Home Special Fondul Roman de Garantare a Creditelor, in parteneriat cu ANL

Fondul Roman de Garantare a Creditelor, in parteneriat cu ANL

DISTRIBUIŢI

Cei care doresc sa-si construiasca o casa mai scumpa de 35.000 de dolari, dar nu dispun de suficiente lichiditati, vor putea in curand sa-si realizeze visul, o data cu intrarea in efectivitate a unui proiect finantat de Guvernul Canadei, pentru constituirea unui fond de garantare a creditului ipotecar. Beneficiarul acestei asistente financiare, in valoare de peste 1,2 milioane de dolari canadieni, este Fondul Roman de Garantare a Creditelor (FRGC) care, incepand cu luna septembrie a.c., va fi parte a unui proiect-pilot de constructie de locuinte prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL). Proiectul vizeaza constructia unui micro-cartier de locuinte, realizate in baza unor tehnologii de constructie moderne, aplicate peste tot in lume.

Asa cum este cunoscut, la aceasta ora, bancile romanesti nu acorda credite ipotecare pentru persoane fizice peste limita sumei de 35.000 dolari. -Aceasta limitare se datoreaza lipsei de pe piata a unor organisme financiare care sa-si asume riscurile de neplata ale clientilor care contracteaza aceste imprumuturi. In cazul in care beneficiarul unui credit ipotecar nu-si mai poate achita ratele, situatia casei ramane relativ incerta, pentru ca banca finantatoare – proprietara casei pana la achitarea creditului – nu se poate ocupa de revanzarea acesteia-, afirma dl Sorin Coclitu, presedintele FRGC.

El a precizat ca proiectul finantat de Guvernul Canadei vizeaza constructia unor microcartiere de locuinte administrate privat, asemanatoare cu Satul Francez sau Baneasa Residential Park din Bucuresti. Conform practicii mondiale, proiectul va fi realizat de un promotor (initiator de proiect), care dispune de terenul pentru constructie, un antreprenor si un finantator, care acorda promotorului creditul pentru realizarea proiectului. – Locuintele vor fi ipotecate in favoarea finantatorului pe toata perioada achitarii ratelor. In cazul in care un client intra in incapacitate de plata, intervine fondul de garantare a creditului respectiv, care, asumandu-si riscul de neplata a beneficiarului casei, plateste finantatorului soldul sumei datorate de acesta si dobanda aferenta pe o perioada de pana la un an. Fondul preia locuinta respectiva, o reabiliteaza si o valorifica. Suma ramasa dupa acoperirea tuturor cheltuielilor de valorificare a casei se returneaza clientului-, a adaugat presedintele FRGC.

Valoarea unui credit ipotecar acordat in cadrul acestui proiect sustinut de Guvernul canadian (faza-pilot) este de 50.000 dolari. Cei care vor dori sa-si achizitioneze o astfel de locuinta trebuie sa aiba un venit lunar de 700-800 de dolari si sa achite un avans de circa 15.000 de dolari. Din datele detinute de FRGC, rezulta ca in Romania exista circa 200.000 de potentiali clienti (familii) care si-ar putea achizitiona o locuinta in conditiile specificate.

-Aparitia pe piata a fondurilor de garantare a creditelor ipotecare va relansa constructia de locuinte in Romania, pentru ca aceste organisme financiare vor asigura credibilitatea proiectelor de constructie si le va creste lichiditatea. La aceasta ora, finantatorii externi refuza sa acorde credite in acest scop pentru initiatorii de proiecte din Romania, intrucat acestia nu pot garanta imprumuturile. Finantatorii straini nu accepta drept garantie numai locuintele construite-, a aratat dl Coclitu. In opinia sa, in Romania exista cateva premise favorabile pentru reusita viitoarelor proiecte de constructie de case, cea mai importanta fiind aceea ca imprumuturile acordate persoanelor fizice – pentru achizitia de bunuri de consum si autoturisme – se deruleaza in conditii mult mai bune decat cele pentru persoane juridice. -FRGC nu-si propune sa sprijine persoane individuale, ci doar proiecte integrate. Chiar daca beneficiarii lor sunt familii cu venituri peste medie (dar totusi insuficiente pentru constructia unei case fara credite), suntem convinsi ca in urma interventiei noastre vor fi create oportunitati pentru o masa mult mai mare de oameni. Si asta, pentru ca toti cei care se vor muta in noile locuinte vor elibera si vor pune in circuit un mare numar de apartamente mai ieftine, care vor fi achizitionate de oamenii cu venituri mai mici-, a conchis presedintele FRGC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.