In lipsa unei medieri din partea Ministerului Agriculturii sau a Guvernului intre producatori si procesatori in stabilirea pretului la grau, exista riscul ca si anul acesta cerealele recoltate de tarani sa ramana nevandute. Afirmatia ministrului agriculturii, cum ca pretul graului din noua recolta ar urma sa fie undeva la 3.200, chiar 3.400 lei/kg, este cel putin hazardata in contextul actual al supraproductiei de grau din intreaga Europa de Est. Atat producatorii din morarit si panificatie, cat si cerealistii afirma ca graul din noua recolta va fi cumparat de la producatori cu 2.500-2.600 lei/kg sau nu va fi cumparat deloc. Reprezentantii sindicatelor din agricultura sustin ca producatorii agricoli nu vor accepta un pret prea mic, astfel ca ar putea ramane din nou cu hambarele pline de grau, fapt ce ar duce la o noua criza a graului, de data aceasta de conjunctura, nu din cauze naturale. Si unii, si ceilalti sustin ca este necesara interventia statului, concretizata prin acordarea unei prime la producator, asa cum se practica pretutindeni, in situatia aparitiei crizei de supraproductie.
Cerealistii nu vor cumpara grau fara comenzi ferme
-Pretul graului va fi undeva in jurul a 75-80 de dolari tona. Or, in aceste conditii, singurii care pot suporta preturi mici la vanzarea graului sunt doar marii producatori. Cei care lucreaza pe suprafete mari de teren si care obtin nu trei tone la hectar, ci patru sau cinci tone la hectar. Problema este ca micul producator sa fie protejat, altfel acesta nu va fi de acord sa vanda productia realizata-, spune Ioan Scurteli, presedintele Asociatiei Nationale a Cerealistilor din Romania (ANCER). Potrivit datelor detinute de asociatie, productia reala de grau din recolta acestui an va fi de circa sase milioane de tone, din care 1,8 milioane sunt necesare industriei de morarit, 1,8 milioane de tone raman in mediul rural, 500.000 de tone pentru samanta, iar 200.000 de tone la Rezerva de Stat.
Mai mult, presedintele ANCER afirma ca s-a luat hotararea in cadrul asociatiei de a nu se cumpara nici un bob de grau fara o comanda prealabila. Adica graul va fi cumparat de la producatori doar daca exista deja comenzi ferme de la intreprinderile de morarit si panificatie. -Daca noi cumparam graul pe baza de credite bancare si ramanem cu el nevandut, in patru luni dam faliment-, spune Scurteli. El a mai adaugat ca Ungaria are disponibil la export pentru Romania nu numai faina, ci si zeci de mii de tone de grau la 80 dolari/tona, alte cateva zeci de mii de tone zacand deja in sudul tarii si in Portul Constanta, surprinse de caderea preturilor.
Traficul cu faina prin zonele defavorizate
La randul lor, reprezentantii intreprinderilor de morarit-panificatie afirma ca este putin probabil ca pretul graului sa depaseasca 2.600 de lei kilogramul. Aurel Popescu, presedintele patronatului Rompan, afirma ca prin zonele defavorizate se perinda lunar zeci de mii de tone de faina ungureasca scutita de taxe vamale, la un pret de circa 170 de dolari tona, echivalentul unui pret al graului de 85 dolari/tona (mai putin de 2.500 lei/kg). -In atare situatie, producatorul de paine si produse de panificatie este obligat sa tina cont de criteriile de eficienta economica-, spune Aurel Popescu, precizand ca nici morarii nu-si vor putea permite, pe aceleasi considerente, sa cumpere grau la preturi care sa faca faina scumpa, deci nevandabila. Singura solutie in aceasta conjunctura ar fi, spune presedintele Rompan, acordarea unei prime la producator de circa 300 lei/kg: -O astfel de prima, coroborata cu masuri care sa reduca, daca nu sa stopeze traficul de faina, ar putea conduce la echilibrarea pietei-.
Producatorii s-ar multumi cu 3.200 lei/kg
Sindicatele din agricultura au mai avansat o solutie, cea a maririi Rezervei de Stat de la 320.000 tone la 1,5 milioane de tona, statul putand in acest mod sa sustina pretul in mod real. Totodata, Nicolae Stefan, liderul federatiei sindicale Agrostar, considera ca ar trebui interzise exporturile pana la momentul realizarii, de catre MAAP, a unei balante reale a graului, pentru a nu se mai ajunge la situatia din urma cu mai putin de un an, cand Romania a importat grau cu 140 de dolari tona, dupa ce, cu cateva luni inainte, exportase jumatate de milion de tone cu 95 de dolari tona. Potrivit liderului sindical, un pret rezonabil pentru producatorii de grau ar fi de 3.200 lei/kilogram, deziderat imposibil de atins in situatia in care MAAP nu a luat nici macar masura preliminara, de a-i aduna la aceeasi masa pe producatori si procesatori, in vederea stabilirii de comun acord a unui pret orientativ rezonabil.