provocarea unei crize alimentare, pe fundalul tulburarilor din Romania, inseamna o lovitura data Guvernului-, considera Sorin Minea.

Presedintele Uniunii Interprofesionale pentru Agricultura si Alimentatie (UIAA), dl Marius Iliev, care s-a declarat impotriva ridicarii clauzei de salvgardare pentru carnea de porc, a afirmat ieri ca aceasta masura nu este justificata, atata timp cat conditiile pentru care a fost impusa taxa nu s-au schimbat. In opinia sa, activitatea producatorilor romani este drastic afectata de importurile de carne, in special de cele din Ungaria, tara care -acorda producatorilor atat subventii directe, cat si indirecte-. -Nu vom accepta scaderea taxelor vamale la importuri decat daca aceasta masura ar fi luata concomitent cu acordarea unor facilitati compensatorii pentru producatorii romani. Acestea ar insemna, de fapt, subventii care sa puna crescatorii romani pe picior de egalitate cu cei straini-, a afirmat Marius Iliev.

Presedintele UIAA este de parere ca scaderea taxei vamale la importuri nu se va resimti pe termen scurt in preturile produselor din carne. -Nu exista solutie la aceasta problema decat pe termen mediu, atunci cand va creste productia interna de carne de porc. In prezent, consumul de carne pe piata interna este foarte redus, dar numarul procesatorilor creste. Romania are zeci de mii de firme de procesare (multe cu una-doua masini in dotare) care au fost infiintate in urma cu mai multi ani, cand statul a acordat facilitati in acest domeniu. Aceste firme au functionat ca niste ?çcapuse?ê pe langa fermele de crestere a animalelor. Astazi, trebuie sa dispara-, a conchis Marius Iliev.

Procesatorii au propus ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, introducerea unei taxe unice de 5% pentru pentru importurile de carne de porc, atat in zonele defavorizate, cat si in restul tarii. -La aceasta se vor adauga 3% cheltuieli de transport. Nu putem accepta o crestere a pretului mai mare de 8%. La aceasta ora, populatia subventioneaza prin pretul carnii toate pierderile generate de incapacitatea manageriala a crescatorilor de animale-, a mai spus Sorin Minea.

El a subliniat ca, in cazul in care importurile de carne ar fi sistate – asa cum au cerut crescatorii -, refacerea efectivelor interne de pasari ar dura un an, cea a efectivelor de porci minimum trei ani, iar cea de bovine – intre cinci si opt ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.