Recenta simulare a Bacalaureatului tip grila a relevat o serie de probleme, unele suficient de mari pentru a pune in pericol desfasurarea examenului de absolventa a liceului, din 2003. Din fericire, toate sunt remediabile.
Lipsa copiatoarelor ar putea intarzia examenul
Pentru Bacalaureatul 2003 vor fi organizate aproximativ 700 de Centre de examen. In fiecare dintre acestea va trebui sa existe cate trei-patru copiatoare performante, care sa reduca timpul multiplicarii subiectelor la mai putin de o ora. Dar, in cele 1.100 de licee din tara exista doar unul, cel mult doua copiatoare care pot fi folosite in Centrele de examen. Pe langa numarul insuficient, se mai ridica si problema uzurii a multe dintre ele, unele fiind vechi de sapte-opt ani, altele – primite sub forma de donatii – avand deja un grad avansat de uzura in momentul primirii.
O posibilitate ar fi imprumutarea de la scolile care poseda copiatoare, dar si aparatura de aici se confrunta cu aceleasi probleme. O dificultate – mai mica, ce-i drept – este si transportul acestora in centrele respective.
Cert este ca in momentul Bacalaureatului, in Centrele de examen ar trebui sa existe aproximativ 3.000 de copiatoare performante, care sa asigure multiplicarea subiectelor intr-un timp cat mai scurt, asa ca, in conditiile date, ar mai trebui achizitionate cel putin 1.500, pentru o maxima siguranta. Si cum pretul unui copiator performant este de cel putin 300 de dolari, costul total al aparaturii de multiplicare se va situa undeva la 450.000 de dolari.
Supravegherea candidatilor va fi mult mai stricta
Posibilitatile de fraudare in cazul Bacalaureatului tip grila sunt mult mai mari, rezultatele corecte fiind mult mai usor de -transmis- in sala de examen, mai ales daca supraveghetorii sunt mai indulgenti sau chiar -neatenti-… Pentru a preintampina o asemenea situatie nedorita, Serviciul National de Examinare si Evaluare propune marirea numarului de supraveghetori la minimum trei, pentru o sala de examen. – Inainte, cand erau doar doi, mai stateau de vorba, daca era doar unul, mai iesea pe sala… Acum, cand vor fi cel putin trei, supravegherea va fi mult mai serioasa. -Sigur, trebuie revazute si costurile acestei operatiuni, dar sunt sigur ca putem asigura un numar satisfacator de supraveghetori. Tebuie luate toate masurile ca sa nu planeze nici un fel de banuiala asupra obiectivitatii acestui examen si nici asupra participantilor – elevi si profesori-, ne-a asigurat directorul SNEE, prof. dr. Adrian Stoica.
Legat de cresterea numarului de copiatoare, si numarul membrilor din Comisiile de examen trebuie marit, functie de cate copiatoare vor exista. -Daca la recenta simulare au fost doar doi, in cazul maririi numarului de copiatoare trebuie sa existe cel putin unul de copiator, din motive de securitate; sa nu se rataceasca vreun subiect inainte de distribuirea oficiala. Pe supraveghetori nu-i vom implica in multiplicarea subiectelor, pentru a nu exista nici un fel de suspiciuni-, a mai precizat Adrian Stoica.
Rezultatele elevilor nu au fost cel mai important element
Analiza rezultatelor obtinute de elevii participanti la simulare a fost un obiectiv secundar, deoarece pretestarea a fost organizata destul de devreme in comparatie cu anii anteriori, ceea ce a condus implicit la formularea subiectelor cu precadere din materia claselor IX-XI. Chiar si asa, rezultatele au fost semnificativ mai bune decat in anii anteriori. Procentajul de promovabilitate a fost, la recenta simulare, de aproximativ 60%, fata de 50% in anii precedenti.
Din totalul de 1.737 de elevi participanti, 1.034 au -promovat- simularea Bacalaureatului. Cele mai bune rezultate s-au obtinut la Geografie, peste 80% dintre elevi avand peste 5,00. La polul opus s-a situat Chimia, cu doar 35% promovati.
La celelalte discipline alese s-au inregistrat urmatoarele procentaje de promovabilitate: Fizica – 56,06%, Biologie – 60,28%, Masurari Electrice si Electronice – 71,93%, Organe de masini si mecanisme – 56,24%.
In ceea ce priveste dificultatea subiectelor, atat elevii, cat si profesorii au fost de acord ca ea s-a situat la un nivel mediu, neexistand reclamatii din acest punct de vedere. Ca atare, SNEE nu va modifica gradul de dificultate nici la Bacalaureatul real, din vara anului 2003.