Home Life Femei celebre care au purtat numele Katherine, într-o selecție realizată de revista...

Femei celebre care au purtat numele Katherine, într-o selecție realizată de revista „People”

DISTRIBUIŢI

Cele mai renumite femei care au purtat numele de Katherine – sau derivate ale acestuia: Catherine, Katharine, Katarina, Kate, Kathryn, Ecaterina, Caterina – au fost incluse într-o selecție realizată de ediția online a revistei „People“. De la regine adevărate la „regine“ ale Hollywood-ului, cele 14 Katherine din istorie incluse de editorii revistei „People“ în această selecție au fost femei care au lăsat în urma lor moșteniri de durată.

– Catherine de Aragon (1485-1536), prima soție a regelui Henry al VIII-lea al Marii Britanii

Prima căsătorie a regelui britanic, cu Catherine de Aragon, a schimbat cursul istoriei imperiului britanic. În 1533, îndrăgostitul Henry a divorțat de Catherine, s-a căsătorit cu a doua lui soție, Anne Boleyn, și s-a declarat noul cap al Bisericii Anglicane, după ce papa de la Roma a refuzat să-i acorde divorțul. După trei ani, Anne a fost acuzată de adulter, incest și trădare și a fost decapitată în Turnul Londrei.

– Katharine Hepburn (1907-2003), actrița care a câștigat cele mai multe premii Oscar

„Pentru mine, premiile nu înseamnă nimic. Premiul meu cel mare este munca mea“, a spus celebra actriță americană. Katharine Hepburn a jucat în peste 50 de filme și deține recordul pentru cele mai multe statuete câștigate în istoria cinematografiei – patru Oscaruri la categoria „cea mai bună actriță în rol principal“.

– Ecaterina cea Mare (1729-1796), împărăteasă a Rusiei

De origine germană, Ecaterina a II-a a condus imperiul rus vreme de 34 de ani, între 1762 și 1796. În timpul domniei sale, ea și-a condus țara prin trei războaie majore, a extins teritoriile Rusiei până la Marea Neagră și până în centrul Europei și a devenit o patroană a artelor, fiind persoana care a alcătuit prima colecție pentru celebrul muzeu Ermitaj. Adeptă a Iluminismului, Ecaterina a II-a a fost animată în același timp de opinii „iluminate“ în ceea ce privește dragostea, având de-a lungul vieții cel puțin 10 amanți, scandalizând celelalte capete încoronate ale Europei.

– Katarina Witt (născută în 1965), dublă campioană olimpică la patinaj artistic

Fost mare star al gheții, născută în Germania de Est, ea este singura patinatoare din era modernă care a reușit să își apere un titlu olimpic.

– Caterina de Valois (1401-1437), bunica lui Henry al VII-lea, primul rege britanic din dinastia Tudorilor

Încoronată regină a Angliei în 1421, căsătoria ei scurtă cu Henry al V-lea (căzut în luptă, la un an de la căsătorie) a produs un singur moștenitor, regele Henry al VI-lea. Însă cel de-al doilea ei mariaj, cu scoțianul Owen Tudor, a fost acela care a condus la apariția dinastiei Tudorilor.
â Kate Moss (născută în 1974), fotomodel britanic
Măsurând în înălțime doar 170 de centimetri, se spune despre Kate Moss că a pus capăt „domniei“ manechinelor amazoane de pe podiumurile de modă și că a impus venirea pe lume a unei noi ere în moda internațională, după ce a debutat într-o campanie publicitară pentru o linie de lenjerie intimă a casei Calvin Klein, în anul 1992.

– Caterina de Medici (1519-1589), mama a trei regi ai Franței

„În spatele fiecărui bărbat mare se află o femeie mare“ – acest proverb nu a părut niciodată mai adevărat ca în cazul Caterinei de Medici. Născută din părinți italieni de religie romano-catolică, ea a devenit regină a Franței în 1547, când soțul ei, Henry al II-lea, a urcat pe tron. Însă Caterina de Medici a rămas în manualele de istorie datorită șireteniei ei politice, regina fiind de altfel unul dintre autorii morali ai însângeratei „Nopți a Sfântului Bartolomeu“, când mii de hughenoți au fost masacrați la Paris, dar și datorită faptului că a fost mama a trei dintre regii Franței.

– Kate Winslet (născută în 1975), considerată una dintre „reginele“ de la Hollywood.

„Kate ne-a impresionat imediat cu extraordinara ei inteligență, perspectivele ei mature asupra lumii (care depășeau cu mult vârsta pe care o avea) și, mai ales, curajul ei ca actriță“, a declarat Peter Jackson într-un interviu publicat în revista „Time“ în 2009, anul în care Kate Winstlet câștiga, la vârsta de 35 de ani, primul ei premiu Oscar pentru rolul din „Cititorul/ The Reader“, după ce impresionase deja publicul și criticii de specialitate în alte 20 de filme.

– Katharine Graham (1917-2001), scriitoare recompensată cu premiul Pulitzer și editor al ziarului „The Washington Post“

După sinuciderea soțului ei în anul 1963, Katharine Graham a devenit prima femeie care a condus publicația „The Washington Post“, coordonându-i activitatea într-o perioadă crucială din istoria americană: scandalul Watergate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.