– Exista anumite substante, cum ar fi oxidantii din vopselele pentru par, care pot provoca alergii sau iritari ale pielii.
– Rujurile, cremele de fata, rimelurile si chiar pastele de dinti produc, in cazul in care sunt preparate necorespunzator, alergii si dermatite, uneori foarte grave
– Tratamentele medicale sunt costisitoare, iar persoana respectiva poate ramane cu o sensibilitate ridicata, ceea ce va conduce, foarte usor, la aparitia unor noi alergii.
Despre romance se spune ca sunt femei frumoase si cochete. Si nu sunt vorbe in vant. Frumusetea trebuie intretinuta si acest lucru costa. Cand este vorba de aspectul lor exterior, femeile nu se mai uita la bani, oricat de mult ar costa un fard, o pudra sau un ruj. Pe piata exista insa produse pentru toate buzunarele. Unele de calitate, altele de provenienta indoielnica, care, de regula, sunt mai ieftine. Nu putine sunt femeile care, dupa ce au folosit o crema sau un parfum, au fost nevoite sa ceara asistenta medicala.
-La cabinetele de specialitate ale spitalelor si policlinicilor din intreaga tara se prezinta aproape in fiecare saptamana persoane care necesita tratamente medicale, din cauza folosirii unor produse cosmetice de calitate indoielnica. Acestea produc in special alergii de contact, pe etichetele aplicate produselor nefiind specificate interdictiile sau contraindicatiile-, precizeaza medicul Nicolae Istodor.
Lipsa cadrului legal, sau mai bine spus a normelor de aplicare a legii produselor cosmetice (Legea nr. 178/2000), permite importul, producerea si comercializarea unor produse cosmetice netestate dermatologic si in componenta carora intra substante chimice daunatoare. Nu putine sunt cazurile in care gradul de nocivitate al produsului este accentuat, ca urmare a depozitarii si comercializarii in conditii improprii. Spre exemplu, din cauza caldurii excesive a compusilor grasi folositi la prepararea produselor cosmetice, in special a cremelor, se altereaza, iar umiditatea crescuta are ca efect oxidarea ambalajelor metalice. In opinia dr. Istodor, -rujurile, cremele de fata, rimelurile si chiar pastele de dinti produc, in cazul in care sunt preparate necorespunzator sau sunt folosite dupa termenul de expirare, alergii si dermatite, uneori foarte grave. Tratamentele medicale sunt costisitoare, iar persoana respectiva poate ramane cu o sensibilitate ridicata, ceea ce va conduce, foarte usor, la aparitia unor noi alergii-.
Cosmetice -fabricate pe vapor-
Din pacate, multi dintre cei care s-au pacalit cu astfel de produse nu au reclamat acest lucru la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, ceea ce a facut imposibila declansarea unei actiuni de control de mare amploare. -In ultimul an am primit cel mult zece sesizari referitoare la produse cosmetice necorespunzatoare. Cel mai recent caz care ne-a fost adus la cunostinta este cel al firmei Moon Chimical Industry, din Bucuresti. In mod concret, persoana respectiva a reclamat faptul ca sapunul Camar, produs de aceasta firma, i-a produs o dermatita. In urma controlului, am constatat ca hala de productie, situata intr-o cladire ce a apartinut Fabricii ?ç23 August?ê nu era dotata corespunzator, cu toate ca primise avizul de functionare de la Ministerul Sanatatii. Probele ridicate au fost trimise spre expertiza, urmand a se stabili cu exactitate daca sapunurile sunt vinovate de aparitia respectivei afectiuni-, a declarat Ion Stefan cel Mare, inspector-sef adjunct in cadrul OPC. Un alt caz la fel de grav este cel al firmei SC Romira SA, care producea 18 sortimente de produse cosmetice, fara a detine autorizatia sanitara obligatorie. Mai mult, pentru anumite produse, firma nu avea avizele necesare din partea Ministerului Sanatatii, iar inspectorii OPC au descoperit sase tipuri de cosmetice necorespunzatoare. Probele ridicate vor fi analizate pentru a se stabili gradul de nocivitate al produselor, productia fiind, temporar, oprita. Din pacate, amenda aplicata a fost de doar 61 milioane de lei, suma incomparabil mai mica decat profiturile obtinute prin inselarea cumparatorilor. -Alte reclamatii au vizat calitatea necorespunzatoare a unor vopsele de par sau a unor deodorante solide care patau hainele. Din pacate, foarte multe cazuri nu ne sunt aduse la cunostinta, cumparatorii preferand sa arunce produsul si sa-si vada de treaba-, explica inspectorul-sef adjunct.
Un alt aspect neluat in considerare de catre producatori sau importatori este aplicarea unei note care sa contina explicatii despre natura compusilor care intra in formula produselor, gradul de risc la care se expun si modul de utilizare. -Exista anumite substante, cum ar fi oxidantii din vopselele pentru par, care pot da alergii sau iritari ale pielii, daca nu sunt testate mai intai pe o suprafata redusa. In cazul in care cumparatorul nu cunoaste aceste lucruri, nu are cum sa se protejeze si, inevitabil, va avea de suferit-, explica medicul Nicolae Istodor. Mari probleme pot crea si pastele de dinti sau apele de gura improprii sau expirate, care creeaza afectiuni ale gingiilor sau mucoasei. De foarte multe ori, reactiile alergice sau dermatitele nu apar imediat, de la prima folosire a produsului, ci in timp, ceea ce face ca identificarea sursei afectiunii sa fie mai dificila, persoanele respective continuand sa foloseasca cosmeticele respective nestiind ca astfel isi agraveaza afectiunea.
Asadar, atentie la ce cumparati! Suntem prea saraci ca sa ne permitem lucruri ieftine.