Home Actualitate Bumbac si tricot trecute prin vama ca zahar si piper

Bumbac si tricot trecute prin vama ca zahar si piper

DISTRIBUIŢI

Administratorul a trei firme din Focsani a fost trimis in judecata pentru spalarea a 14 miliarde de lei si pagubirea statului cu 6,3 miliarde lei prin evaziune fiscala.

Violeta Serea, administratorul a trei firme din Focsani, a fost trimisa in judecata de Parchetul de pe langa Tribunalul Vrancea pentru comiterea infractiunilor de spalare de bani si evaziune fiscala. Aflata in arest din 11 aprilie, ea risca intre cinci si 15 ani de inchisoare pentru prima acuzatie si intre sase luni si cinci ani, sau o amenda, pentru cea de-a doua. Urmarirea penala impotriva ei a inceput in luna aprilie a.c., iar trimiterea sa in judecata reprezinta o premiera pentru justitia vranceana, cazul fiind al doilea, ca speta, in tara. Violeta Serea a administrat direct sau prin intermediari societatile comerciale Loyal Impex, Loyal Prod. si Dorgen Exim, toate trei inregistrate la Focsani. Cele trei firme au avut o activitate modesta in primii ani de functionare, insa incepand cu martie 2000 s-a remarcat o revigorare, care s-a datorat faptului, demonstrat de cercetarile ulterioare, ca Violeta Serea a intrat intr-o adevarata retea de spalare de bani. Ea a sprijinit actiunile de contrabanda ale unor turci, care aveau calitatea de administratori la zece firme cu sediile in apartamentele unor pensionari din Capitala – una chiar intr-o casa aflata in curs de demolare – si care la scurta vreme dupa infiintarea lor au plecat din Romania.

Cele zece societati au importat din strainatate, in perioada martie 2000 – februarie 2001, cantitati mari de bumbac si de tricot pe care le-au declarat in vama drept produse alimentare (zahar, piper, mirodenii etc.). Bumbacul si tricotul erau duse in depozitele celor trei societati ale Violetei Serea dupa care erau vandute, cu un adaos comercial de numai 100 de lei/kg unor firme din judetele Moldovei. Ulterior, Violeta Serea facea intrarea marfii deja vandute in actele celor trei firme ale sale, pe facturi ale societatilor bucurestene. Documentele firmelor- fantoma erau tinute de catre ea, pentru a da un aspect cat mai legal operatiunilor comerciale. Pentru dovedirea legaturii dintre Violeta Serea si cetatenii turci, a fost aprobata interceptarea convorbirilor telefonice ale societatilor, atat cele fixe cat si cele mobile. Din informatiile astfel obtinute a rezultat ca inculpata i-a ajutat pe turci sa spele banii rezultati din evaziune si contrabanda in valoare de doua milioane de dolari. Sumele de bani cuvenite turcilor erau transformate in dolari si ridicate de trei imputerniciti ai acestora, dupa ce erau depuse de Violeta Serea la Banca Turco Romana sau Banca Internationala a Religiilor. Ei au parasit in mod precipitat tara, la scurta vreme dupa identificarea lor, la fel ca si ultimul om de legatura dintre inculpata si reteaua de turci, Cevad Alli, care a locuit la Focsani intr-un aprtament pe care i l-a inchiriat Violeta Serea. Turcii au incercat, in timpul cercetarilor, s-o sprijine financiar pe Violeta Serea, angajand si achitand onorariile unor avocati de prestigiu din Bucuresti si Focsani. De asemenea, s-a incercat mituirea ofiterilor de politie care s-au ocupat de caz. Violeta Serea nu a recunoscut nimic si a spus ca isi va aduce probe in aparare.

Dosarul sau penal a fost inaintat spre solutionare Judecatoriei Focsani, iar in cauza s-a dispus continuarea cercetarilor fata de cetatenii turci si sesizarea Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor, care functioneaza in subordinea Guvernului. Unul dintre turcii implicati in afacerea pentru care, deocamdata, doar Violeta Serea a fost trimisa in judecata, este actionar la peste 250 de societati comerciale din Romania.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.