Declaratiile directorului SRI, Radu Timofte, privind amenintarile existente la adresa presedintelui Traian Basescu, au declansat psihoza amenintarilor false cu bomba. Imediat dupa declaratiile incendiare, parlamentul si doua ambasade au fost evacuate, iar ieri amenintarile telefonice cu bomba au curs la foc continuu in intreaga tara, paralizand activitatea politiei, a Salvarii si a institutiilor vizate.
Seful SRI pare sa fie mai vigilent in acest caz decat in cel al amenintarilor care il vizau in urma cu doi ani pe fostul director al SIE, Catalin Harnagea. Atunci, suspiciunile conduceau spre protejatul lui Timofte, S.O. Vintu. Cu toate acestea, ancheta nu a ajuns la nici un rezultat, iar despre casetele audio care fusesera inregistrate nu se mai stie nimic.
In acest timp, politistii nu mai prididesc cu identificarea celor care pun pe drumuri specialistii antitero prin telefoane false de amenintare. Pana acum, 14 persoane au fost deja identificate.
Declaratiile sefului SRI au fost precedate de trei alarme false cu bomba: la Palatul Parlamentului si la ambasadele Irakului si Iranului. Dupa aparitia lui Timofte la televizor, politia a identificat nu mai putin de 14 persoane care au lansat amenintari asupra unor institutii prin intermediul telefonului.
Ziua terorii pentru operatorii 112
Avalansa de amenintari cu bomba a atins ieri cota maxima. Patru astfel de cazuri au fost semnalate numai in Bucuresti, dar intreaga tara fiind cuprinsa de febra terorizarii operatorilor de la serviciul unic pentru apel de urgenta, 112. In Capitala, primele trei apeluri au fost facute de pe telefoane publice, iar cel de-al patrulea de pe o cartela reincarcabila. Palatul Parlamentului, Spitalul de Urgenta, Palatul Cotroceni si complexul comercial Mall au fost pe rand tinta alarmistilor. In acelasi timp, in Vrancea, un suspect a incercat sa dezvolte putin -gluma- si a cerut 10 milioane de lei pentru a nu arunca in aer scoala generala din comuna Vidra. Barbatul a cerut ca banii sa fie lasati in fata primariei din localitate, intr-un cos de gunoi.
In judetul Neamt, politistii s-au confruntat cu o situatie asemanatoare, un necunoscut anuntand telefonic prezenta unei grenade in gara din localitatea Roman. Oamenii legii au constatat ca telefonul de amenintare fusese dat de la un telefon public situat langa scoala generala din localitatea nemteana Solca.
La Botosani, echipele pirotehnice ale SRI au avut de verificat cinci obiective dupa ce telefoanele de amenintare i-au pus pe drumuri. Prefectura, Consiliul judetean, primariile unor localitati si chiar o discoteca au fost vizate pe rand de falsii teroristi. Pentru doua din cazuri, oamenii legii au descoperit ca atentator un copil de 12 ani. Acesta nu raspunde penal, dar parintii sai trebuie sa acopere cheltuielile facute de politie si SRI in urma telefoanelor.
La Brasov au fost, de asemenea, inregistrate doua amenintari cu bomba la doua institutii de invatamant. Imediat dupa interventia specialistilor antitero a fost descoperit si autorul alarmei de la scoala generala. Acesta este un minor de 13 ani, care le-a declarat politistilor ca dorea in acest fel sa scape de la ore. Pentru celalalt caz, oamenii legii continua cercetarile.
In localitatea harghiteana Toplita a fost de asemenea inregistrata o alarma falsa cu bomba. Ca si in celelalte cazuri, telefonul anonim a fost dat de la un post public amplasat in apropierea unei scoli generale.
IGP si MAI fac apel la parinti
In timp ce activitatea institutiilor publice este paralizata de falsele atentate cu bomba, oficialii Inspectoratului General al Politiei Romane si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor fac apeluri disperate la parintii minorilor care comit astfel de fapte. Acestia sunt rugati sa isi supravegheze odraslele. -In mare parte, autorii acestor alarme sunt minori, cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Lor le este mult mai simplu acum sa telefoneze la 112, numai ca acest serviciu identifica mult mai simplu postul telefonic folosit, iar gradul de identificare al autorilor este mult mai mare-, explica purtatorul de cuvant al IGPR, Catalin Popescu.
La randul lor, reprezentantii MAI au intrat in priza imediat dupa declaratiile sefului SRI, Radu Timofte. -In perioada 27-31 februarie, prin sistemul 112 si la unele unitati ale Politiei Romane au fost inregistrate mai multe apeluri telefonice de amenintare cu bomba. In urma verificarilor intreprinse de organele abilitate au fost identificati 14 autori, din care 13 sunt minori-, se arata intr-un comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor.
Pedepse mari pentru falsii atentatori
Conform legii, amenintarile de acest gen reprezinta infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare intre 3 si 12 ani. De asemenea, alarmarea neintemeiata a autoritatilor este pedepsita cu inchisoare intre 1 si 3 ani. In ciuda pedepselor mari se pare ca minorii nu sunt speriati. In aceste conditii, MAI doreste sa coopereze mai bine cu parintii, care trebuie -sa-si supravegheze copiii, pentru a preveni astfel de farse care sunt de natura sa creeze grave tulburari ale ordinii publice si de asemenea implica costuri deosebite pentru mobilizarea si deplasarea unitatilor de interventie-, se arata intr-un comunicat MAI.