Ministrul finantelor, dl Mihai Tanasescu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), dl Mugur Isarescu, au prezentat ieri, intr-o conferinta de presa, programul de masuri fiscale si monetare ce va fi adoptat in perioada urmatoare pentru diminuarea inflatiei, astfel incat acest indice sa ajunga la un nivel de sub 10% in 2004-2005.
Intrucat unul dintre elementele esentiale in procesul de dezinflatie este deficitul bugetar, Ministerul Finantelor (MF) si-a propus pentru anul acesta si pentru anul viitor doua tinte neinflationiste, respectiv 3,5 si 3% din Produsul Intern Brut (PIB). In lunile urmatoare, politicile fiscale vor avea in vedere, in principal, scaderea cheltuielilor publice. Acestea vor atinge, la sfarsitul lunii septembrie, nivelul de 73% din totalul cheltuielilor bugetare. -Pentru anul viitor, avem in vedere reducerea fiscalitatii cu aproximativ 3,5%, renuntarea la unele fonduri speciale, limitarea termenului de rambursare a TVA la 30 de zile, simplificarea sistemului de taxe aplicat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) si revizuirea politicii fiscale a impozitului pe venitul global. Numarul personalului bugetar va scadea anul viitor cu circa 2%, fapt ce va determina scaderea cu acelasi procent a costurilor publice-, a precizat ministrul finantelor.
Masurile vizate de Guvern in privinta sectorului real al economiei vizeaza in principal restructurarea unitatilor economice care inregistreaza mari pierderi. Primul sector care va fi supus restructurarii este cel energetic, -cap de lista- fiind societatea Termoelectrica, care acumuleaza pierderi anuale de 250 milioane de dolari. -Pe de alta parte, vom accelera procesul de privatizare si restructurare a societatilor cu capital de stat. In lunile urmatoare, vor fi finalizate negocierile privind vanzarea pachetelor de actiuni detinute de APAPS la cateva mari societati incluse in Programul PSAL, convenit cu Banca Mondiala (BM), intre care Hidromecanica Brasov, Romvag Caracal si Electroputere Craiova. Totodata, se va pune in practica un plan de masuri menit sa reduca pierderile inregistrate de TAROM la 25 milioane de dolari pe an, iar banca de investitii desemnata va incepe evaluarea societatii Tractorul Brasov, in vederea privatizarii-, a mai spus Mihai Tanasescu.
Pentru anul 2002, Executivul are in vedere privatizarea a cel putin 50 de intreprinderi mari, in pachete de cate 10, si a peste 300 de IMM. Alte sapte societati foarte mari vor fi vandute, iar cinci vor fi restructurate. Potrivit oficialului MF, aceste masuri vor diminua considerabil pierderile si arieratele din economie si, implicit, inflatia.
Cabinetul Nastase nu ignora insa principalii factori de risc, care ar putea influenta cursul inflatiei in acest an si in anii urmatori: evolutia nefavorabila a monedei unice europene, evolutia pretului titeiului pe piata internationala si evolutiile climaterice. -Cel mai mare factor de risc ramane insa persistenta indisciplinei financiare. Prin Ordonanta 79, Guvernul si-a propus sa reduca cota arieratelor din economie cu 10-15% in 2001 si cu 30% pana la sfarsitul anului 2002-, a afirmat ministrul finantelor.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat ca optiunea Guvernului de reducere graduala a inflatiei de la 54% la sub 10% in patru ani este motivata de costurile mult scazute ale masurilor aferente acestui proces. In paralel cu masurile fiscale si monetare menite sa diminueze inflatia, cresterea economica va fi de 4-6% pe an, rata somajului se va pastra in limite acceptabile, iar sistemul bancar se va intari. -Problemele structurale ale economiei sunt sursa principala a inflatiei in Romania. Pe de alta parte, studiile efectuate de BNR arata ca, in ultimii doi ani, influenta ?çinertiala?ê aspra ratei inflatiei a fost de 60%. Avem mari probleme de credibilitate: de cate ori se anunta o corectie de pret la energie sau gaze, se lanseaza un val de scumpiri-, a spus Mugur Isarescu. El apreciaza ca, in acest moment, in Romania exista cateva premise favorabile pentru reusita procesului de dezinflatie: o rezerva valutara de 3,6 miliarde de dolari, la care s-a adaugat inca 600 milioane de euro din recenta emisiune de euroobligatiuni si o balanta de plati a lichiditatilor pozitiva. -Cursul de schimb nu va mai fi utilizat pentru scopuri legate de balanta de plati. BNR nu-si propune sa mai creasca rezerva prin cumparari nete de lichiditati, ci sa pastreze actualul nivel optim al acesteia-, a adaugat Mugur Isarescu. Oficialul BNR a subliniat ca lupta cu inflatia nu mai poate fi amanata, iar costurile pe care le suporta acum Romania pentru realizarea acestui obiectiv sunt determinate in principal de intarzierea cu care au fost eliminate subventiile incrucisate intre consumatorii industriali si cei casnici la plata energiei.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane