Politistii ieseni au castigat pariul cu economia de piata
Fata de alti bugetari, politistii, cel putin cei care se afla la comanda, au un salariu care le poate permite un trai decent. Dar de la traiul decent pana la vilele luxoase si masinile scumpe este o distanta pe care unii au strabatut-o prea usor. De aceea, in plina companie de demascare a averilor asupra carora exista suspiciuni ca au fost dobandite ilegal, ii oferim ministrului de interne, Ioan Rus, cateva noi repere din judetul Iasi.
Seful Politiei a facut avere din magie
La o aruncatura de bat de Restaurantul -Little Texas-, poate fi admirata proprietatea familiei sefului Inspectoratului Judetean de Politie Iasi (IJP), colonelul Mircea Artenie. In 1995, Artenie si fratii sai au obtinut un transfer de teren intre -Agrocom- Strunga (aflat langa Pascani) si -Podgoria- Iasi (in zona Ciric). Transferul l-a semnat Dan Galea, prefectul din acea vreme, desi lipsea un element esential pentru a fi corect: acordul Ministerului Agriculturii (conform art. 72 din Legea 18/1991).
Generalul Stefaroi si-a ridicat vila mai repede decat se astepta
Pe Dealul Galata, la numarul 5, pe Strada Prundisului, troneaza casa generalului de brigada Neculai Stefaroi, un imobil construit intr-un stil cazon, cu parter si un nivel. El a refuzat sa dea orice explicatii referitoare la banii care s-au cheltuit pentru constructia casei. In urma cu cativa ani, el se arata foarte sceptic in ceea ce priveste finalizarea acestei vile. Acum, imobilul este gata. Salariul fostului prim-adjunct al Politiei a fost de aproximativ 250 de dolari pe luna, iar sotia sa lucreaza tot in Politie, la Serviciul de Evidenta Informatizata a Persoanei. Asadar, salariile si eventualele mosteniri au fost sursele de baza pentru ridicarea unei constructii a carei valoare este estimata la circa un miliard de lei.
Un plutonier ii face concurenta generalului
La concurenta cu adjunctul Politiei, chiar alaturi de vila colonelului Stefaroi, isi incepea o casa -fara pretentii- si plutonierul Mihai Morariu, lucrator in cadrul Serviciului Circulatie. Aceeasi functie o indeplineste si acum, iar vila din Strada Podisului este mai mare si este gata.
-Mosierul cu cascheta-
Ceva mai departe, in Copou, se afla o alta vila frumoasa. Ea apartine fostului sef al Politiei Rutiere, omul in fata caruia au tremurat mii de soferi, colonelul in rezerva Puiu Constantinescu. -Mosierul cu cascheta- locuieste intr-un imobil cu doua niveluri, situat pe Strada Toparceanu, insa vila figureaza pe numele socrului sau. Singura lui proprietate se afla la marginea comunei Probota, in satul Trifesti. O intindere modesta de 15 hectare, dobandita in urma unui transfer, ilegal, de terenuri.
Seful Politiei Rutiere planteaza porumb la Miroslava
In comparatie cu Puiu Constantinescu, despre actualul sef al Politiei Rutiere, maiorul Vasile Fetcu, se poate spune ca este cam necajit. Vasile Fetcu este proprietarul unei suprafete de teren de aproximativ 2.500 mp situata la Miroslava, intr-o zona bine cotata pe piata terenurilor. Conform declaratiei sale, suma platita pentru cumpararea pamantului provine din economii si credite bancare. Deocamdata, maiorul Fetcu a plantat doar pomi fructiferi si porumb pe un teren destinat unei case de vacanta.
Tica Bolat, colonelul invizibil
Daca ofiterii insarcinati cu verificarea averilor politistilor ar cauta in acte casa sau terenul colonelului Bolat, de la Politia Economica, nu vor gasi nimic care sa le sara in ochi. Insa, daca se vor uita atent in gradina vilei de pe Strada Sadoveanu, vor gasi indicii ca acolo locuieste un ofiter al Politiei Economice. Alaturi de -palatul de iarna- construit de celebrul general Cheptine, familia Bolat a ridicat o constructie cu doua niveluri. Casa in care locuieste colonelul Bolat este inregistrata la Primarie pe numele fratelui sau, Cezar Bolat.
Ultimul popas, la Tabara
Aceiasi anchetatori ar putea sa faca un ultim popas la vila adjunctului Sectiei a III-a de Politie, colonelul Mihai Tabara. El este proprietarul unei case cu parter si etaj in Sararie. Colonelul Tabara si-a cumparat terenul in 1993 si a adunat ani la rand bani pentru constructia casei. La vremea respectiva, Mihai Tabara avea gradul de capitan si ocupa un post in cadrul Serviciului Circulatie. El sustinea ca si-a cumparat lemnul pentru casa inca din 1991, cu sase sute de mii de lei, cand salariul unui politist era de aproximativ zece mii de lei.
Un politist castiga intre trei si opt milioane de lei, bani in mana
Ministrul de interne Ioan Rus a anuntat ca vor fi verificate toate cazurile in care intre averea detinuta de catre angajatii ministerului la 1 ianuarie 1990 sau la data incadrarii in institutie, dupa caz, si cea dobandita pe parcurs exista diferente vadite, depasind posibilitatile legale de castig ale celor in cauza.
Salariul unui politist oscileaza intre 3,2 si maximum opt milioane de lei. La acestea sume se mai adauga diverse sporuri si indemnizatii de conducere, dupa caz.