Home Politic Romania si-a precizat obiectiile la Legea statutului

Romania si-a precizat obiectiile la Legea statutului

DISTRIBUIŢI

Expertii romani din cadrul Ministerului Afacerilor Externe au intocmit un punctaj ce demonstreaza ca Legea statutului, atat de draga guvernului Orban, incalca o serie de documente si tratate internationale, prin promovarea discriminarii pozitive si a schimbarii proportiei etnice d teritoriul Romaniei.

Legea statutului maghiarilor din tarile vecine Ungariei incalca, in ansamblu: Tratatul politic de baza din 1996, Eecomandarea 1201 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Normele internationale in materie de protectie a minoritatilor nationale, Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor, Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, Documentul reuniunii de la Copenhaga al Conferintei privind dimensiunea umana a OSCE, Protocolul nr. 12 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Prin aceste incalcari, Ungaria stimuleaza schimbarea proportiei etnice in anumite regiuni din Romania, introduce discriminarea intre persoanele apartinand minoritatii maghiare din Romania si persoanele apartinand minoritatii romane din Ungaria si, nu in ultimul rand, depaseste limitele in care este admisa discriminarea pozitiva, masura cu caracter temporar prin care se urmareste asigurarea deplinei egalitati de sanse intre minoritari si majoritari.

O analiza pe articole a legii demonstreaza ca preambulul acesteia incalca Actul Final de la Helsinki, intrucat acest act normativ este considerat ca un act reparator fata de Tratatul de la Trianon, ceea ce indica o atitudine revizionista a Ungariei.

Articolul 1 aliniatul 2 din lege, care largeste sfera de aplicare si la membrii familiilor persoanelor de etnie maghiara, incalca Conventia-cadru pentru protectia minoritatilor si Conventia internationala privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasiala, intrucat nu respecta criteriul etnic si aplica abuziv discriminarea pozitiva.

De asemenea, articolele 1, 2 si 17 care acorda -drepturi preferentiale- etnicilor maghiari din Romania produc discriminare intre cetatenii acestei tari, incalcand Conventia-cadru pentru minoritati, Tratatul de baza romano-ungar si Constitutia Romaniei.

Articolele 20-23, care prevad acordarea legitimatiei de maghiar si drepturile aferente acestora, consacra caracterul extrateritorial al acestui act normativ, ignorand astfel principiul aplicarii teritoriale a legii in virtutea drepturilor suverane ale statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.