Violenta in familie ia amploare, iar numarul femeilor care ii cad victime creste ingrijorator. Zilnic au loc, in medie, 10-12 cazuri de scandal in familie, iar Politia are putine instrumente de eradicare a acestui fenomen, solutii concrete ar trebui sa vina din partea altor foruri – fie politice, fie societatea civila. Psihologii spun ca principalele cauze ale violentelor dintr-un cuplu sunt nesiguranta zilei de maine si alcoolismul.
Numarul conflictelor familiale soldate cu agresarea femeilor a crescut ingrijorator de mult. Psihologii spun ca principalele cauze ale cresterii violentelor dintr-un cuplu sunt nesiguranta zilei de maine si alcoolismul. Politistii nu pot lua masuri radicale impotriva agresorilor, singurul lor instrument coercitiv fiind Legea 61/1991, a Ordinii Publice, care, atunci cand este aplicata, ii sanctioneaza pe scandalagii cu amenzi suportabile. Paradoxal, in 2000 a intrat in vigoare Legea 82, prin care agresorii pot alege intre amenda si munca in folosul comunitatii – drept de optiune care nu limiteaza amploarea fenomenului violentei, inclusiv in familie. Cel mai adesea, victime cad femeile din cuplurile nevoiase. Atitudinea comuna acestora este indurarea cu stoicism a batailor, de teama ca, daca-i vor reclama la Politie, sotii oricum vor scapa si se vor razbuna mai abitir. Ca efect al acestei -discretii-, organizatiile neguvernamentale si forurile insarcinate cu pastrarea ordinii si linistii publice nu au altceva de facut decat sa consemneze crimele abominabile, consumate in familii, sub semnul alcoolismului.
27 de scandaluri, intr-o noapte
Spre exemplu, dispeceratul Politiei Municipiului Braila a inregistrat intr-o singura noapte 27 de cazuri de scandal in familie. Asemenea sesizari primesc, zilnic, majoritatea sectiilor de Politie. In unele cazuri insa, interventia Politiei este inutila. In urma cu cateva zile, tot la Braila,un barbat si-a batut sotia pana cand a lasat-o fara suflare. Georgeta Bratu a decedat, avand ruptura de splina, ficatul facut praf si multiple traumatisme cauzatoare de moarte. Din pacate, acesta a fost finalul unui mariaj de 28 de ani. Cazul demonstreaza incapacitatea institutiilor statului de a se implica in prevenirea violentei familiale.
-Cu toata deschiderea de care dam dovada ca institutie in slujba cetateanului, problema femeilor agresate nu poate fi rezolvata, cel putin in prezent, pana nu vor exista doua parghii clare: una legislativa – adoptarea unei legi de protectie a familiei si una sociala – locuri pentru adapost, centre de primire a femeilor batute etc. Este o problema de atitudine. Consider ca trebuie abandonata ideea ca fiecare face ce vrea in familia sa-, spune capitanul Florian Marin, de la Biroul de Prevenire si Combatere a Criminalitatii din IJP Valcea.
Cele mai multe femei batute au sub 30 de ani. -La noi vin cam patru-cinci femei batute intr-o saptamana. Cele mai multe dintre ele sunt tinere, sub 30 de ani. Vin cu rani diverse, produse in special prin lovituri cu pumnii. Am avut si cazuri mai grave, cand femeile prezentau hematoame sau au fost injunghiate. De obicei, barbatii se folosesc de pumn pentru a-si pune la punct sotiile. Din pacate, noi nu putem sa facem nimic. Pentru ca unele dintre ele sunt in stare de soc, le administram sedative si le trimitem acasa. Sunt destule femei care solicita certificate medicale pentru ca apoi sa mearga in instanta-, spune dr. Nicolae, medic la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean Valcea.
Invatati sa sunati la Politie!
Faptul ca omul de rand nu stie cum sa procedeze in situatii de criza devine vizibil atunci cand solicita sprijinul Politiei in cazul unui scandal. Cei mai multi nu stiu sa spuna unde se consuma fapta, dar cer in mod insistent ajutorul unui echipaj de Politie. Tinand cont ca numarul de telefon 955 este aproape tot timpul ocupat, politistii ii roaga pe cetateni sa insiste si sa vorbeasca limpede atunci cand relateaza cazul.
Atunci cand sunati la Politie, respectati urmatoarele reguli: prezentati-va, spuneti numarul de la care sunati, relatati, pe scurt, ce se intampla, mentionati adresa unde se consuma evenimentul semnalat si un punct de reper. In felul acesta, politistii se pot deplasa mai repede, eventual, se formeaza echipe specializate pentru cazul semnalat.