Home Social Admiterea in liceu incepe sa fie tensionata

Admiterea in liceu incepe sa fie tensionata

DISTRIBUIŢI

Prima zi a admiterii informatizate in liceele bucurestene a decurs intr-o oarecare stare de panica. Imensele cozi formate in fata claselor in care dirigintii ii ajutau pe copii si pe parinti sa completeze fisele de inscriere i-au facut pe acestia din urma sa se alarmeze. Se pare ca multi nu cunosc situatia absurda din anul precedent si cresterea – numai si cu o ora – a timpului alocat pentru consilierea elevilor unei clase a fost suficienta pentru a produce nervi parintilor. Copiii erau mult mai relaxati…

Date incomplete despre liceele din brosura-ghid

Multi parinti s-au plans ca nu si-au putut forma, in timp util, o opinie despre liceele si specializarile din brosura. -Fiul meu a ales ca prima optiune Liceul de aviatie <Henri Coanda>. Si-ar dori sa devina pilot, dar nu stiu pentru care dintre specializarile acestui liceu sa-i indrum optiunea, pentru ca datele sunt mai mult decat evazive; tehnologic, matematica-fizica, informatica si cam atat-, ne spune Gabriela Lazar, mama unui tanar absolvent (cu 7,50) al Scolii Generale nr. 118 -Vasile Alecsandri-, din Capitala. -Am sperat ca – in momentul in care vor incepe inscrierile – sa primim mai multe date despre liceele preferate. Dar totul s-a rezumat la ce stiam deja din brosura, respectiv aproape nimic. Cred ca si liceele respective ar fi trebuit sa se ocupe mai intens de mediatizarea activitatii si a specializarilor scolare pe care le desfasoara, pentru ca noi, parintii, nu putem si nu avem timp de fiecare data pentru a vizita cateva zeci de licee, in speranta ca vom putea recomanda copiilor ce este mai bun pentru ei-, ofteaza Gabriela Lazar.

Precizam ca activitatea de consiliere a dirigintilor celor doua clase de a VIII-a din aceasta scoala s-a desfasurat relativ fluent, dar din cauza verificarilor repetate a optiunilor, timpul de doua ore alocat unei clase s-a prelungit cu o ora. O alta lacuna, sesizata de parintii ai caror copii doresc sa invete la un liceu militar, a fost lipsa mediei de admitere a ultimului intrat de anul trecut din brosura, medie orientativa pentru alegerea in deplina siguranta a acestui tip de liceu.

Parintii nu prea se omoara cu cititul brosurii

La Scoala nr. 14 din Brasov, dirigintii au tinut chiar sedinte suplimentare cu parintii, sfatuindu-i cum sa completeze datele din fisele de inscriere folosindu-se de copia fisei, pusa la dispozitie o data cu brosura. Practic, aceste sedinte suplimentare (primele fiind inainte de inceperea Capacitatii) sunt un fel de -repetitie- a zilei de vineri, 29 iunie, zi in care toti cei 87 de admisi la Capacitate (din 171 de inscrisi) vor face optiunile direct pe fisa originala de inscriere. -Singurele probleme pe care le-am avut – pana in momentul de fata – se refera la necunoasterea acestui tip de admitere de catre unii dintre parinti. Vin sa ne intrebe exact aceleasi lucruri pe care le-ar fi putut gasi si in brosura, la o lectura mai atenta-, ne spune Simona Chiriac, secretara scolii brasovene. -In ce priveste cunoasterea liceelor din acest judet, la sfarsitul lunii mai a fost organizat un <targ al liceelor brasovene>, la care toate unitatile de invatamant de acest tip au venit cu oferte care mai de care mai atragatoare si mai interesant prezentate – cu brosuri, pliante, recomandari. Acestui <targ> i-a succedat o serie de vizite ale elevilor de a VIII-a in liceele respective, pentru ca ei sa se poata convinge si la fata locului de ceea ce au aflat la <targ>-, ne-a mai precizat Simona Chiriac.

Nu mai sunt locuri in liceu pentru cei ce vor da a doua Capacitate

-Locurile in liceu vor fi ocupate inca din iulie, elevii care au promovat Capacitatea in sesiunea din august putandu-si continua pregatirea doar in scolile profesionale in care au mai ramas locuri neocupate-, a declarat Adrian Stoica, directorul Serviciului National de Evaluare si Examinare.

-Locurile in liceu reprezinta doar 65% din numarul absolventilor claselor a VIII-a, iar cifra de scolarizare pentru anul de invatamant 2001-2002 nu poate fi modificata, ea fiind aprobata de Guvern si cuprinsa in Legea bugetului pe anul in curs-, a mai spus Stoica.

Potrivit conducerii Ministerului Educatiei si Cercetarii, elevii care nu au promovat examenul de Capacitate din iunie mai au o sansa in august, cand va fi organizata, pentru prima data, o a doua sesiune de Capacitate.

Graficul examenului de Capacitate sesiunea august este urmatorul: intre 15 si 17 august – inscrierea; 20 august – proba la Limba si literatura romana; 21 august – Limba si literatura materna; 22 august – Matematica; 23 august – Istoria romanilor sau Geografia Romaniei; 25 august – afisarea rezultatelor; 26 august – depunerea contestatiilor; 27 august – afisarea rezultatelor finale.

Dupa prima sesiune de Capacitate, 29% dintre candidati au fost declarati respinsi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.