Home Economic-Financiar Bucurestiul ramane fara cea mai mare fabrica de lapte

Bucurestiul ramane fara cea mai mare fabrica de lapte

DISTRIBUIŢI

Pana acum cativa ani emblematica pentru piata laptelui din Romania, fabrica Miorita isi va inchide portile de la 1 iulie. -Doar pana in primavara anului 2003-, au sustinut reprezentantii in AGA ai actionarului majoritar, fondul de investitii RomDevon din Cluj. -Povesti-, spun sindicalistii, -fabrica se inchide definitiv-, spun reprezentanti ai sindicatelor. Patronatul motiveaza masura inchiderii fabricii prin nevoia de a redimensiona activitatea pe criterii de eficienta economica, neputandu-si permite sa proceseze doar 10.000 de litri de lapte pe zi, la o capacitate totala de productie de 300.000 de litri. Pe de alta parte, reprezentanti ai sindicatului afirma ca fondul de investitii din Cluj a fost interesat de fapt sa vanda utilajele si capacitatile de productie, urmand sa ramana cu un teren de aprope sase hectare in buricul Bucurestiului. Pe de alta parte, APAPS nu mai poate avea nici un cuvant de spus, dat fiind ca in contractul de privatizare a fost inscris doar un termen de un an in care cumparatorul este obligat sa pastreze obiectul de activitate al societatii. Termen care expira la jumatatea lunii august a acestui an.

-De cand au venit in fabrica n-au facut decat sa vanda-

La data de 7 august 2000, a avut loc licitatia pentru vanzarea pachetului majoritar de actiuni (72%), detinut de FPS la SC Miorita SA. Ultima evaluare a acesteia stabilise valoarea activelor societatii la circa 65 miliarde de lei, dar pachetul de actiuni a fost adjudecat cu 24 de miliarde de un fond de investitii din Cluj, RomDevon, reprezentant al fondului american Devon Investment. La data de 25 iunie a anului in curs, AGA societatii a hotarat inchiderea societatii, incepand cu luna iulie, luand totodata masura disponibilizarii a jumatate din cei 160 de angajati ai societatii. Actionarul majoritar si-a argumentat propunerea de incetare a activitatii societatii prin necesitatea de a redimensiona activitatea societatii si a o retehnologiza in consecinta. Aceasta masura a trezit nemultumirea profunda a sindicatelor societatii. -De cand au venit in societate nu au facut decat sa vanda mijloacele de productie si sa disponibilizeze salariatii. N-au bagat in fabrica nici macar un cui, dar au vandut linia de taromele (n.r. – linia de impachetat unt la pachetele mici, din cele servite la hoteluri sau pe cursele aeriene, de unde termenul de taromele), au vandut autocisternele de transport lapte, parcul auto Leaota. Le-au mai ramas de vandut linia de impachetat lapte la pungi si cele circa 20 tancuri de lapte din inox, cu o capacitate de 10.000 de litri fiecare, care si vandute ca fier vechi ar avea o valoare considerabila-, spune Ionel Radulescu, liderul sindicatului.

Directorul societatii sustine ca Miorita va fi redeschisa peste vreo doi ani

Florin Popescu, fost si actual director al societatii, se declara optimist in privinta viitorului societatii: -Fabrica va fi redeschisa in primavara anului 2003, la o dimensiune si o tehnologie adecvate atat exigentelor pietei, cat si celor ale consumatorilor. Planul de restructurare si retehnologizare prevede, printre altele, schimbarea fluxurilor tehnologice avand ca scop final specializarea productiei, dupa modelul olandez si cel francez-. Directorul SC Miorita sustine ca activitatea nu mai putea continua in situatia in care fabrica procesa cel mult 10.000 de litri de lapte pe zi, la o capacitate totala de 300.000 de litri. -Nici nu mai aveam de unde sa luam lapte, in apropierea Bucurestiului fiind doar trei ferme de vaci de lapte, la Pantelimon, Afumati si Adunatii Copaceni. Iarna trecuta a trebuit sa aducem lapte tocmai de la Baia Mare-, argumenteaza Popescu.

FSIA solicita interventia APAPS

Dragos Frumosu, vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, afirma ca atat privatizarea in sine, cat si activitatea postprivatizare ridica serioase dubii: -Actionarul majoritar nu a incercat nici un moment sa rentabilizeze societatea, parerea mea fiind ca este interesat in primul rand de cele sase hectare de teren la doua statii de Cotroceni, teren care valoreaza la pretul pietei pe putin trei milioane de dolari. Noua ni se pare semnificativa cronologia acestei privatizari, incepand de la cumpararea societatii la jumatate de pret, urmata de vanzari de terenuri, echipamente si utilaje. Suspecta ni se pare si clauza din contractul de privatizare, fiind, cred, singurul caz de privatizare in care se prevede un termen de doar un an pentru pastrarea obiectului de activitate. De acum vor fi liberi sa faca acolo orice vor ei, benzinarii, supermarketuri sau mai stiu eu ce…-. Dragos Frumosu a afirmat ca FSIA va cere APAPS si Corpului de control al primului-ministru verificarea atat a modului in care a fost privatizata unitatea, cat si cum au fost respectate clauzele contractului de vanzare-cumparare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.