Firma Softwin vrea sa monopolizeze informatizarea bibliotecilor si, in acest sens, a demarat deja un proiect de proportii la institutia de profil din Capitala. In spatele acestei afaceri se afla un interes extrem de mare pentru extinderea proiectului la nivel national. Intr-o prima faza, firma lui Florin Talpes a castigat un contract in vederea realizarii de software pentru Biblioteca Metropolitana din Bucuresti.
La licitatie, compania Softwin a devansat o prestigioasa firma italiana precum si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Informatica. Contractul dintre institutia publica din Bucuresti si Softwin a fost semnat cu doua zile inainte ca firma sa apara pe lista contribuabililor care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat. Oricum, in momentul semnarii contractului, este clar ca Softwin avea datorii la stat, motiv pentru care trebuia sa fie descalificata.
Nota a fost fortata, deoarece acest proiect, ce a adus companiei lui Talpes in prima faza trei miliarde de lei, urmeaza sa fie extins. In aceste conditii, Softwin ar porni din postura de favorit pentru castigarea contractului, mult mai banos, in baza caruia se va realiza extinderea.
Interesele meschine din spatele proiectului de realizare a unei biblioteci virtuale la Bucuresti au fost in primul rand tradate de graba mare manifestata de oficialii institutiei la realizarea licitatiei. Conform anuntului de atribuire publicat in -Monitorul Oficial- din 20 octombrie 2004, contractul dintre cele doua institutii a fost semnat in 28 septembrie 2004, in conditiile in care anuntul de participare la licitatie fusese trimis de Biblioteca Metropolitana spre publicare in -Monitorul Oficial- in 6 septembrie, adica trei saptamani mai devreme.
Licitatie cu cantec
In momentul in care Biblioteca Metropolitana a decis sa inceapa demersurile pentru achizitionarea unui soft care sa ii permita realizarea -bibliotecii virtuale-, exista un sistem de acest tip realizat de reprezentanta din Romania a companiei IME.
In aceste conditii, oficialii institutiei au vandut 12 caiete de sarcini pentru aceasta licitatie, dar opt dintre companiile care isi manifestasera interesul nu au mai avut curaj sa prezinte o oferta din cauza zvonurilor care existau in jurul organizarii acestei licitatii.
In final, Softwin, S 2I din Italia, Total Soft si Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Informatica au adus oferte pentru realizarea programului care trebuia realizat. Procedura a fost extrem de rapida, iar compania lui Talpes a fost declarata castigatoare. Acest lucru s-a intamplat pe 28 septembrie.
Doua zile mai tarziu, Ministerul Finantelor Publice anunta lista cu firmele care inregistreaza datorii la bugetul de stat. Conform acesteia, Softwin avea obligatii de trei ori mai mari decat valoarea contractului pe care il primea spre executare de la Biblioteca Metropolitana. La categoria -impozit pe profit-, statul fusese amanat cu 6.187.220.901 lei. Firma lui Florin Talpes mai avea de asemenea de platit peste 1,3 miliarde pentru alte impozite si taxe, la acestea adaugandu-se penalitati de aproape un miliard si jumatate de lei.
Miza de milioane de euro
Castigarea unui astfel de contract are o miza dubla, dat fiind faptul ca in intreaga tara trebuie facute astfel de biblioteci virtuale. In afara de acest lucru, proiectele urmeaza sa fie extinse. In momentul de fata, Softwin a realizat doar programul in care se pot incarca materialele. Pentru dactilografierea si incarcarea unei pagini de carte, pe piata se percep preturi de doi euro, motiv pentru care in viitorul apropiat urmeaza sa se organizeze o licitatie si pentru a se introduce pe Internet cartile care exista in biblioteca.
De asemenea, dupa ce a fost amanata in 2002 si anulata in 2003, licitatia organizata de Ministerul Culturii si Cultelor pentru un proiect asemanator urmeaza sa aiba loc. Aceasta se refera la realizarea unui sistem national, iar o experienta similara la nivelul Bibliotecii Metropolitane din Bucuresti poate constitui un avantaj.