Economia subterana din Romania reprezinta intre 20 si 37% din PIB, dimensiunea sectorului fiind in stransa legatura si direct proportionala cu nivelul saraciei, se arata in raportul -Economia informala in Romania- realizat de Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii (ICCV), sub patronajul Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) si prezentat in cadrul reuniunii Comisiei antisaracie.
Studiul releva ca pentru asigurarea unui minim de subzistenta, multe dintre gospodariile din Romania isi completeaza veniturile din activitati subterane si apeleaza la serviciile sectorului (cumpararea de produse, reparatii, inchirieri, meditatii, mita). In economia informala activeaza majoritatea producatorilor care practica agricultura de subzistenta, dar si persoanele care lucreaza la negru sau in activitati pe cont propriu (economia informala monetara). In acest ultim sector erau, in 1998, active 13,4% din gospodariile din Romania: 3% zilieri in agricultura; 1% meserii calificate de genul reparatiilor auto sau de instalatii electrice; 3% in activitati necalificate sau semicalificate – croitorie, constructii, reparatii de incaltaminte; 2,3% vindeau produse agricole; 1,5% prestau servicii specializate pentru firme, iar 2,6%, servicii catre populatie.
Spre sectorul economiei subterane sunt impinse atat persoanele cele mai sarace dintre saraci, dar si reprezentanti ai unor etnii precum rromii.
Caracteristice economiei subterane sunt si munca la negru, care angrena intre 1,5 si 2 milioane de persoane in 1999, utilizarea muncii copilului (cel putin 8% din copiii din mediul rural lucreaza mai mult de sase ore pe zi in agricultura, iar 3% dintre copiii institutionalizati cersesc sau se prostitueaza), contrabanda si coruptia.
Conform studiului, una din patru case de la periferia Bucurestiului gazduieste un laborator clandestin de alcool, iar peste 40% din oficialitati si 65% din cetateni primesc si ofera mita.
Indiferent de standardul economic, 65% din gospodarii castiga venituri informale, fie banesti, fie din agricultura.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane