Home Economic-Financiar Rascoala tutunului

Rascoala tutunului

DISTRIBUIŢI

1.000 de cultivatori din tutun s-au jurat, joi seara (21 noiembrie 2002), ca vor incendia drumul de la Marsani la Craiova daca Ioan Niculae, patronul SNTR – spuneau ei – nu le da banii pe tutun, mai mult de sase miliarde de lei. Asa incat Constantin Ghencioiu, primarul comunei Marsani, nu a putut in acea zi sa prezideze, cu tricolorul in piept, vreo manifestatie -spontana- cu ocazia invitarii Romaniei sa adere la structurile NATO, ci sa vada cum face si cum drege ca nu cumva taranii sa dea foc tutunului din Uscatoria SNTR, asa cum amenintau.

In cele din urma, oamenii au fost convinsi sa renunte la furcile si topoarele cu care venisera in fata primariei in favoarea unui pelerinaj la institutiile centrale ale statului. Astfel incat ieri, un grup de cultivatori, insotiti de primarul comunei s-au plimbat cu jalba in protap de la parlament la presedintie si inapoi la parlament, poate si la guvern (dar cine sa ne asculte acolo?, se intreba, retoric unul dintre tarani), pentru a lasa un memoriu semnat de capii a 617 familii dintr-o comuna ce -respira- doar din cultivarea tutunului.

-Ajutati-ne sa punem ceva pe masa de Craciun a copiilor nostri-

-Noi, semnatarii acestui memoriu, cetateni ai comunei Marsani, in numele a peste 10.000 de tarani cultivatori din judetul Dolj (…) va solicitam sa interveniti pentru rezolvarea situatiei create de neachitarea sumelor datorate noua de catre Societatea Nationala Tutunul Romanesc, in urma contractarii de catre aceasta a productiei de tutun din aceasta vara. (…) Va rugam sa ne ajutati pentru efectuarea platilor restante catre cultivatori pentru cantitatile de tutun livrate dupa 15 august 2002 (numai comuna Marsani are de incasat sase miliarde de lei). Ne adresam dumneavoastra deoarece cultura tutunului reprezinta singura sursa de venit pentru 50.000 de suflete, membri ai familiilor noastre, care au ajuns intr-o situatie disperata, neavand cu ce sa-si asigure traiul zilnic. Demersul nostru ni se pare firesc, avand in vedere ca la data de 19 noiembrie 2002, printr-o hotarare a Guvernului Romaniei se absolva SNTR de datorii catre stat in suma de peste 786 miliarde de lei-, se arata in memoriul adresat lui Ion Iliescu – presedintele Romaniei, Adrian Nastase – prim-ministru si lui Ioan Baldea – presedintele Comisiei pentru Agricultura din Camera Deputatilor.

-Domnul Niculae isi ia Jeep de cinci miliarde in loc sa ne dea banii-

Cele peste 5.000 de suflete din comuna Marsani traiesc de pe urma tutunului. Aceasta este singura planta care da randament in conditiile unui teren preponderent nisipos, cum este cel -stapanit- de taranii din localitate. Se mai cultiva si cartofi, dar nu iese cine stie ce recolta. Anul acesta au trudit din greu sa puna tutun pe 400 de hectare. S-au bucurat cand, in vara lui 2002, recolta a fost mare, 800 de tone. Desfacerea era asigurata, in luna martie fusesera incheiate contracte cu SNTR, beneficiarul traditional, iar preturile de achizitie erau bunicele, -nu te imbogatesti, dar nici nu mori de foame-. Ba mai mult, pentru tutunul superior sau clasa intai, suplimentar tonei la hectar contractate, se mai dadea un bonus la plata, de 10%. Era scris in contract negru pe alb, tot asa cum termenul de plata era de 45 de zile calendaristice de la data receptionarii tutunului. Cele 45 de zile s-au facut 90, dar si in prezent cei 5.000 de locuitori -crediteaza- societatea controlata de Ioan Niculae prin intermediul InterAgro SA (SNTR) cu sase miliarde de lei, timp in care taranii mor de foame. -Am ramas fara mancare. Graul nu s-a facut, porumbul la fel, toata speranta mea stand in fiece firicel de tutun. Nu e munca usoara. Din luna mai, de cand am plantat rasadul in camp, nu stiu ce e aia zi de odihna. Iar acum, domnul Ioan Niculae isi ia Jeep de cinci miliarde in loc sa dea banii pe care-i dator sa-i dea-, a declarat cultivatorul Gheorghe Uratu unei publicatii locale. Marinica Ion, in varsta de 80 de ani, jumatate petrecuti printre rasadurile de tutun, isi varsa si el oful: -Niciodata, de cand ma ocup de asa ceva, nu s-a intamplat sa ne luam banii la timp, dar acum, de cand patronul nostru nu mai este statul, lucrurile s-au schimbat. Traim la tara, dar asta nu inseamna ca nu avem televizoare, radiouri sau ziare ca sa vedem ce se intampla in tara. Cum a putut Ioan Niculae sa-si cumpere nu stiu ce masina, cand la noi are datorie? Daca nu ne da banii, ajungem muritori de foame-.

-Tutunul ar urma sa fie importat tocmai de InterAgro-

Colac peste pupaza, SNTR a decis unilateral micsorarea preturilor de achizitie pentru tutun (n.r. – parca Legea concurentei interzice preturile impuse, vom reveni), unii neavizati semnand, dupa spusele lor, niscaiva acte aditionale la contract care le-au fost puse in fata. In timp ce unii dintre cei care au primit bani au luat sume de mizerie, cum este cazul lui Dumitru Maciuca, acesta, dupa ce i-au fost scazute cheltuielile de uscare, primind 53.000 de lei pentru un balot de tutun de 43 de kilograme, tocmai buni pentru cinci pachete de Carpati. Cert este ca o comuna intreaga asteapta astazi sa vada cu ce se intoarce in desaga solia trimisa la -boierii de la Bucuresti-. Daca desaga va fi goala, ameninta sa afume drumul de la Marsani la Craiova cu tutunul pe care -mai bine il ardem decat sa-l dam de pomana-.

Sindicalistii SNTR au semnalat deja acest fapt, intr-o adresa semnata de liderii celor 15 sindicate, inclusiv Petre Istrate, liderul sindicatului Romtabac, emitand si o ipoteza interesanta: -Nerespectarea acestor contracte, inclusiv prin neplata la timp a tutunului preluat, va descuraja pe viitor cultivatorii de a mai produce tutun in Romania, fapt ce va duce la desfiintarea acestei activitati. Ca urmare, aceasta materie prima ar urma sa fie importata tocmai de SC InterAgro SA, din alte tari europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.