Banca Comerciala Romana (BCR) impreuna cu Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) vor oferi procesatorilor din sectorul de panificatie un credit sindicalizat pentru achizitionarea a doua milioane tone de grau, la un pret de 3.200 lei/kg si a 400.000 tone de orz, a anuntat ieri ministrul agriculturii, dl Ilie Sarbu. -Procesatorii vor putea garanta creditul chiar cu graul pe care il vor achizitiona. Masura ii va avantaja atat pe procesatori – care pot contracta un imprumut pe care nu l-ar fi putut obtine in alte conditii si care, pe de alta parte, nu vor mai depinde ulterior de pretul pietei -, dar si pe producatorii de grau, care vor obtine un profit de pana la 10% pe recolta din acest an-, a spus ministrul. El a precizat ca toate detaliile referitoare la data semnarii documentelor, cat si cele referitoare la dobanda ce va fi negociata intre cele doua banci si beneficiarii creditului vor fi stabilite la inceputul saptamanii viitoare.
Pretul graului ramane 3.200 lei/kg
Tot de saptamana viitoare, printr-un ordin al ministrului agriculturii, ce va fi publicat in -Monitorul Oficial-, se vor ridica standardele de calitate (STAS) atat la grau, cat si la faina. Masura vizeaza limitarea importurilor celor doua produse, cu atat mai mult cu cat, in acest an, se va obtine o supraproductie de grau.
Pana la aceasta ora, s-a recoltat 43% din suprafata totala cultivata cu grau, obtinandu-se o productie de aproximativ 3,2 milioane tone. -Daca estimarile noastre sunt corecte, vom dispune de circa un milion de tone de grau pentru export. Am primit cereri atat din Rusia, cat si din Iordania-, a adaugat Ilie Sarbu.
Premierul Adrian Nastase a solicitat ieri prefectilor ca, la nivel local, sa-i ajute pe producatorii agricoli, informandu-i ca pretul la grau a fost stabilit la 3.200 lei/kg, astfel incat -acestia sa se poata bucura de rezultatele muncii lor si sa obtina sumele corespunzatoare-. Premierul a spus ca pretul la grau s-a stabilit astfel -pentru a se asigura plata relativ corespunzatoare a producatorilor agricoli, eliminarea mafiei graului si a intermediarilor de tot felul, care jecmanesc taranii-. Adrian Nastase a aratat ca hotararea de Guvern adoptata in sedinta de joi, referitoare la unele masuri pentru asigurarea colectarii si depozitarii graului si orzului din recolta anului 2001 prevede ca societatile procesatoare vor putea prelua peste doua milioane tone de grau si 400.000 tone de orz. -Preluarea acestor cantitati de cereale se va face imediat dupa recoltare, cu acordarea de credite bancare cu dobanda sindicalizata, de bancile abilitate de Guvern-, a afirmat Nastase. El a mai spus ca productia de grau si secara este buna, iar daca se va mentine acest nivel al productiei, pana la sfarsitul campaniei de recoltare se vor depasi sapete milioane de tone, ceea ce impune luarea de masuri urgente pentru transportul si depozitarea acestora in conditii corespunzatoare.
Primul-ministru a precizat ca la grau si la secara s-a obtinut in acest an 3.050 de kilograme la hectar, fata de 2.680, cat s-a estimat. La orzul de toamna s-a recoltat aproape intreaga suprafata, productia medie fiind de 3.450 kg la hectar, iar cea totala de peste un milion de tone, iar la orzoaica de toamna mai este de recoltat 6% din suprafata, productia medie fiind de 3.200 kg la hectar, iar cea totala de 185.000 tone.
Taxe vamale mai mici
Seful Executivului a mai precizat ca in dorinta de a proteja producatorii si cumparatorii in fata intermediarilor si retelelor de speculanti, care impun preturi mari si nejustificate economic la produsele agricole, Guvernul a aprobat o hotarare privind eliberarea certificatului de producator agricol. Potrivit noilor reglementari, certificatele vor fi eliberate numai detinatorilor de terenuri agricole. Nastase a spus ca in ultima perioada s-a proliferat nepermis specula cu produse din pietele agroalimentare din majoritatea localitatilor, dar mai ales din Bucuresti.
Incepand de saptamana viitoare, printr-un ordin comun al MAAP si MAE, Romania va reduce taxele vamale pentru importurile de carne de porc din tarile membre CEFTA la 20%. Ministrul Ilie Sarbu a declarat ca nota prezentata in acest sens a fost discutata si aprobata in sedinta de joi a Guvernului.
In prezent, taxele vamale la importul de carne de porc din tarile CEFTA sunt de 25%, iar cele stabilite la importul din Uniunea Europeana sunt de 45%. Cat priveste carnea de pasare, productia interna a crescut foare mult in ultima perioada, cererea fiind acoperita din surse autohtone in proportie de peste 80%. Din acest motiv, importurile de carne de pasare din Ungaria au scazut de la circa 19% la 6%.