Transportatorii, ambalatorii si producatorii de marfuri periculoase (clasificate ADR) vor inregistra costuri suplimentare dupa introducerea, la 1 iulie, a noilor reglementari cu privire la regimul de expeditie si ambalare al respectivelor marfuri, a declarat Gheorghe Dinu, presedintele Uniunii Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
In lista acestor produse sunt incluse gazele lichefiate si comprimate, combustibilii, carburantii, explozibilii, produsele toxice si chimice, dejectiile si altele.
-Transportatorii si ambalatorii produselor ADR isi vor putea deduce costurile din tarifele pe serviciile pe care le efectueaza, insa este mult mai importanta prevenirea unor evenimente nedorite si a accidentelor, decat cuantumul costurilor, unde cresterea va fi redusa-, a precizat Dinu.
Noile prevederi privind marfurile periculoase respecta normele adoptate de Uniunea Europeana si au ca scop prevenirea accidentelor si respectarea unor conditii de protectie a mediului inconjurator in caz de accident. Printre noutatile stipulate de lege se numara introducerea unor noi etichete si marcaje de atentionare, a unor noi tipuri de ambalaje si a unor noi instructiuni privind clasificarea, ambalarea si expedierea marfurilor ADR, precum si obligativitatea semnalizarii ADR in traficul intern.
-Pe langa masurile restrictive impuse de restructurarea ADR, exista si avantaje pentru transportatori, printre care se numara o serie de prioritati vamale sau trasee speciale-, a mai spus Dinu.
Introducerea acestor noi norme de restructurare a transportului si ambalarii de marfuri periculoase se va face etapizat, termenul final fiind 31 decembrie 2002.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane