Executivul isi propune, incepand cu anul 2002, reducerea fiscalitatii prin eliminarea unor fonduri speciale si micsorarea nivelului contributiei de asigurari sociale (CAS) pana la 25-30%, a afirmat, miercuri seara, premierul Adrian Nastase, in cadrul unei intalniri a Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Romania.
El a precizat ca Executivul este decis sa accelereze procesul de reforma si de privatizare si sa creeze conditiile necesare atragerii unui nivel important al investitiilor straine.
Membrii Clubului Oamenilor de Afaceri Germani din Romania s-au aratat interesati, in cadrul discutiilor, in special de modul in care Guvernul intentioneaza sa reduca fiscalitatea din economie si sa creeze un mediu de afaceri prietenos, precum si de evolutia negocierilor autoritatilor romane cu Fondul Monetar International.
Premierul le-a explicat acestora ca Legea privind investitiile directe, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, va oferi investitorilor stabilitatea legislativa si fiscala necesara care sa-i determine sa dezvolte o afacere in Romania.
El a atras, totodata, atentia asupra importantei pe care Romania o are in Sud-Estul Europei, afirmand ca -a investi in aceasta tara presupune a investi in stabilitatea politica din regiune-.
In privinta negocierilor cu FMI, Nastase a aratat ca acestea au evoluat pozitiv, existand posibilitatea ca in luna septembrie sa fie incheiat un nou acord stand-by. -Romania are nevoie de FMI in principal pentru consolidarea credibilitatii in plan intern si international, iar actualul Guvern intentioneaza sa fie primul care sa finalizeze un acord cu acest organism financiar-, a spus Nastase.
Proiectul de buget pe anul 2002 prevede un deficit bugetar de 3%, o crestere economica de 5,2% si un nivel final al inflatiei de 22%, a afirmat, miercuri seara, prim-ministrul Adrian Nastase.
El a precizat ca Executivul isi propune scaderea ratei somajului si mentinerea unui ritm anual de crestere economica de 4-5%.
-Este evident ca, daca vrem sa fim luati in serios in procesul de integrare europeana, trebuie sa avem un ritm anual de crestere economica de 4-5%. Cu o crestere de 1% am avea nevoie de sapte-opt ani pentru a ajunge la nivelul anului 1996 si de peste 20 de ani pentru a atinge nivelul anului 1998-, a spus Nastase.
Guvernul are in vedere, pentru anul viitor, si o reducere a cotei TVA pentru unul sau doua produse alimentare de baza, precum painea, la un nivel care va fi stabilit in perioada urmatoare.
Adrian Nastase a adaugat ca Executivul isi propune sa finalizeze cat mai repede proiectul de buget pe anul 2002, astfel incat acesta sa poata fi adoptat de catre Parlament pana la sfarsitul anului.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane