Home Social In loc de medicamente, controale

In loc de medicamente, controale

DISTRIBUIŢI

Stiut fiind faptul ca nu exista bani pentru achitarea restantelor in Sanatate, statul a inceput puzderia de controale, justificate sau nu, pentru a arata ca spitalele si farmaciile sunt cele care risipesc banii.

In loc sa efectueze verificari constante cu sanctiuni pe masura, acolo unde este cazul, autoritatile sanitare scot de sub masa rapoarte punctuale, cu abuzurile celor care au criticat politica administratiei centrale.

Printre cei care au reclamat lipsa acuta de medicamente au fost farmacistii si medicii din judetele Brasov si Dolj. In replica, echipele de audit ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au efectuat controale in judet si au pus pe tapet prescrieri medicale foarte costisitoare. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate insinueaza ca medicamentele respective nu au fost utilizate de pacientii carora le-au fost indicate. Chiar si asa, bagam mana in foc ca nu le-au inghitit la micul dejun medicii incriminati – multi bolnavi nefiind in stare sa parcurga hatisul birocratic, impus tot de CNAS, pentru a beneficia de o reteta gratuita cu medicamente scumpe.

La ora actuala, statul – reprezentat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si Ministerul Sanatatii si Familiei – datoreaza furnizorilor de servicii si produse sanitare peste 8.000 miliarde de lei. Fiindca nu exista bani pentru achitarea restantelor, autoritatile au declansat puzderia de controale, justificate sau nu, pentru a arata ca, de fapt, spitalele si farmaciile sunt acelea care risipesc banii.

Lucrurile merg prost, intr-adevar, in sistemul de sanatate. Frapant este insa faptul ca, in loc sa efectueze controale constante cu sanctiuni pe masura acolo unde este cazul, statul scoate de sub masa rapoarte punctuale, cu abuzurile celor care intr-un fel sau altul au criticat politica administratiei sanitare.

Brasovul abunda in -medici infractori-

Primii care au reclamat lipsa acuta de medicamente au fost farmacistii si medicii din judetul Brasov. De mai mult de o luna de zile, majoritatea farmaciilor brasovene au sistat eliberarea medicamentelor compensate si gratuite si, totodata, au solicitat Casei de Asigurari de Sanatate achitarea datoriilor.

In replica, echipele de audit ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au efectuat controale in judet. In urma controlului, au fost descoperite mai multe nereguli, printre care prescrierea de medicamente pentru o singura persoana in cantitate mai mare decat maximum admis. De exemplu, pe numele unei singure persoane au fost eliberate, intr-o singura luna, 15 retete, dintre care sase au recomandat un singur medicament (Plavix), in cantitate tripla fata de consumul maxim admis. Mentionam ca medicamentul respectiv este un antitrombotic si costa peste 2.700 000 de lei la pretul integral, iar pentru un bolnav cronic administrarea lui zilnica poate fi vitala.

De aceeasi -infractiune- este acuzata o alta doctorita de la sectia neurologie a Spitalului Judetean Brasov, care a recomandat -medicamentul Zoloft – 50 mg, in cantitati mai mari decat doza uzuala, de fiecare data depasind chiar doza maxima-. CNAS insinueaza ca medicamentele respective nu au fost utilizate de bolnavii carora le-au fost prescrise. Chiar si asa, asumandu-ne toate riscurile, bagam mana in foc ca nu le-au inghitit medicii incriminati la micul dejun – ele fiind utilizate de alti bolnavi care nu au mai facut fata hatisului birocratic, impus tot de CNAS, pentru a beneficia de o reteta gratuita cu medicamente scumpe.

Membrii echipelor de control au mai constatat ca exista cazuri in care medicamentele prescrise nu au fost ridicate de asigurat, ci de alta persoana. Pesemne ca expertii asigurarilor de sanatate nu au vazut niciodata un bolnav cronic, care in foarte multe cazuri nu are posibilitatea fizica de a se deplasa la farmacie…

Spitalul de Urgenta din Craiova, pe lista acuzatilor

Cu putina vreme in urma, era mediatizata situatia critica a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta nr. 1 Craiova. In momentul de fata, spitalul se afla in imposibilitatea de a face dializa, lucru dramatic pentru bolnavii cu nefropatie cronica. In plus, tot sistemul este cel impovarat, pentru ca bolnavii respectivi trebuie dusi la Bucuresti, cheltuielile de transport fiind suportate tot de asigurarile de sanatate.

Ca si la Brasov, in loc sa vina cu solutii concrete pentru asigurati, CNAS si-a trimis inspectorii. Astfel, abia la sfarsitul anului 2002 se descopera ca spitalul -nu a organizat licitatie in vederea achizitiei de medicamente si materiale sanitare necesare programului-, ca -s-au achizitionat materiale sanitare la preturi mai mari decat cele avizate de MSF- si ca nu a fost respectata -destinatia fondurilor alocate pentru subprogramul ?çPreventie in patologia nefrologica si dializa renala?ê-.

Presedintele CNAS este nedumerit

In ultimele zile, peste 80% din farmaciile din tara au intrerupt eliberarea de medicamente compensate. Cu toate acestea, presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, este doar nedumerit de evolutia consumului medicamentelor de la o luna la alta. -Ori ne-am imbolnavit foarte rau, ori fondurile pentru sanatate au luat alte cai-, a spus Turlea, care a mai precizat ca, incepand cu 2003, toate farmaciile vor avea obligativitatea sa prezinte evidenta cantitativa si valorica a intregii gestiuni. Astfel, in iunie s-au consumat medicamente de 812 miliarde de lei, in iulie, de 402 miliarde de lei, in august, de 554 miliarde de lei, in septembrie, de 416 miliarde de lei, iar in octombrie, de 700 miliarde de lei.

In prezent, datoriile catre farmacii se ridica la 2.677,6 miliarde de lei.

Ambulanta, sanctionata numai dupa greva

Practica intimidarii cu controale a fost initiata de Ministerul Sanatatii si Familiei. Nu a contat ca, de 10 ani, exista grave reclamatii la adresa serviciilor de ambulanta, ministerul a gasit nereguli doar dupa ce sindicatul Salvarii bucurestene a facut greva. Bineinteles ca lucrurile s-au linistit in clipa in care, fara perdea, ministrul Daniela Bartos l-a amenintat pe directorul Ambulantei, Mircea Oprisan, ca la urmatoarea abatere il va demite.

Sanctiunea cea mai dura, la Oltenita

Departe de noi sa afirmam ca toate controalele au fost tendentioase. Exemplul cel mai relevant il constituie spitalul din Oltenita, unde Bartos a aplicat, se pare pe buna dreptate, sanctiunea cea mai dura. Ministrul Daniela Bartos a hotarat suspendarea activitatii Spitalului Municipal Oltenita si destituirea directorului unitatii, ca urmare a numeroaselor nereguli descoperite de Corpul de Control al ministrului.

Aceleasi masuri juste au fost luate si la Spitalul Clinic de Psihiatrie -Prof. Dr. Alexandru Obreja- din Bucuresti, unde, pentru luare de mita, a fost eliberat din functie asistentul-sef al spitalului, Sorin Ungureanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.