Home Actualitate Doi medici din Iasi acuzati de camatarie

Doi medici din Iasi acuzati de camatarie

DISTRIBUIŢI

In urma cu cateva zile, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi a fost depusa o plangere penala, prin care notarul Stela Badarau a fost acuzata de fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. In aceeasi plangere, medicii Elena Stratan si Nicolae-Mihail Georgescu au fost acuzati de instigare la fals material in inscrisuri oficiale, instigare la fals intelectual si uz de fals. In plus, la Parchetul de pe langa Judecatorie, cei doi medici au mai fost incriminati ca au practicat camataria, fiind acuzati ca au dobandit mijloace de plata straine si venituri din camatarie si ca s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale catre stat. Combatantii acestui razboi, care dureaza de sase ani de zile, sunt medicii Elena Stratan, sefa cabinetului de obstetrica-ginecologie -Avicena-, si Nicolae Georgescu, medic ortoped la Spitalul de Urgenta, pe de o parte, si Elisabeta Luncanu, pe de alta parte. Disputa dintre cele doua -tabere- este un contract de imprumut, de 123.500 dolari, incheiat in conditii ciudate de notarul Stela Badarau in luna august 1995. Miza bataliei este o vila de pe strada Lascar Catargi nr. 35, proprietatea Elisabetei Luncanu. Numeroasele procese care au fost si mai sunt inca pe rol sunt o parte a efectelor contractului de imprumut, autentificat de notarul Stela Badarau. Desi in astfel de situatii, de autentificare a unui act, lucrurile ar trebui sa fie clare, cei sase ani care au trecut de atunci nu au elucidat pe deplin conditiile incheierii acestui misterios contract care, intre timp, a fost desfiintat de judecatori, dar care a dus la pierderea vilei din Copou.

Mai precis, pe 10 august 1995 a fost semnat un act de imprumut, autentificat sub numarul 22956 de catre notarul Stela Badarau. Potrivit acestui contract – semnat de cei doi medici si sotii Luncanu -, Elena Stratan si Nicolae Georgescu au imprumutat familiei Luncanu 123.500 de dolari, suma ce ar fi trebuit returnata in decurs de un an, in 12 rate, dobanda aplicata fiind de 3% pe luna, adica 36% pe an, in dolari. In vederea restituirii imprumutului, sotii Luncanu au garantat cu imobilele de pe strada Lascar Catargi nr. 35 si Rachiti nr.13. Acest act, desi ar fi trebuit sa fie unic, in prezent apare sub trei forme. In cuprinsul actului este scris ca, -in caz de nerestituire a sumei imprumutate si a dobindei stabilite in prezentul contract, la expirarea termenului, creditorii nostri ne vor putea urmari asupra bunurilor mentionate mai sus-. Deci, potrivit acestei forme, medicii puteau trece la executarea sotilor Luncanu, adica sa le ia imobilele, abia la expirarea -termenului- care fusese stabilit la 8 august 1996. Numai ca, intr-o alta forma a contractului, avand acelasi numar 22956, cuvantul -termenului- apare inlocuit cu cuvantul -termenelor-. Notarul Stela Badarau a explicat aceasta -anomalie- ca fiind o greseala de dactilografie si ca, din punct de vedere gramatical, era corect -termenelor-. -Prin schimbarea acestui cuvant, medicii aveau posibilitatea sa ceara casa inainte de expirarea datei de 8 august 1996-, a explicat Elisabeta Stratan. In cea de-a treia forma a aceluiasi contract, pe verso, apare stampila dreptunghiulara a ipotecarii imobilelor. In legatura cu semnarea acestui act, un lucru este sigur. Suma nu a fost data niciodata in fata notarului Stela Badarau si totusi ea a fost de acord cu autentificarea acestui act. Din punctul de vedere al Elenei Stratan, prin vocea lui Dan Fiser, suma din contract a reprezentat insumarea tuturor imprumuturilor care au fost date sotilor Luncanu.

Numai dobanda este 20.884 de dolari

Contractul cu -cantec- a fost spalat de judecatori. Cu mult timp inainte de expirarea anului, pentru rambursarea imprumutului, medicii i-au actionat in judecata pe sotii Luncanu cerandu-si banii inapoi. -Trebuia sa dispara actul de imprumut, care era un fals, si sa fie inlocuit cu ceva legal-, a fost punctul de vedere al Elisabetei Luncanu. In urma unui proces-fulger, de numai doua luni, judecatorul Dan Tabiltoc a transformat actul de imprumut intr-o sentinta prin care i-a obligat pe sotii Luncanu sa restituie nu mai putin de 138.934 de dolari. Unul dintre actele care l-au determinat pe judecator sa ia o astfel de decizie a fost un tabel, facut de creditori, in care, la un moment dat, dobanda ceruta intr-o luna era de 20.884 de dolari, adica 626,5 milioane de lei. Sentinta a fost mentinuta si de Curtea Suprema de Justitie. Astfel, imobilul din Copou, cu tot cu o mie de metri patrati din jur, a fost adjudecat de Elena Stratan. De unde au avut medicii atatia bani, ramane o enigma.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.