În loc să importăm din SUA modelul de acțiune al autorităților în caz de malpraxis medical unde neglijența doctorilor se analizează în sistemul civil și consecința constatăriii unei astfel de situații duce la plata de despăgubiri către familia victimei și nicidecum la dosar penal și eventual chiar încarcerarea medicului, noi am rămas la modelul rusesc.
În România, deși Codul Penal s-a schimbat recent, principiile din codul comunist s-au păstrat, Alina Bica, fosta șefă DIICOT, acum judecată în trei dosare pentru mită și abuz în serviciu, fiind cea care a avut grijă ca sistemul statului polițienesc să se mențină și în noile coduri penale: „decât să scape un vinovat, mai bine să intre zece nevinovați la închisoare!”.
Așa că mai întâi autoritățile încep urmărirea penală, cu prezentarea medicului la televiziuni ieșind de la parchet sau de la poliție, cu familiile victimelor care explică reporterilor folosind câțiva termeni medicali preluați de pe undeva și toată cariera medicului, construită cu strădanie, este distrusă în 24 de ore.
Noua victimă a procedurii descrise mai sus este un medic ginecolog de la un mare spital din Capitală. O femeie a născut în urmă cu 8 ani un copil în garda respectivului medic. Copilul s-a născut mort, a fost resuscitat dar copilul nu auzea, nu vedea, nu-și mișca mâinile și picioarele. A trăit timp de opt ani și a decedat săptămâna aceasta. Și acum vine bomba: medicul care era de gardă acum 8 ani este acuzat de familia îndurerată că a omorât copilul „de două ori”. Deci, se vor gândi unii medici: dacă nu-l resuscitez, măcar sunt acuzat doar de o crimă, nu de două!
Mama copilului, îndurerată, după opt ani de chin a declarat la DIGI 24: „Pe ultima monitorizare a bătăilor cordului fetal care mi s-a făcut în lipsa doctorului apare indicaţie de cezariană. Eu sunt convinsă că ei nici măcar nu au avut habar de această indicaţie de cezariană. Copilul a suferit o hipoxie la naştere mai lungă de 30 de minute. Ca urmare diagnositcul lui a fost encefalomalacie multichistică, adică creierul din cauza hipoxiei s-a topit.”
Ginecologul a fost chemat și filmat la poliţie şi a anunţat că este oficial suspectat de vătămare corporală gravă, dar insistă că nu este vina lui.
„Nu înţelegeţi că dacă există o problemă înainte de naştere care nu poate fi determinată, în timpul unei naşteri se poate întâmpla chestia asta,” spune ginecologul.
Abia după punerea sub acuzare, procurorii au cerut medicilor legişti să verifice dacă moartea copilului a fost provocată de neglijenţa ginecologului, aşa cum crede mama băiatului, anunță DIGI 24.
Dar mă întreb, femeile care ajung la spitalul respectiv, după ce l-au văzut pe „neglijent” la televizor, mai vor să nască sub supravegherea lui? Și încă nu e vinovat!
Știu că unii veți spune că mi-e ușor să vorbesc fiindcă nu sunt eu în situația mamei distruse dar vă întreb, ce motive ar avea să mai rămână un medic specialist în România cu sabia deasupra capului, când, în SUA, de exemplu, daunele sunt achitate de asigurător familiei victimei.