Ministrul de interne, Ioan Rus, a confirmat, ieri, ceea ce cotidianul nostru anunta in urma cu doua saptamani: -Fostul presedinte al Fondului Proprietatii de Stat, Radu Sarbu, va fi chemat, astazi, la Politie pentru a da explicatii in legatura cu neregulile constatate in procesul de privatizare a operatorului national de telecomunicatii Romtelecom-. Pentru aceeasi afacere, a fost audiat, ieri, fostul ministru al comunicatiilor, Sorin Pantis.
Sub titlul -Romtelecom, calcaiul lui Radu Sarbu-, cotidianul -Curentul- publica, in editia din 12 iunie, un amplu articol in care va informa ca Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului s-a constituit ca parte civila impotriva lui Radu Sarbu pentru a recupera comisionul de 8,4 milioane de dolari platit consultantului Goldman Sachs International din fondurile fostului FPS. Iata care este, pe scurt, povestea comisionului. Ministerul Comunicatiilor si Romtelecom au incheiat pe 5 august 1997, in numele Guvernului roman, un contract de consultanta cu un consortiu coordonat de Goldman Sachs. Conform contractului de consultanta, obligatia de plata revenea integral Romtelecom. Au fost stabilite doua componente ale comisionului: una fixa in valoare de un milion de dolari si una variabila (onorariul de succes), egala cu 0,9% din valoarea tranzactiei. Contractul prevedea explicit ca suma totala care trebuia platita sa nu fie mai mica de noua milioane de dolari. Pana in momentul transferului de actiuni ale operatorulului national de telecomunicatii, Romtelecom apucase sa achite 600.000 de dolari in contul taxei fixe de consultanta. Dupa semnarea contractului de privatizare, grecii au refuzat insa sa achite onorariul catre Goldman Sachs, sub pretextul ca acesta a fost consultantul Guvernului.
In aceste conditii, s-a hotarat incheierea unui act aditional la contractul incheiat de Ministerul Comunicatiilor in care se prevedea plata de catre FPS a comisionului de 8,4 milioane de dolari ramasa de achitat catre Goldman Sachs.
In data de 12 iunie a.c., ministrul privatizarii, Ovidiu Musetescu, declarase, la o audiere in Comisia de privatizare a Senatului, ca Inspectoratul General al Politiei face o -ancheta specifica-, intrucat plata acestui -onorariu de succes- nu a avut temei legal. Musetescu a apreciat ca -in cel mai bun caz- acest onorariu de succes trebuia platit de Romtelecom si nu de FPS. El a precizat ulterior ca a existat o hotarare a Consiliului de Administratie al FPS in baza careia s-a platit onorariul de succes catre Goldman Sachs. Ministrul privatizarii le-a mai spus senatorilor din Comisia de privatizare ca si valoarea onorariului incasat de Goldman Sachs este contestata de Ministerul Finantelor Publice, intrucat aceasta firma ar fi trebuit sa obtina doar 6,75 milioane de dolari, adica 1% din suma obtinuta de statul roman pentru vanzarea Romtelecom, in loc de noua milioane de dolari.
Sorin Pantis: -Legea are o scapare-
-Cea mai buna varianta era ca FPS sa ordone Romtelecom sa plateasca serviciile de consultanta. Totusi, logica de la acea vreme a fost ca platitorul este un agent al statului, care in faza initiala a fost Romtelcom, pentru ca apoi sa revina unui alt agent al statului. Important este ca plata nu s-a facut din fonduri de la buget. Aici mai intervine un aspect. Legea are o scapare, respectiv ii da voie FPS sa opreasca pana la 20% din rezultatul unei privatizari. Tocmai de aceea, s-a hotarat sa se plateasca din fondurile FPS.-
Radu Sarbu: -Totul s-a intamplat cu respectarea legilor-
-Eu am fost numit la conducerea FPS cu 10 zile inainte de semnarea contractului prin care se prevedea un comision fix de un milion de dolari si un comision de succes de 0,5%, dar nu mai mic de opt milioane de dolari-, a spus Sarbu, precizand ca plata ar fi trebuit efectuata, conform aceluiasi contract, de Ministerul Comunicatiilor si Romtelecom. -Dupa ce contractul a fost semnat, consultantul a venit la Guvern, care a cerut FPS sa dea banii. Eu am atras atentia ca FPS nu are nici o relatie contractuala si nu are un temei legal pentru achitarea sumei, motiv pentru care am cerut semnarea unui act aditional prin care FPS sa devina parte, ceea ce s-a si facut-, a adaugat fostul presedinte al FPS. -Regret ca APAPS se preface ca nu intelege ca totul s-a intamplat cu respectarea legilor, nu numai a celor romanesti, ci si a celor internationale-, mai spune Radu Sarbu.
Va fi audiat si Sorin Dimitriu
Surse din Politie ne-au declarat, ieri, ca in acest dosar vor mai fi audiati fostul director general al Romtelecom, fostul presedinte al FPS din 1995, Sorin Dimitriu, precum si alti fosti directori din aceeasi institutie. Aceleasi surse ne-au declarat ca nu se pune inca problema retinerii cuiva. La iesirea din sediul Directiei Cercetari Penale, Sorin Pantis a declarat presei ca au fost intrebari tipice in astfel de cazuri, adaugand ca politistii nu l-au mai convocat pentru alta intalnire. El a refuzat sa dea alte amanunte.