Prima evaluare, dupa 11 ani, a patrimoniului Primariei Capitalei a fost finalizata recent de o echipa condusa de viceprimarul Ioan Radu. Cu aceasta ocazie, au iesit la iveala o multime de nereguli, cele mai importante fiind lipsa a cateva miliarde de lei si a peste 20 de calculatoare.
-Sa le numaram, coane Fanica…-
-I-am prezentat primarului general Basescu un raport pe care si l-a insusit integral, semnand deja dispozitii pentru aplicarea masurilor propuse de noi-, ne-a declarat Ioan Radu. -Vor fi sanctionati cei vinovati de lipsa a cel putin 1,3 miliarde de lei, (peste 73 milioane de lei la un raport leu/dolar de 1.655,09 in 1994). Din Primarie lipsesc 23 de calculatoare si imprimante, prin ?çgrija?ê unora care le-au avut in pastrare-, a mai spus viceprimarul.
Practic, patrimoniul municipalitatii este cunoscut abia acum, el fiind de 1.166,5 miliarde de lei. Comisia coordonata de Radu a rezolvat in opt luni probleme neglijate in ultimii 11 ani, cum ar fi clarificarea situatiei numarului de locuinte si spatii comerciale sau patrimoniul predat RASUB (unde lipsesc si vor fi imputate 95 de cupe-container pentru gunoi). Basescu a dispus ca, pana la 31 iulie, sa fie stabilit un lichidator al fostei RASUB, iar pana la 15 iulie sa intre in legalitate infiintarea societatii mixte de salubrizare REBU SA.
Sumele pentru tehnica de calcul lipsa vor fi imputate gestionarului Primariei, George Mirulet, care sustine insa ca are documente ce dovedesc predarea calculatoarelor catre diversi functionari, cum ar fi cei de la Centrul de Calcul si Directia Juridica ale Primariei.
O alta imputare are adresa firmei Ecorec, administrator al Depozitului de Deseuri de la Glina, care trebuie sa suporte drepturile de folosinta a unui cantar-bascula de pe groapa de gunoi pentru perioada aprilie 1997-mai 2001.
Primarul a mai dispus casarea tuturor bunurilor uzate sau cu perioada de folosinta expirata, precum si organizarea unei biblioteci tehnice cu exemplarele-martor ale tuturor studiilor facute pe banii municipalitatii, dintre care foarte multe nu mai exista. In plus, vor fi informatizate evidentele financiar-contabile si de gestiune.
Alte miliarde care au intrat… la apa
Potrivit primelor analize ale noului director al Administratiei Lacurilor, Virgil Carstea, preluarea in administrare proprie a Sectiei Lacuri a fostei Regii Generale de Apa Bucuresti (RGAB) aduce bugetului Primariei Capitalei inca o -gaura-, de 1,65 miliarde de lei si 180.000 de dolari. -Majoritatea firmelor partenere ale fostei RGAB nu-si respecta contractele, mai ales in ceea ce priveste platile chiriilor si alte drepturi legate de exploatarea in asociere a lacurilor, a bailor publice si a strandurilor-, a declarat Carstea.
Cea mai mare dezordine se gaseste la firma Elival, care administreaza Lacul Cernica, unde, pe langa datorii de 10.000 de dolari, am gasit si o mizerie de nedescris. Alte firme datoare sunt cele care au contract de administrare a Strandului Uverturii (datorii de 16.000 dolari), a Lacului Tineretului (22.000 dolari), a Baii Margeanului (32.000 dolari) si a Strandului Copiilor (47.000 dolari). La strandurile Berceni si Baneasa, ca si la Baia Margeanului, s-a constatat degradarea grava a patrimoniului.
Administratia Lacurilor ar trebui sa asigure intretinerea si reglarea debitului apei pe o suprafata de 1.070 ha, la cele noua lacuri de pe raul Colentina, si detine lacurile interioare Cismigiu, Tineretului, IOR, Drumul Taberei, National si Carol (fost Libertatii). In anii *70, pe lacurile bucurestene erau 16 ambarcatiuni pentru 160 si 120 de persoane, aproximativ 2.000 de barci si 100 de hidrobiciclete. In plus, lacurile erau exploatate profitabil din punct de vedere piscicol, existand chiar si o ferma. Comparativ, situatia este azi dezastruoasa.