Madeleine Albright, fost secretar de stat al SUA, a oferit romanilor o injectie de realism, spunand ca intrarea in NATO inseamna foarte multa munca. -Asteptarile sunt mari, iar pe langa invitatie, trebuie sa munciti foarte mult-, a spus Albright. Ea a criticat lipsa de transparenta din sistemul romanesc, spunand ca asta este una din cauzele coruptiei si a crimei organizate. -Legea trebuie sa aiba putere, banii trebuie cheltuiti <la vedere>-.
-Indemn Romania sa se concentreze pe viitoarele responsabilitati-
Fostul secretar de stat al SUA, a impartit perioada dintre anii 1989 si 2002 in trei faze. In -prima era a democratiei-, dupa caderea Zidului Berlinului, tarile postcomuniste au trecut prin etapa -dansului pe ziduri-. A urmat, apoi, starea -posteuforica-, in care noile democratii au dat piept cu problemele. Tarile din sud-estul Europei sunt, acum, in perioada realista. -Romania este un prieten si un aliat de incredere. Personal va felicit pentru invitatia de aderare la NATO, dar trebuie sa fiti realisti, caci va asteapta multa munca-, a spus Albright. In opinia sa, intre *89 si *96 economia Romaniei a stagnat, dar in 1997 s-au facut multe lucruri pe calea cea buna. -Nu voi uita niciodata multimea care a aratat atunci ca iubeste libertatea si democratia. Este bine ca acum sarbatoriti, dar va asteapta multa munca. Nu este chiar atat de usor sa fii invitat-, a comentat Albright. Parteneriatul pentru pace a fost pentru Romania o foaie de drum pentru a intra in NATO. -A trebuit sa implementati reformele democratice, sa respectati drepturile minoritatilor, tarile candidate au concurat intre ele, dar in mod benefic-. Acum, -oamenii au nevoie sa beneficieze efectiv de efortul diplomatic al guvernului roman-.
Madeleine Albright a atras atentia asupra lipsei de transparenta. -Ne ingrijoreaza foarte mult coruptia si crima-. -In perioada comunista, oamenii nu aveau dreptul sa gandeasca liber. Acum este necesar un sistem sanatos, o economie sanatoasa si o clasa de mijloc care sa sustina, dar sa si beneficieze de aceasta democratie, care sa <opereze> sub legea transparentei-. Ea a adaugat ca -guvernul, alaturi de ONG-uri si societatea civila trebuie sa se asigure ca exista o clasa de mijloc-.
-Nu trebuie sa alegem intre SUA si Europa-
Madeleine Albright a mai spus: -Vom urmari in continuare criteriile NATO pe care trebuie sa le respectati. Nu suntem nerabdatori sa gasim noi aliati impotriva Irakului. NATO este o alianta militara a democratiilor-.
In opinia fostului secretar de stat, Romania nu trebuie sa aleaga intre Europa si America. -A fi in Europa nu inseamna neaparat sa fii antiamerican-. Albright apreciaza tarile din sud-estul Europei ca fiind suporteri ai libertatii si, sustine ea, -America ar trebui sa va asculte-. Ferm convinsa ca SUA sunt cea mai mare putere mondiala, la acest moment, Albright considera ca -acolo unde SUA nu au fost prezente s-au intamplat lucruri ingrozitoare-, admite ca uneori -Washingtonul ar putea decide sa mearga singur pe un drum-.
Intrebata daca Romania a fost invitata, in parte, si pentru ca se afla langa Rusia, Albright a raspuns ca -trebuie sa incetam sa consideram Europa doar pana la granita cu Rusia-. -Este mai bine sa avem o Rusie puternica si satisfacuta decat una agresiva. In privinta Rusiei, trebuie restabilita identitatea poporului rus-. -Prin aderarea la NATO, Romania a devenit o tara atlantica-.
Madeleine Albright a apreciat ca fiind foarte interesant proiectul Constitutiei Europene. -Eu apartin acestei parti a lumii si cred ca este un proiect complicat, de a pune in echilibru diversitatea-. Ea gaseste trista atitudinea impotriva emigrantilor. -Poate si pentru ca eu sunt emigranta. Dar este un fenomen necesar, pentru ca populatia Europei a imbatranit. Trebuie luate masuri impotriva partidelor de extrema dreapta, care sunt rasiste-.