Home Economic-Financiar Monitorizarea factorilor de mediu – dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură...

Monitorizarea factorilor de mediu – dezvoltarea cu succes a proiectelor de infrastructură rutieră.

DISTRIBUIŢI

    Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) volumul lucrărilor de construcții crescut în primele patru luni ale anului in curs cu 12,6% fata de anul 2015, astfel este important sa ne gandim si la impactul asupra mediului.
România a aderat la Uniunea Europeană în anul  2007 iar perioada imediat următoare aderării s-a caracterizat prin schimbări strategice economice, sociale și industriale, toate cu impact asupra structurii rețelei rutiere naționale, a traficului și a comportamentului social.
    Abia în acest moment, procesul de monitorizare a căpătat importanța pe care o merita, în sensul că a fost identificată necesitatea realizării acestui proces într-un cadru reglementat.
Cunoașterea concentrațiilor de poluanți și a evoluției lor este esențială în adoptarea unor măsuri eficiente pentru limitarea impactului asupra mediului și pentru protejarea zonelor locuite și a habitatelor de importanță comunitară.
    Așadar existența unor centre de monitorizare în cadrul instituțiilor de învățământ reprezintă primul pas în susținerea unui proces de monitorizare eficient și în realizarea unor studii și a unor baze de date credibile și disponibile factorilor interesați.
    Monitorizarea factorilor de mediu pentru proiectele de infrastructură este obligatorie începând cu evaluarea impactului asupra mediului de la etapa de prefezabilitate sau fezabilitate (concluziile monitorizării inițiale sunt consemnate în studiile de evaluare a impactului asupra mediului și în prevederiler specifice incluse în actul de reglementare privind protecția mediului (denumit general acord de mediu), a cărui obținere este obligatorie pentru toate proiectele de infrastructură fie ele noi sau existente.
    În etapele de construcție și operare a infrastructurii de transport, monitorizarea se realizează în funcție de prevederile specifice din actul de reglementare, iar rezultatele obținute sunt transmise autorităților competente pentru protecția mediului în cadrul unor rapoarte lunare sau trimestriale.
    Activitatea de monitorizare a factorilor de mediu impune utilizarea de standarde specifice pentru fiecare indicator precum aer, apă, sol si zgomot, echipamente specializate și personal calificat, dupa cum afirma reprezentatii de la Via Design. Activitatea de monitorizare se sintetizează lunar sau trimestrial prin elaborarea și transmiterea către autoritățile competente pentru protecția mediului a rapoartelor de monitorizare. Compania responsabilă cu execuția proiectului are și responsabilitatea realizării monitorizării factorilor de mediu.
    După finalizarea construcției și recepția lucrărilor, procesul de monitorizare a factorilor de mediu intră în ultima sa etapă și se continuă pentru ținerea sub control a concentrațiilor substanțelor poluante, în baza planului de monitorizare menționat în acordul de mediu iar această etapă poate dura între 3 și 5 ani.
    Via Design, companie specializata in documentatii de mediu, susține ca procesul de monitorizare trebuie proiectat și derulat în condiții optime încă de la demararea evaluării impactului asupra mediului, pentru a include toate aspectele critice, acest proces fiind extrem de important atât în stabilirea măsurilor de protecție inițiale cât și în fundamentarea necesității adoptării unor măsuri suplimentare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.