Home Social Endocrinologia, intre performanta si lipsa cronica de bani

Endocrinologia, intre performanta si lipsa cronica de bani

DISTRIBUIŢI

Anul 2001 este unul cu totul aparte pentru Institutul de Endocrinologie -C.I. Parhon- din Bucuresti. Pe 8 noiembrie, se implinesc 55 de ani de la infiintarea acestei institutii medicale de renume national si european. A fost primul institut constituit dupa razboi, prin decret regal, la solicitarea -parintilor- endocrinologiei romanesti, profesorii Parhon si Milcu.

Modul in care a fost gandita organizarea asezamantului medical ii uimeste si astazi pe specialistii din intreaga lume. In 1946, acesta avea in componenta – pe langa elementele clasice de endocrinologie clinica, morfologie, fiziologie s.a.m.d., sectoare de endocrinologie comparata, endocrinologie la plante, la vertebrate si nevertebrate. Si, foarte surprinzator pentru acele vremuri, in cadrul institutului se studia psihologia endocrinologica, o disciplina considerata si astazi ca fiind de avangarda. -Institutul Parhon a devansat cu mult epoca momentului cand a fost constituit-, spune prof. dr. Constantin Dumitrache, cel mai reputat specialist endocrinolog din tara, care de 12 ani conduce aceasta clinica.

– In publicatiile medicale cu circuit international se anunta un mare eveniment medical, ce va avea loc la Bucuresti in aceasta toamna. Despre ce este vorba?

– Aniversarea Institutului -C.I. Parhon- va fi precedata de un curs international, organizat de Federatia Europeana a Societatii de Endocrinologie, care se va desfasura timp de trei zile la Palatul Parlamentului, la care vor conferentia cele mai mari personalitati europene in domeniu. Practic, va participa aproape intreg board-ul federatiei. Cursul va fi urmarit de 250-300 de medici din Romania si din tarile vecine (Moldova, Bulgaria, Iugoslavia). Doua sedinte de curs vor fi axate pe una dintre problemele majore ale mapamondului – osteoporoza. Vreau sa va citez doar cateva titluri de curs: Factori genetici in osteoporoza, Viitorul tratamentului de substitutie in osteoporoza de postmenopauza, Osteoporoza masculina, Osteoporoza indusa de glucocorticoizi, Rezultatele tratamentului cu diferiti bifosfonati in osteoporoza.

Un alt subiect al cursului va fi glanda tiroida. Conferentiarii vor tine prelegeri despre cancerul tiroidian, noi aspecte ale deficientei de iod si aspecte autoimune in tulburarile tiroidiene. Un capitol aparte al discutiilor va fi endocrinologia reproducerii, la care vor fi abordate teme precum reglarea foliculogenezei, andropauza – autentic sau fictiune?, tratamentul disfunctiei erectile. Ultimul capitol al cursului, Frontierele endocrinologiei, va fi de-a dreptul fascinant. Lectorii straini invitati vor conferentia pe subiecte de maxim interes, precum endocrinologia si diferentierea sexuala, impactul genomului uman si clinica endocrina si mijloace de comunicare intre om si celelalte specii, prin feromoni.

– Cat de dificil este sa organizezi un eveniment de asemenea amploare fara sprijinul financiar al statului?

– Am inceput pregatirile inca de anul trecut si nu a fost o zi in care sa nu ne ocupam, intr-un fel sau altul, de anumite aspecte ale evenimentului. In acest moment, am primit toate confirmarile de participare din partea lectorilor invitati si am rezolvat cea mai mare parte a problemelor organizatorice, legate de cazare, masa, bilete de avion s.a.m.d. Costurile acestei manifestari vor fi suportate aproape in totalitate din sponsorizari. Taxa de participare va fi absolut simbolica.

– La ce evenimente medicale veti mai participa in lunile urmatoare?

– Nu exagerez cand spun ca vom avea o toamna a endocrinologiei romanesti, bine -asezonata- cu personalitati straine. In septembrie, la Cluj, va avea loc, timp de trei zile, Congresul National de Endocrinologie, la care vor participa aproape toti medicii din Institutul Parhon si din tara. Tematica pricipala ce va fi dezbatuta este Endocrinologia si tulburarile metabolice. In plus, in octombrie, la Istanbul, va avea loc Congresul Balcanic de Endocrinologie, la care medicii romani vor fi extrem de bine reprezentati prin lucrari.

– Institutul -Parhon- deruleaza mai multe programe de sanatate, finantate de Ministerul Sanatatii si de CNAS. Cum apreciati rezultatele acestora?

– Sunt fericit sa pot spune ca am deschis -o usa ferecata-, la care pana de curand, bolnavii din Romania nu puteau decat sa viseze. E un inceput si o licarire de speranta in tot acest dezastru in care ne aflam. Avand in vedere ca pentru fiecare tableta administrata exista o evidenta foarte clara, putem spune ca am obtinut rezultate benefice. Pentru nanism, de exemplu, au fost tratati 200 din cei aproape 400 de copii care sufera de aceasta boala.

In 2001, am repurtat o victorie, pentru ca am reusit sa crestem cu cateva procente bugetul alocat acestor programe. Cu toate acestea, nu putem acoperi decat circa 10% din necesarul de medicamente pentru boli ca osteoporoza sau nanismul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.