Economia reală se vede mult mai clar de la distanță. Conform prestigiosulului FT, companiile multinaționale cu activități în Europa de Est trebuie să își adapteze oferta de bunuri și servicii în funcție de veniturile clienților și să acorde mai multă atenție segmentului consumatorilor cu câștiguri reduse.
Numai că se pare că acest trend prinde mai greu. Mărcile internaționale de lux sunt foarte răspândite în regiune, fiind căutate de numărul tot mai ridicat de persoane cu venituri mari. Prin comparație, segmentul consumatorilor cu venituri mici și mijlocii nu a fost exploatat încă suficient, astfel că acești potențiali clienți au optat adesea pentru produse de calitate mai slabă sau second-hand, potrivit publicației.
Situația actuală este însă în schimbare, în special pe piața auto unde succesul modelului low-cost Logan dezvoltat de Renault a luat industria prin
surprindere.
Potrivit calculelor BCG, 200 de milioane dintre cele 350 de milioane de persoane care alcătuiesc populația acestei regiuni dispun de venituri peste nivelul care marchează pragul sărăciei, dar sub nivelul mediu, sau 500-1.300 de dolari pe lună în Europa Centrală și 350-1.050 de dolari pe lună în fosta Uniune sovietică. Împreună, aceste persoane acoperă jumătate din veniturile disponibile din regiune, majoritatea concentrate în Polonia, Ucraina și Rusia.
Astfel, această piață este mult mai mare decât segmentul celor 50 de milioane de persoane cu venituri mari care a fost deja accesat cu succes de către companiile multinaționale. Raportul BCG îndeamnă companiile să dezvolte "oferte accesibile", diminuându-și costurile și implementând politici eficiente de marketing și politici flexibile de preț. Succesul unei astfel de dezvoltări ține însă și de particularitățile fiecărei piețe.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane