O grupare internațională specializată în falsificarea actelor oficiale a fost anihilată în Republica Moldova de către SIS şi MAI
„Liderul unei grupări infracționale, specializată în falsificarea actelor oficiale, a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta s-a dovedit a fi un bărbat de 29 de ani, domiciliat în or. Ungheni.
Gruparea a fost documentată timp de jumătate de an de către Serviciul de Informații și Securitate în cooperare cu IGP şi Procuratura Generală. Ca urmare, a fost stabilit că, mai multe persoane din Republica Moldova, pe parcursul a trei ani, având în calitate de complici cetățeni ai Federației Ruse, Ucrainei și României, confecționau și dețineau acte oficiale, false, ce le ofereau anumite drepturi pe teritoriul R. Moldova și României.
Astfel, ca rezultat al efectuării acțiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigații a fost stabilit că, începând cu anul 2012 şi până în prezent, membrii grupării, în complicitate cu angajaţi din cadrul ÎS „CRIS Registru”, Arhiva Națională a Ministerului Justiției, Oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile și alte persoane, au creat o filieră infracţională. Aceasta era specializată în obținerea ilegală de către cetățeni ai Ucrainei și Federației Ruse, contra mijloacelor bănești, a cetățeniei Republicii Moldova şi României. Actele obţinute în mod clandestin le ofereau oportunitatea cetăţenilor străini să se deplaseze și să se afle pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, statut de care nu beneficiază, actualmente, cetățenii Ucrainei și Federației Ruse.
În scopul racolării potențialilor clienți, membrii grupării au creat site-uri și au plasat anunțuri pe rețele de socializare destinate utilizatorilor, cu precădere din Federația Rusă.
La fel, s-a constatat că, în perioada 2013-2014, în scopul obţinerii actelor de stare civilă, ce atestă apartenența la statul Republica Moldova, acte necesare pentru dobândirea cetăţeniei Republicii Moldova, precum şi redobândirea cetăţeniei României, gruparea infracţională a acţionat de comun cu mai mulți avocați, care foloseau relaţiile personale atât printre magistraţi, cât şi în rândul angajaţilor judecătoriilor Cahul şi Străşeni. Avocaţii acţionau din numele cetăţenilor Ucrainei şi Federaţiei Ruse, fără ca aceştia să aibă apartenenţă la statul Republica Moldova şi România, fără temeiuri legale, doar în baza unor copii de acte cu date denaturate, confecţionate de către membrii grupării, care erau înaintate în adresa judecătoriilor Cahul, Străşeni și Hîncești, astfel fiind satisfăcute ilegal 15 cereri privind constatarea faptelor care au valoarea juridică. În baza hotărârilor instanțelor de judecată, oficiile teritoriale ale Serviciului Stării Civile perfectau şi eliberau acte de stare civilă ( certificate de naştere şi căsătorie) pe numele rudelor de gradul doi al petiționarilor.
Reieșind din complexitatea informațiilor obținute urmare a măsurilor speciale de investigații au fost petrecute percheziții autorizate la domiciliile, oficiile și unitățile de transport ale persoanelor și instituțiilor vizate, în cadrul cărora au fost depistate și ridicate laptopuri, computere, telefoane mobile, înscrisuri de ciornă, registre, ştampile, CD –uri şi carduri bancare, flash-uri, acte oficiale de stare civilă ale cetăţenilor Federației Ruse, Ucrainei, României și Republicii Moldova.
Actualmente, măsurile speciale de investigații și acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii circumstanțelor și identificării tuturor membrilor grupării criminale.
În cazul în care culpabilitatea acestora va fi dovedită, ei riscă privaţiune de libertate de până la 15 ani.”, se arată într-un comunicat al SIS Moldova remis CURENTUL.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane