Nici nu a modificat BNR bine ținta de inflație pe 2007, că semnele negative din exterior au apărut. Prestigioasa agenție americană Standard&Poor's a anunțat deja înrăutățirea perspectivei de rating de țară pentru România de la "stabilă"
la "negativă".
Fundamentarea deciziei nu lasă nicio urmă de îndoială asupra vinovaților: este penalizată "reacția limitată a Guvernului la creșterea rapidă a dezechilibrelor externe". Iar explicațiile continuă: S&P anticipează că apropierea alegerilor va stimula creșterea cheltuielilor publice. Mai mult, se menționează faptul că politicile economice din România sunt inadecvate în contextul dezechilibrelor macroeconomice în creștere. Poate că premierul Tăriceanu va pricepe măcar că ne-a adus la marginea prăpastiei, riscând să pierdem ce am câștigat cu greu, în opt ani, la nivel de stabilitate macroeconomică.
Anunțul S&P vine într-un moment extrem de nefavorabil, pe fondul accentuării turbulențelor externe și cu puțin timp înainte ca România să lanseze o emisiune de euroobligațiuni de cel puțin 500 milioane de euro.
Perspectiva negativă de rating pentru România indică potențialul înrăutățirii calificativului de risc de țară dacă Guvernul nu reușește să-și ajusteze politicile fiscale și de venituri pentru a compensa dezechilibrele externe în creștere și dependența din ce în ce mai mare a sectorului privat de finanțarea externă, spun analiștii Standard&Poor's.
Un asemenea avertisment nu rămâne niciodată fără urmări: investitorii devin reticenți la a plasa bani în România, iar creditele atât de necesare devin din ce în ce mai scumpe. Singurul efect pozitiv ar putea fi faptul că Guvernul și-ar putea reevalua necesarul de împrumuturi.