Home Social -Calculatorul de facut liceeni- e pazit cu strasnicie

-Calculatorul de facut liceeni- e pazit cu strasnicie

DISTRIBUIŢI

Scoala generala nr. 118 -Vasile Alecsandri- din Bucuresti a devenit, de cateva saptamani, o adevarata -cazemata- in fata mass-media. Jandarmii pazesc o usa dubla de la parterul acestei scoli nou-construite, usa care duce la cele sase-sapte laboratoare cu cate 15-20 de computere fiecare, legate in retea IntraNet. Calculatoarele n-au nici o legatura cu exteriorul, nefiind conectate la Internet, deci hackerii nu au cum sa le penetreze. Din aceasta dimineata, personal calificat in informatica introduce datele din aproape 30.000 de fise de inscriere ale absolventilor claselor a VIII-a, bucuresteni sau provinciali, care doresc sa urmeze un liceu din Capitala. Datele din teritoriu se vor centraliza la Centrul National de Admitere, chiar in incinta MEC, afirma surse din minister.

Nu se stie cand se va termina inscrierea…

Mai mult de o luna, o echipa specializata de 50 de soft-isti a lucrat zi si noapte pentru a pune la punct sistemul informatic prin care vor fi selectati, in ordinea mediilor si a optiunilor, viitorii liceeni. Cei care mai ies din cand in cand din sala interzisa publicului au o privire obosita. Nu asteapta sa-si termine tigarea pentru a se intoarce la lucru, in fata monitoarelor. Si greul abia de astazi incepe…

-Practic, se va lucra 24 de ore din 24 pentru ca totul sa fie in ordine. Degeaba spune cineva ca este posibil sa se lucreze in ture de sase ore, cu jumatate de ora pauza. La un calcul mediu, pentru introducerea datelor de pe o fisa sunt necesare cam 10-15 minute… Daca multiplicam acest timp cu 28.000 de fise, chiar lucrand zi si noapte, nu cred ca se va putea respecta perioada initial alocata acestei operatiuni-, ne-a declarat unul dintre cei care lucreaza la sistem. Inclinam sa-i dam dreptate specialistului, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, pentru ca timpul real ar fi, practic, de peste 4.500 de ore, respectiv 185 de zile… Daca se lucreaza 24 de ore din 24 cu in jur de 100 de calculatoare si tot s-ar depasi doua saptamani.

Remus Pricopie, director Relatii Publice in cadrul MEC, este insa de alta parere. -Timpul de completare a unei fise este direct proportional cu numarul de optiuni completate de candidat. Practic, daca sunt doar 10 optiuni pe fisa, introducerea datelor va fi de doua minute. Dar daca sunt 250 de optiuni, poate dura – cu tot cu verificari – si peste jumatate de ora-, precizeaza Remus Pricopie. -In ce priveste numarul de calculatoare, numai pentru Capitala sunt 146, dintre care 120 – in lucru, celelalte 26 fiind de rezerva, in cazul aglomerarii celorlalte. Chiar daca perioada de introducere a datelor se va prelungi cu doua zile, sa zicem, nu consideram ca asta ar fi problema de baza-, a mai adaugat directorul.

In teritoriu, situatia este mult mai detensionata; in Harghita, de exemplu, nu sunt decat 3.000 de candidati la liceu. Aici, ca si la inspectoratele scolare ale altor judete, sprijinul in dotarea cu calculatoare si personal calificat a venit de la universitatile din judete. Oricum, nu poate exista, din acest punct de vedere, o comparatie cu problemele Capitalei.

Nesiguranta ministerului, dublata de necunoasterea parintilor

Bucurestiul fusese luat cu asalt inca de ieri dimineata de elevi din provincie, dornici sa prinda un loc la liceele Capitalei. Liceul Bulgar, sediul Comisiei de inscriere pentru elevii din provincie care au optat pentru Capitala, devenise neincapator pentru scolari si parintii care-i insoteau. Numai pana la ora 13.00 se inscrisesera peste 1.000 de candidati, dar curtea unitatii era plina de parinti si elevi care asteptau sa-si completeze formularul.

Silvia Popescu, presedintele Comisiei de admitere, ne-a precizat ca aproape 80% din fisele primite ieri au fost incomplete, neavand codul scolii de provenienta. Din acest motiv, parintii au facut mai multe drumuri in Bucuresti. De asemenea, elevii au venit cu fise de pe care lipsea numarul de inregistrare, semnatura directorului sau stampila unitatii de invatamant. -Parintii au inteles cu greu faptul ca in calculator nu pot fi introduse fise care contin stersaturi, modificari sau date incomplete, pentru ca sistemul computerizat respinge astfel de documente-, a mai adaugat Popescu. Cele mai multe optiuni exprimate de un elev au fost 250, iar minimul a fost de trei, acest ultim caz fiind al elevilor care au optat pentru un liceu adventist. Parintii acestor elevi au spus ca prefera sa-si tina copiii acasa un an decat sa urmeze o alta unitate de invatamant decat cele inscrise pe lista-, a mai spus presedintele comisiei. Precizam ca, dintre elevii dornici sa invete in Capitala, doar 20 au medii cuprinse intre 9,00 si 10.

In eventualitatea (greu credibila) ca inscrierile optiunilor pentru Capitala vor pastra calendarul prestabilit, alegerile candidatilor vor fi verificate intre 7 si 12 iulie. Conducerea fiecarei unitati de invatamant va afisa, in perioada 11-12 iulie, listele cu optiunile elevilor, astfel incat parintii si elevii sa poata confrunta datele inscrise in fisa cu datele inregistrate in calculator. Intre 20-21 iulie, candidatii la admiterea in liceu vor afla in ce unitate de invatamant au fost acceptati, urmand ca intre 26-28 iulie sa se inscrie in liceul sau scoala profesionala aleasa. Tot ieri, au completat fisele pentru inscrierea in licee candidatii respinsi la testele de aptitudini. In Bucuresti au fost aproximativ 100 de elevi in aceasta situatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.