Home Economic-Financiar Electrica are o noua strategie de eficientizare economica

Electrica are o noua strategie de eficientizare economica

DISTRIBUIŢI

Cum la vremuri noi se cer standarde noi, evolutia economica la nivel macro a Romaniei obliga marile companii sa-si aseze activitatile pe un solid principiu de eficienta economica. In cazul SC Electrica SA, schimbarile in planul eficientei economice sunt coroborate cu restructurarea si modernizarea manageriala. Din acest punct strategic major sunt formulate o serie de obiective principale si derivate pentru sistemul de distributie si furnizare. In primul rand se va avea in vedere separarea costurilor specifice activitatilor de distributie si furnizare a energiei electrice, precum si consolidarea structurii teritoriale interne in vederea initierii procesului de privatizare. Acest din urma lucru implica agregarea in opt entitati teritoriale, diminuarea costurilor specifice activitatilor de baza si o judicioasa repartizare a datoriilor. In plus, SC Electrica SA va incerca o majorare a veniturilor, prin diversificarea serviciilor si atragerea de noi clienti in sfera serviciilor profesionale.

Pentru indeplinirea obiectivelor propuse, Electrica va actiona in vederea dimensionarii corespunzatoare a sucursalelor si exploatarilor cu personal, prin aplicarea unor criterii uniforme. Apoi, va fi infiintata o Sucursala de Servicii Energetice si opt Sucursale de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice. Toate cele noua sucursale infiintate vor fi dimensionate prin transfer de personal, activitati si patrimoniu, actiunea desfasurandu-se cu consultarea partenerului social. Pana la 1 ianuarie 2002 este propusa transformarea viitoarei Sucursale de Servicii Energetice in societate comerciala, care va avea ca actionar majoritar Electrica SA. In final, cele opt societati de distributie si furnizare, atunci cand se vor crea prin transformarea sucursalelor respective, vor detine un numar egal de actiuni. Restul de actionariat se urmareste sa fie completat prin participarea salariatilor din Electrica si Transelectrica SA. In problema privatizarii sucursalelor de distributie si furnizare a energiei electrice vor exista doua propuneri.

In cazul in care Electrica SA este organizata in opt sucursale, oferta de privatizare poate fi:

1. Pachet de actiuni cuprinzand maximum 35% din totalul actiunilor Electrica SA

2. Pachet de actiuni majoritar din totalul actiunilor Electrica SA

3. Aport de capital la capitalul Electrica SA

In cazul in care sucursalele se vor transforma in societati comerciale, oferta de privatizare poate include fie un pachet de actiuni cuprinzand maximum 35% din totalul actiunilor fiecarei societati comerciale nou-infiintate, fie un pachet de actiuni majoritar din totalul actiunilor fiecarei societati comerciale nou-infiintate sau prin aport de capital la capitalul fiecarei societati comerciale implicate.

Noua strategie de organizare este construita pe o seama de criterii clare. In primul rand s-a avut in vedere respectarea prevederilor existente in programul de guvernare si in strategiile elaborate pentru acest sector. In al doilea rand, identificarea obiectivelor a tinut cont de adaptarea acestui sector la conditiile impuse cu privire la integrarea Romaniei in structurile Uniunii Europene, functionarea entitatilor din sector pe criterii de eficienta economica si respectarea conditiilor tehnice impuse de functionarea in regim de siguranta a retelelor. Un criteriu de prima importanta de care s-a tinut cont in elaborarea strategiei de organizare in cadrul SC Electrica SA este continua crestere a calitatii serviciilor oferite clientilor in acord cu standardele de performanta detinute de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.