Home Economic-Financiar Investițiile străine au crescut de opt ori în ianuarie

Investițiile străine au crescut de opt ori în ianuarie

DISTRIBUIŢI

România, din nou atractivă

Investițiile străine directe au crescut în ianuarie la 240 milioane de euro, de aproape opt ori mai mult decåt în perioada corespunzătoare din 2010, cånd s-a înregistrat un volum de investiții de 31 milioane euro. Dincolo de semnalul de încredere și de susținerea creșterii economice, investițiile străine directe pot aduce noi locuri de muncă și venituri bugetare mai mari, fie doar și ca urmare a creșterii încasărilor din impozitele pe salarii. De asemenea, stimuleză și investițiile interne, prin concurența creată în domeniul respectiv.
Analiștii spun că este un semn bun, dar, „fripți“ în perioada în care economia duduia, nu vor să treacă la un optimism exagerat. Oricum, important este faptul că Romånia prezintă încredere pentru investitori, iar măsurile luate de guvern nu i-au alungat pe aceștia, ci dimpotrivă, i-au determinat să vină cu bani în țara noastră. Creșterea investițiilor străine nu este singura veste bună dată de BNR.
Datele publicate de BNR, ieri, arată că Romånia a trecut pe excedent comercial – 91 milioane de euro.
Deficitul de cont curent a fost  în luna ianuarie de 15 milioane de euro, în scădere cu 86,5% față de aceeași lună a anului 2010.
Deficitul contului curent a fost finanțat integral prin investițiile directe ale nerezidenților în Romånia de 240 milioane de euro (comparativ cu 31 milioane de euro în ianuarie 2010), din care creditele intra-grup au însumat 272 milioane de euro, iar participațiile la capital consolidate au avut o pierdere netă estimată de 32 milioane de euro.
„Este o creștere mare a investițiilor străine directe, dar era de așteptat pentru că au reînceput proiectele mari de investiții din UE“, spune analistul financiar Dragoș Cabat, adăugånd că investitorii se așteaptă ca Romånia să iasă din recesiune.
„O creștere de opt ori este mult, dar s-a dat drumul la investiții. De la ieșirea din recesiune a țărilor din Europa de Vest mai trec, de obicei, 6-9 luni pånă la reluarea investițiilor, iar acest termen a trecut“, a explicat Cabat, adăugånd că se așteaptă la creșteri semnificative în lunile următoare. Analistul financiar estimează pentru anul acesta o creștere de 40-50% a investițiilor străine directe în Romania, față de 2010.
De asemenea, Cabat spune că este posibil ca în acest an să vină mai mulți bani de la romånii care lucrează în străinătate.
„Anul trecut nu au avut cum să trimită bani, dar acum vom vedea o reluare a fluxurilor. Va fi o revenire mai lentă pentru că o parte din ei sunt încă șomeri sau sunt angajați pe salarii mai mici decåt înainte de criză, dar o să vedem o reluare. Oricum, va fi o creștere de 20-25% anul acesta fața de 2010“, spune Cabat.

Oamenii de afaceri vorbesc de semne bune

Oamenii de afaceri sunt ceva mai rezervați și spun că sunt importante domeniile unde merg investițiile.
„Datele sunt încurajatoare, sigur că este un semn bun, dar nu putem fi entuziasmați. Ne temem de prea mult optimism pentru că am mai trecut printr-o perioadă cånd economia duduia. Important este să avem o creștere economică sănătoasă“, spune Cristian Pårvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri (AOAR).
Reprezentantul AOAR spune că Guvernul trebuie să fie preocupat și de ce stă în spatele acestor cifre. „Este foarte important și domeniul în care se fac investițiile străine“, spune Pårvan, precizånd că în anii trecuți, în timp ce în Romånia se investea în imobiliare, în Polonia, Cehia, Slovacia sau Ungaria investițiile străine au mers în capacități de producție.
„Nu trebuie să fii economist ca să îți dai seama că dacă nu producem nu avem ce să vindem. Trebuie să regåndim modelul economic pentru ca economia să fie sustenabilă, iar calitatea investițiilor este foarte importantă“, spune reprezentantul AOAR. Totodată, acesta spera că lecția crizei a fost învățată.
„Apelul este ca dacă avem acum o fereastră de bunăstare să nu facem trăznăi cu banii. Economia trebuie consolidată în partea ei stabilă, adică locurile de muncă în firme cu capital romånesc. Importanța investițiilor străine nu poate fi negată dar nu poate fi soluția totală“, spune Pårvan.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.