Cand spui Coppola, gandul iti zboara imediat la una dintre vestitele familii ale cinematografiei mondiale, o familie care a scos la rampa doi regizori: Francis Ford Coppola si Sofia (fiica celebrului autor al trilogiei -Nasul-) si un actor de cinci stele, Nicolas Cage (nepotul marelui regizor).
Or, in momentul in care un astfel de gigant iti viziteaza tara, nu poti sa ramai nepasator, mai ales ca te gandesti daca nu cumva motivul vizitei ascunde si un viitor proiect.
Trecand peste aspectul speculativ, vizita lui Francis Ford Coppola a fost fara indoiala o lectie greu de egalat pentru stundentii de la UNATC, care au avut ocazia sa stea fata in fata, timp de o ora si jumatate, cu unul dintre cei mai mari cineasti ai lumii.
In cele cateva zile de sedere in Romania, Coppola a fost extrem de activ, fiind interesat atat de cinematografia autohtona, cat si de spectacolele de teatru, interesul sau fiind indreptat in special catre musicalul -Chirita of Barzoieni-, pe care l-a si vizionat impreuna cu nepoata sa Gincarla.
Cat despre peliculele romanesti, celebrul regizor a vizionat scurtmetrajele -Bucuresti-Wien 8:15- (Catalin Mitulescu) si -Grigore si Marieta- (Catalin Cocris), precum si lungmetrajul -Filantropica-, in regia lui Nae Caranfil.
Dupa ce a trecut prin Bucuresti, Bacau si Piatra Neamt, cunoscutul cineast a plecat spre Moscova.
Pe urmele lui Mircea Eliade
Prezent in fata studentilor UNATC, Francis Ford Coppola a dezvaluit motivul real al vizitei: pregatirea revenirii sale in cinematografie, dupa o pauza de noua ani! Pana aici, nimic deosebit, insa daca vine vorba despre proiectul pe care-l pregateste, atunci vizita sa este justificata: cineastul lucreaza de foarte mult timp la un proiect de amploare, pe care-l prezinta ca fiind un -opus imperfectus-. In timpul elaborarii acestui proiect, Coppola a cunoscut scrierile lui Mircea Eliade. De aceea, -am vrut sa vad tara natala a acestui ganditor. M-am saturat sa fiu celebru, sa ma intampine televiziunea cand vin sa vorbesc cu studentii. Vreau sa invat! Atata tot… Vreau sa aflu adevarul despre mine si sa ma redescopar ca artist, dupa noua ani de pauza. Acesta este motivul pentru care am venit in Romania-, a declarat Coppola.
Improvizatia – un element important pentru succesul unui film
Dupa o cariera impresionanta presarata atat de premii (Oscar, Globul de Aur sau Palm D*or), cat si de esecuri notabile, Francis Ford Coppola si-a permis sa le dea cateva sfaturi viitorilor cineasti romani, invitandu-i sa lucreze cat mai mult cu actorii, inca din scoala, sa creada in intuitie si sa-si adapteze stilul regizoral temei fiecarui film, fara sa omita insa improvizatia.
Astfel, el a declarat ca metodele folosite in cariera sa au implicat intotdeauna improvizatia, in asa fel incat, la momentul primului -motor-, actorii sa fie familiarizati cu personajele.
O astfel de improvizatie s-a petrecut la filmarile -Nasului- cand, intr-o seara, i-a chemat la un restaurant italian pe actorii Marlon Brando, Al Pacino, Robert Duvall si James Caan. La aceasta masa de -familie-, sora regizorului, Talia, care urma sa interpreteze rolul -Connie-, i-a servit pe actori cu bucate italienesti.
-In acea seara, actorii au devenit o familie, printr-o improvizatie ce a implicat simturile: gustul si mirosul mancarii italienesti-, le-a spus Coppola studentilor de la UNATC. In ultimii noua ani, Francis Ford Coppola a fost producator executiv in special pentru filmele regizate de fiica sa, Sofia.