24 de organizații neguvernamentale din România și 4 organizații internaționale de drepturile omului au solicitat Curții Constituționale a României (CCR) să respingă inițiativa de restrângere a definiției familiei prin modificarea articolului 48 (1) din Constituția României.
Organizațiile semnatare consideră inițiativa ilegală în raport cu textul constituțional și standardele de drept internațional, standarde pe care România s-a angajat să le respecte. Initiativa de redefinire a familiei în Constituția României dintr-o perspectivă religioasă aparține Coaliției pentru Familie și urmăreste restrângerea dreptului la viață privată și familie al tuturor celor care se află în familii monoparentale sau în familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt căsătorite, precum și în familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, încălcând astfel principiul egalității și nediscriminării.
Solicitarea organizațiilor de drepturile omului din România este susținută de Amnesty International, Comisia Internatională a Juriștilor, ILGA-Europe și European Commission on Sexual Orientation Law. Cele patru organizatii intonationale au transmis o opinie legală separată în atenția Curții. CCR urmează să decidă pe 20 iulie dacă inițiativa de restrângere a definiției familiei respectă criteriile prin care poate fi modificată legea fundamentală a țării.
‘Prin intervenția noastră, solicităm Curții Constituționale ca în exercitarea rolului său de garant al supremației Constituției să avizeze negativ inițiativa cetățenească, punând astfel capăt unui exercițiu inutil, manipulator și generator de ură la nivelul întregii societăți. Acest demers al Coaliției pentru Familie reprezintă un abuz de drept deoarece definiția restrictivă propusă pentru familie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat și femeie în scopul procreării intră în sfera interdicției de revizuire a Constituției, pentru că ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT)’, a declarat Romanita Iordache, Vice Presedinta Asociației ACCEPT. ACCEPT a trimis CCR un amicus curie prezentând argumentele de drept european și drept constituțional comparat, care demonstrează evoluția modului în care familia și căsătoria sunt înțelese în jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Amnesty Internațional a considerat că este vital să se implice în acest demers, alături de alte organizații de drepturile omului care au adus argumente juridice în fața Curții Constituționale pentru a apăra drepturile persoanelor LGBT în România. ‘Am fost martorii unor inițiative similare în alte state europene, care au dus la limitarea drepturilor persoanelor LGBT, în special dreptul la nediscriminare și la viață privată si de familie. Acest curent este foarte îngrijorător. România trebuie să respecte obligațiile sale conform standardelor internationale si europene de drepturile omului. Acum are șansa să arate că protejează drepturile tuturor,’ au declarat reprezentanții organizației. Amnesty International, o mișcare globală de peste 7 milioane de oameni cu membri și suporteri în peste 150 de state și teritorii, este independentă de orice guvern, ideologie politică, interes economic sau religie.
Comisia Internațională a Juriștilor a transmis, alături de parteneri, opinii scrise Curții Constituționale întrucât consideră inițiativa de restrângere a definiției familiei în România o problemă critică. ‘Curtea e chemată să judece dacă această propunere de modificare a Constituției este sau nu în acord cu obligațiile României în raport cu tratatele internaționale prin care își asumă să respecte, protejeze și să pună în aplicare drepturile omului inclusiv dreptul de a nu fi discriminat, dreptul de a fi egal în fata legii, dreptul la viață privată și de familie.’
ILGA-Europe, Filiera Europeană a Organizației Internaționale a persoanelor LGBTI, consideră că prevederile internaționale de drepturile omului sunt foarte de clare: ‘persoanele LGBTI au dreptul să fie protejate de discriminare. CEDO a atras recent atenția asupra poziției vulnerabile a persoanelor LGBTI în societatea românească. Instituția căsătoriei între un bărbat și o femeie nu va avea absolut nimic de câștigat în urma acestei inițiative. Singură consecință a demersului este discriminarea unor cetățeni pe criteriul orientării sexuale, și includerea acestei discriminări în Constituție, ceea ce va duce la creșterea stigmatizării și ostilității la care persoanele LGBTI sunt expuse.’
Coaliția anti-discriminare și organizații neguvernamentale din România au transmis, de asemenea, opinii scrise către CCR, pentru a sublinia caracterul discriminatoriu al inițiativei Coaliției pentru Familie.
Organizațiile care au transmis opinii scrise CCR sunt:
Asociația ACCEPT
ILGA-Europe
Amnesty International
Comisia Internațională a Juriștilor
European Commission on Sexual Orientation Law
Centrul pentru Resurse Juridice
Societatea Academică din România
Institutul pentru Politici Publice
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Centrul Parteneriat pentru Egalitate
Fundația Agenția de Dezvoltare Comunitară ‘Împreună’
Centrul pentru Inovare Publică
Asociația ActiveWatch
Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice
Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA
Asociația Funky Citizens
Asociația Română Anti-SIDA
Centrul de Resurse pentru Participare Publică
Fundația PACT
Centrul de Studii Juridice și Drepturile Omului
Asociația E-Romnja (Asociatia pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome)
Fundația Romanian Angel Appeal
Asociația FRONT
Asociația Expert Forum
Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități
Asociația Umanistă Română
Asociația Secular-Umanistă din România
Centrul Romilor pentru Intervenție Socială și Studii — Romani CRISS
Notă: Opiniile scrise transmise Curții Constituționale de semnatari au luat forma a trei documente amicus curiae. Amicus curiae este forma cel mai des folosită de diferite organizații neguvernamentale, naționale sau internaționale, prin care acestea își exprimă propriile puncte de vedere cu privire la aspecte ale unor procese în curs de desfășurare, atunci când drepturi ale omului au fost sau pot fi încălcate sau în chestiuni de interes public. Amicus curiae este forma acceptată de instanțele de judecată și curțile constituționale din diferite țări și de tribunalele internaționale, de exemplu Curtea Europeană de Justiție sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului.