– Doua proiecte de acte normative in acest sens se afla in pregatire la Ministerul Finantelor
Ministerul Finantelor Publice va desfiinta monopolul de stat asupra producerii si comercializarii alcoolului, abrogand ordonanta de urgenta prin care acesta fusese instituit la 1 decembrie 2000. Specialistii Ministerului Finantelor au in curs de finalizare doua proiecte de acte normative, prin care se separa, in premiera, regimul produselor supuse accizelor de cel de supraveghere si autorizare a productiei, importului si circulatiei produselor supuse accizarii. Acestea vor acorda puteri depline supraveghetorilor fiscali si vor elimina contingentarea productiei interne si a importurilor de alcool. Incalcarea legislatiei in domeniul alcoolului nu va mai fi insa sanctionata penal, cu inchisoare, ci numai prin amenzi contraventionale, potrivit dreptului civil.
Monopolul de stat asupra alcoolului a fost instituit de fostul ministru al finantelor, Decebal Traian Remes, in ciuda contestatiilor Comisiei Europene, care a cerut autoritatilor romane, in luna decembrie a anului trecut, reconsiderarea prevederilor ordonantei si suspendarea aplicarii acesteia. Numeroasele rapoarte ale organelor de control financiar-fiscale au evidentiat insa ca monopolul de stat nu a reusit sa stopeze evaziunea fiscala, piata fiind sufocata de bauturi alcoolice spirtoase produse -la negru-, vandute la jumatate din pretul minim de comercializare cu amanuntul.
Ministerul Finantelor Publice s-a decis sa separe regimul produselor supuse accizelor de cel de supraveghere si autorizare a productiei, importul si circulatiaacestora. In acest sens, la MF se afla in lucru, aproape de finalizare, doua proiecte de acte normative: un proiect de lege pentru regimul accizelor si unul de ordonanta de urgenta pentru regimul de supraveghere. O data cu aprobarea si intrarea in vigoare a acestora, va lua sfarsit regimul monopolului de stat asupra producerii si comercializarii alcoolului prin abrogarea OUG 181/2000. Ordonanta a fost contestata de Comisia Europeana, care ceruse autoritatilor romane, in luna decembrie a anului trecut, printr-o scrisoare semnata de Enrico Pasquarelli, director in cadrul Comisiei Europene, reconsiderarea prevederilor ordonantei si suspendarea aplicarii acesteia. O pozitie similara a adoptat atunci si Consiliul Concurentei, care a semnalat Guvernului o serie de incalcarii ale Legii 21/1996, cuprinse in textul ordonantei, prevederile actului normativ fiind in neconcordanta cu Tratatul asupra Uniunii Europene si cu Acordul European de Asociere.
Pe de alta parte, introducerea monopolului nu a avut efectul scontat, evazionistii speculand prompt toate lipsurile legislatiei, numarul producatorilor de alcool -curati-, amenintati de spectrul falimentului, fiind intr-o continua scadere.
Toate documentele vor fi vizate de supraveghetorii fiscali
Incepand cu data intrarii in vigoare a actului normativ, alcoolul va putea fi comercializat din nou intre agentii economici (in prezent, alcoolul poate fi comercializat numai prin intermediul statului, diferenta intre pretul la care statul cumpara alcoolul si cel la care il vinde reprezentand acciza), sub controlul supraveghetorilor fiscali, reprezentanti permanenti ai directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti. -Acestia vor supraveghea intrarile zilnice de materii prime, normele de consum, cantitatile de alcool realizate, destinatiile acestora, calculul, inregistrarea in contabilitate si virarea la bugetul de stat a accizelor datorate. Prezenta supraveghetorului fiscal va fi asigurata pe tot parcursul desfasurarii procesului de productie, respectiv pe cele trei schimburi si in zilele de sarbatori legale-, se arata in proiectul de ordonanta privind -regimul de supraveghere a productiei, importului si circulatiei unor produse supuse accizelor-. Viza supraveghetorului fiscal va fi obligatorie pe toate documentele, indiferent de natura acestora, incepand de la intrarea materiilor prime pana la livrarea alcoolului catre sectiile de prelucrare sau catre terti. In cazul in care alcoolul se vinde catre o societate care are obiect de activitate producerea de bauturi alcoolice, alta decat cea care produce alcoolul, producatorul de bauturi va fi obligat sa solicite Directiei Finantelor desemnarea unui supravehetor care sa efectueze verificarea documentelor, doar dupa aceea putand fi desigilate cisternele de transport.
Metoda -distilatul de cereale- va fi stopata
In noul proiect de ordonanta sunt prevazute masuri impotriva celor mai recente metode de evaziuni fiscale. In prezent, una dintre cele mai uzitate practici ale evazionistilor, evidentiate de controalele Garzii Financiare, este cea de a se cumpara alcool ca materie prima pentru producerea bauturilor spirtoase, sub denumirea de distilat de cereale, nesupus regimului monopolului de stat. Proiectul de act normativ prevede distinct incadrarea la grupa alcool (deci supus supravegherii) a distilatelor de cereale utilizate ca materie prima pentru obtinerea bauturilor spirtoase.
Romania va fi inundata de alcool din import
Incetarea aplicarii monopolului de stat in producerea si comercializarea alcoolului si a bauturilor alcoolice presupune si liberalizarea importurilor de alcool. OUG 181, inca in vigoare, prevede ca -intreaga cantitate de alcool etilic rafinat si de alcool tehnic ce urmeaza sa fie produsa sau importata va fi contingentata anual in functie de capacitatile de productie si de necesitatile de consum intern si de export-, contingentele, atat cele privind productia interna, cat si cele de import fiind stabilite de Ministerul Finantelor, de comun acord cu asociatiile patronale de ramura. Aceasta reglementare s-a evaporat in noile prevederi, masura care redeschide robinetul importurilor de alcool. Aceasta masura ii nemultumeste pe producatorii de alcool care au citit textul ordonantei, care solicita protectie sporita din partea statului, prin majorarea taxelor vamale de la 90 la 250 euro/hl de alcool pur. -Costul mediu de productie a alcoolului in Romania este de circa 85 de centi/litru, in timp ce la bursele internationale pretul maxim de vanzare este de 60-65 de centi litrul-, spun producatorii.
Pedepsele cu inchisoarea, inlocuite cu amenzi
Proiectele de acte normative aflate in lucru la Ministerul Finantelor nu mai clasifica drept infractiuni abaterile de la litera legii, toate acestea fiind trecute la contraventii. Astfel, comercializarea fara autorizatie se va sanctiona cu amenda intre 100 si 200 milioane de lei confiscarea produselor si/sau veniturilor realizate din vanzarea fara autorizatie a acestora, in timp ce cu amenzi de la 200 la 500 milioane de lei va fi sanctionata neefectuarea decontarilor prin unitatile bancare.