Carli Pierangelo a venit in Romania in urma cu 10 ani din Luxemburg, unde-si avea domiciliul, si a devenit administrator al unei firme private, Compact Impex, cu sediul in Buzau. Italianul a dezvoltat afaceri banoase, uneori la limita legii. Apogeul a fost insa atins atunci cand a inceput sa faca afaceri cu George Bacneanu, patronul firmei bucurestene Corexim Prod SRL. Aparent un tip serios, demn de toata increderea, italianul a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru produse pesticide de o valoare tentanta pentru partenerul din Capitala, 39.832 de dolari, adica 1.160.351.912 lei. Potrivit clauzelor contractuale, italianul trebuia sa achite 30% din valoarea marfii in momentul livrarii, iar restul de bani dupa sase luni de la intrarea in posesia pesticidelor. Numai ca Pierangelo nu dispunea de banii necesari pentru a face fata contractului. Cum nu avea deloc de gand sa piarda o asemenea ocazie, el i-a lasat lui Bacneanu doua file de CEC in alb, semnate si stampilate, urmand ca partenerul de afaceri sa le completeze cu sumele corespunzatoare.
Pacaleli in lant
Mai tarziu, bucuresteanul avea sa descopere ca fusese tras pe sfoara. Banca Romaneasca, filiala Constanta, a refuzat la plata cecurile. Au urmat apoi cautari si demersuri asidue pentru a-l determina pe italian sa plateasca facturile, dar firma din Capitala nu a reusit decat sa obtina o parte din marfa (adica 2.381 litri) si sa incaseze 252.600.000 lei in cupoane agricole. Pierangelo a continuat insa in aceeasi nota, pentru ca sesizase ca Bacneanu putea fi din nou pacalit. Cum insa nu mai avea posibilitatea de a lua direct legatura cu el, italianul a contactat un -colaborator- ploiestean, Ion Constantin, zis -Ciortanu-, pe care l-a cunoscut prin intermediul fostei concubine a acestuia, constanteanca Angela Chirea, care era si contabila societatii. Din momentul cand a intrat in legatura cu acesta, afacerile aveau sa se deruleze prin firma ploiesteanului, Loxinis SRL, delegatul fiind nimeni altul decat Angela Chirea. Ea a ridicat de la Corexim Prod pesticide in valoare de 143.190 dolari (2.229.633.861 lei) si, ulterior, Ciortanu si Pierangelo si-au impartit frateste agoniseala, Angela primind un comision de 5.000 de dolari.
Pesticide sau stupefiante?
Organele de urmarire penala prahovene au lucrat mai bine de un an la acest dosar, care, in cele din urma, a fost finalizat si trimis spre judecare instantei Tribunalului Prahova. In faza de cercetare judecatoreasca s-a descoperit ca pesticidele ar putea fi incadrate in categoria stupefiantelor. Sase tone de produse au fost incarcate intr-un vagon-cisterna si livrate de catre societatea Oltchim Ramnicu Valcea, furnizorul nesolicitand cumparatorului o autorizatie pentru ridicarea acestor substante toxice. Politia a confiscat o parte din marfa, dar cum aceasta nu avea certificat de calitate, nu poate fi precizat cu exactitate daca pesticidele sunt sau nu stupefiante. De asemenea, avocatii inculpatilor au tinut sa sublinieze, la instanta de fond, ca nu s-a putut proba precis valoarea prejudiciului creat in urma tranzactiilor si, ca atare, este necesara o expertiza in acest dosar. Asa se face ca o infractiune de inselaciune poate capata valente noi, in ceea ce priveste traficul cu substante stupefiante. La urmatorul termen de judecata va fi citata si societatea valceana, care a acceptat extrem de usor respectivele produse.