Patru contracte a semnat Softwin cu Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in patru ani de guvernare PSD. Valoarea lor a crescut de la an la an, iar firma lui Florin Talpes – Softwin a devenit un partener fara concurenta la ministerul condus atunci de Dan Nica. Desi multi cred ca este vorba despre vreo ruda a fostului vicepremier Ioan Talpes, patronul de la Softwin nu are nici o legatura cu acesta. In schimb, el a reusit sa isi determine concurenta sa nu se mai prezinte la licitatiile la care participa.
Firmele mici nici nu se gandesc sa concureze cu -mamutul- Softwin. Compania este cunoscuta ca un partener al MCTI, iar acest lucru i-a creat o aura care ii sperie pe competitori. In acelasi timp, firma lui Florin Talpes isi face reclama cu o multime de clienti pe care nu ii are sau in ale caror afaceri a intrat pe usa din dos, fara sa participe la vreo licitatie in acest sens.
Relatia dintre firma patronata de familia Talpes si ministerul condus de Dan Nica a inceput in 2001, cand MCTI organiza tot felul de concursuri de solutii pentru o sumedenie de portaluri din care prea putine sunt cunoscute publicului larg. Contractul de numai 140 milioane de lei a deschis Softwin-ului drumul spre finantarile de la buget. Atunci a fost semnata o intelegere pentru realizarea -Sistemului informatic de audit al securitatii sistemelor informatice si al retelelor de comunicatii-. Un an mai tarziu, firma lui Talpes se angaja ca, pentru numai 700 milioane de lei, sa realizeze un -Portal continand formulare ale administratiei publice pentru relatia cu cetateanul si mediul de afaceri-.
Nici un an fara Softwin
In 2003, Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, subordonata MCTI, s-a inscris si ea repede pe lista clientilor Softwin, in vreme ce Dan Nica mai semna un contract cu fima lui Florin Talpes pentru -Extinderea serviciului on-line de auditare a Securitatii Sistemelor Informatice (SPAS) si infiintarea Centrului de Expertiza si Raspuns pentru Incidente de Securitate (CERIS)-. Contractul venea oarecum ca o continuare a proiectelor-pilot realizate anii anteriori.
Singura diferenta era reprezentata de faptul ca, de aceasta data, MCTI atribuise contractul direct firmei lui Talpes, iar suma era considerabil mai mare, urcand la aproape trei miliarde de lei.
La finele lui 2003, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor lansa un nou proiect la care era nevoie de Softwin. -Integrarea formularelor de colectare a taxelor catre bugetul de stat pentru companii- a mai bagat in conturile Softwin inca 3,5 miliarde de lei. Ulterior, MCTI a mai decontat catre Talpes un contract de inca trei miliarde de lei pentru o noua extindere a sistemului -Ceris-, sistem ce mai fusese extins si cu un an in urma. Acest tertip a fost insa folosit pentru ca institutia sa nu mai fie nevoita sa organizeze o licitatie, ci sa negocieze direct cu Softwin.
Afaceri ascunse
Florin Talpes se lauda cu solutiile sale oferite pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii sau Consiliului Judetean din Mures. Cele doua contracte ar fi trebuit sa fie in mod cert publicate in -Monitorul Oficial-, dar acest lucru nu s-a intamplat.
Conform www.softwin.ro, in momentul de fata sunt implementate programe ale acestei companii in peste 1.500 de licee, dar nimeni nu spune nimic despre felul in care s-a semnat un contract cu Ministerul Educatiei si Cercetarii. Acelasi site de Internet vorbeste despre solutia de securizare a datelor de la Consiliul Judetean Mures, numai ca nu se sufla o vorba despre vreo licitatie cu aceasta autoritate contractanta.