Home Social Codul Muncii, acceptat de partenerii sociali

Codul Muncii, acceptat de partenerii sociali

DISTRIBUIŢI

Dupa vii si indelungi dispute, ieri, la Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, partenerii sociali – o parte dintre sindicate si patronate, impreuna cu reprezentantii MMSS, au cazut de accord asupra formei finale a noului proiect de Cod al Muncii.

-In aceste ultime saptamani, am accentuat discutiile cu sindicatele si patronatele pentru definitivarea textului pe care guvernul va trebui sa-si asume raspunderea in parlament. Nu este un Cod al Muncii exhaustiv, desi contractul individual de munca este reglementat in aproape toate aspectele sale. Exista insa texte de principiu care fac trimitere la legi speciale, in ceea ce priveste contractul colectiv de munca, relatiile de munca, dialogul social, jurisdictia muncii, controlul pe piata muncii si asa mai departe-, a precizat ministrul muncii si solidaritatii sociale, Marian Sarbu. Ministrul muncii este ferm convins ca -s-a realizat un text modern, european, in favoarea jurisdictiei sociale-.

Fostele inadvertente, mai mult de ordin… gramatical!

Sambata, inca mai existau contradictii de opinie intre partenerii sociali. Prezent la discutii, Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa, a criticat -graba si ritmul rapid- al Ministerului Muncii privind adoptarea noului Cod al Muncii, dar si -lipsa de fair-play- a guvernului, care a modificat proiectul fara consultarea partenerilor sociali.

-Daca vreti, domnule Hossu, se poate spune ca singurele modificari aduse de guvern sunt de ordin gramatical-, s-a adresat ministrul Sarbu liderului sindical in timpul discutiilor. -Lasati, domnule ministru, ca mai cunoastem si noi gramatica-, a raspuns Hossu, facand referire la unele articole in care modificarile gramaticale invocate de ministrul muncii ar schimba total sensul initial al articolului.

-Nu pot sa afirm cu certitudine ca aceste modificari aduc prejudicii salariatilor. Este greu de spus daca textul, in noua formulare, este benefic, dar cert este insa ca nu vom fi de acord cu adoptarea proiectului modificat pana nu vom definitiva discutiile cu executivul-, a precizat Hossu. Dar, ieri seara, Hossu a acceptat forma finala a Codului Muncii.

-Din punctul de vedere al CNSLR Fratia, au fost negocieri extrem de dure, intinse pe durata a doua saptamani, chiar si sambata si duminica-, a precizat Sorin Stan, secretar general al confederatiei amintite. -Suntem mandri ca acum Romania are un Cod al Muncii modern, aliniat cerintelor europene. Niciodata un partener social nu va putea avea un Cod al Muncii numai pentru el! Este normal ca intr-un asemenea act legislativ sa se gaseasca atat interesele angajatilor, cat si cele ale angajatorilor-, a conchis Stan.

Patronatele s-au impacat cu gandul, dar mai exista mici rezerve…

Si reprezentantii patronatelor au acceptat noua forma a proiectului de Cod al Muncii, modificarile propuse de acestia fiind acceptate atat de MMSS, cat si de confederatiile sindicale prezente la negocieri. Presedintele Colegiului Permanent al Uniunii generale a Industriasilor din Romania, Stefan Vartoldi, singurul prezent din partea patronatelor, a motivat absenta celorlalti prin faptul ca inca de sambata seara, toate modificarile dorite de acestia fusesera admise. -Modul de elaborare a acestui Cod denota faptul ca un dialog a fost posibil si ca guvernul este capabil sa-si asume rolul de arbitru in realizarea unui astfel de text. Fara doar si poate, sunt mai sceptic decat ministrul muncii si mi-e teama de modernitatea acestui text. Eu cred ca este posibil ca dupa un timp oarecare sa iasa la iveala unele lucruri care sa ne fi scapat, fiind nevoiti sa revenim asupra unor elemente care au un aer prea general-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.