Pe motiv ca din teritoriu au fost primite multe semnale privind deficiente de aplicare a Legii 10/2001 privind imobilele preluate abuziv de regimul comunist, Cabinetul Nastase a decis sa puna in circulatie Norme metodologice pentru acest act normativ.
Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, sustine ca normele amintite nu fac adaugiri la lege, ci detaliaza numai textele care sunt mai putin clare. Conform actului elaborat de Guvern, obiectul masurilor reparatorii sunt bunurile imobile preluate prin confiscarea averii, ca urmare a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru infractiuni de natura politica sau imobilele donate, daca se constata nulitatea donatiei. De asemenea, intra sub incidenta legii si bunurile imobile compuse din terenuri cu sau fara constructii, afectate de lucrari de investitii de interes public, daca nu s-a inceput constructia acestora, indiferent de destinatiile avute la data preluarii in mod abuziv. Tot aici intra si bunurile mobile devenite imobile prin incorporarea in aceste constructii, precum si utilajele si instalatiile preluate o data cu imobilul, daca nu au fost inlocuite, casate sau distruse.
Cei care vor beneficia de prevederile legii sunt: partidele politice a caror activitate a fost interzisa sau intrerupta in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, daca si-au reluat activitatea; persoane juridice care si-au reluat activitatea dupa perioada interzisa, ca si urmasii acestora.
In actul normativ adoptat de Guvern sunt stabilite si situatiile care sunt exceptate de la lege.
Daca persoana indreptatita avea calitatea de asociat la persoana juridica proprietara sau daca imobilul nu mai exista la data intrarii in vigoare a legii, respectiv daca imobilul a fost transformat astfel incat a devenit unul nou in raport cu cel preluat, despagubirea se va face prin echivalent ca si in cazul imobilelor instrainate prin Legea 112/1995 sau al celor preluate cu titlu valabil.
Astfel, controversata Lege 112/1995 este amintita intr-un mod -inteligent- de Executiv, in asa fel incat beneficiarii, la randul lor controversati, parte din ei, sa nu mai poata pierde dreptul de proprietate.
Nu vor fi restituite in natura nici terenurile sau cladirile evidentiate in patrimoniul societatilor comerciale privatizate sau in curs de privatizare daca prin restituire societatea nu ar mai putea sa-si continue activitatea si ar urma sa fie supusa dizolvarii sau lichidarii.
Masurile reparatorii in echivalent constau in compensarea cu alte bunuri sau servicii care pot fi acordate de detinator din sfera sa de activitate, acordarea de actiuni la societatile tranzactionate pe piata de capital, acordarea de titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti.
Pana la 14 iulie, orice fost proprietar trebuie sa depuna o notificare care sa cuprinda elemente de identificare a persoanei indreptatite a bunului mobil solicitat si valoarea estimativa a acestuia prin actele doveditoare. In termen de 60 de zile, unitatea notificata este obligata sa se pronunte. La Prefectura se vor organiza comisii care vor evalua despagubirile, ale caror presedinti vor fi prefectii si subprefectii. Astfel, -actiunile- prefectilor pe plan local vor creste considerabil.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane