Home Actualitate Politistii isi controleaza averile intre ei

Politistii isi controleaza averile intre ei

DISTRIBUIŢI

Permiteti-mi sa raportez: -O casa modesta cu doua etaje, de numai un miliard, si o masina Audi, dar nu foarte noua, sa traiti!-

Operatiunea -Vilele la control!-, initiata de ministrul deinterne, Ioan Rus, a inceput sa semene cu o piesa de teatru scrisa de Nenea Iancu. La fel ca si Ghita Pristanda, politaiul din comedia -O scrisoare pierduta-, Garcea de astazi se calauzeste dupa aceleasi principii: -Famelie mare, remuneratie, dupa buget, mica-. Autoritatile de atunci tolerau micile invarteli, dar nici politaii nu erau atat de lacomi. Ghita se multumea cu un steag, doua, Garcea vrea insa vila cu piscina si masina luxoasa. Vorba lui Pristanda: -Grea misia de politai-. Inceputa ca o actiune in forta, operatiunea de demascare a bunurilor dobandite ilegal pare acum un foc de paie. Presa mai anunta, din cand in cand, ca ancheta a ajuns intr-un loc sau altul, dar nimic spectaculos. Cei care au fost desemnati sa verifice averile politistilor sunt tot politistii, mai mici sau mai mari in grad decat cei pe care ii verifica, dar la fel de prosperi. Asadar, treaba nu pare deloc usoara.

O ancheta lenta

La Alba, spre exemplu, conducerea Inspectoratului de Politie a constituit, la inceputul lunii, o comisie de cercetare a provenientei averilor detinute de politisti. Actiunea se desfasoara in conformitate cu prevederile Legii 115/1996 privind declararea si controlul averilor demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici si ale altor persoane cu functii de conducere. Presedintele comisiei este inspectorul-sef colonelul Marin Aron, vicepresedinte este ex-prim-adjunctul sefului IJP, colonelul Ioan Nicolae Cabulea, iar membri sunt colonelul Viorel Beca, locotenent-colonelul Viorel Trif si maiorul Ioan Popa. Ancheta este in desfasurare, dar, din cate am aflat, actiunile de control se deruleaza cu -viteza melcului-. Asta probabil si datorita faptului ca unii care detin averi fac parte din Comisia de control. Pentru a-i ajuta pe ofiterii care se ocupa de ancheta, -Curentul- le pune la dispozitie cateva date despre vilele urmatorilor ofiteri si subofiteri din cadrul IJP Alba: col. Ioan Nicolae Cabulea, col. Cornel Florinc, col. Virgil Iuonas, maior Toma Morar, capitan Alin Schiau si plutonier major Nicolae Popa.

Doi buni prieteni

Ex-prim-adjunctul sefului IJP Alba, colonel Ioan Nicolae Cabulea, care este vicepresedintele Comisiei de control a averilor politistilor, detine o vila pe bulevardul Regele Carol I. Casa are sapte camere, compuse din parter, subsol si etaj, si ocupa o suprafata de 220 mp. Desi initial planul de situatie avea inclusa si o piscina, aceasta nu a primit avizele necesare.

Nici colonelul Cornel Florinc (bun prieten cu Nicolae Cabulea), seful UM 0962, fosta -doi si-un sfert-, nu s-a lasat mai prejos. In anul 1996, el a primit o autorizatie de constructie pe un teren de pe Strada Lalelelor, langa Schit. Casa, care a crescut intr-o zi cat altele intr-un an, numara acum opt camere. La nivelul solului ocupa 253 mp, iar totalul constructiei este de 578 mp. Cladirea are subsol, parter, etaj si mansarda.

Un plutonier s-a strecurat printre gradati

Nu am aflat inca ce motive l-au determinat pe colonelul Virgil Iuonas, din cadrul Serviciului Politie Economico-Financiara, sa-si scoata vila la vanzare. Constructia a primit avizul in 1995 si este situata in apropiere de Catedrala Ortodoxa. Aceasta are sase camere, subsol, parter si etaj, suprafata constructiei la sol este de 112 mp, iar suprafata totala a camerelor este de 335 mp.

Satul de viata de la oras, maiorul Toma Morar de la Circulatie s-a hotarat sa-si construiasca -o casuta- la tara. In 1997, el a primit o autorizatie la intrarea in localitatea Paclisa, dinspre Alba Iulia. Cladirea are cinci camere, in suprafata totala de 365 mp. Din regimul de inaltime rezultat din planul de constructie reiese ca vila are subsol, parter si mansarda.

Inspirandu-se probabil din activitatea superiorului sau, un subofiter de la Circulatie a incercat sa intre in lumea buna a -gradatilor-. Plutonierul-major Nicolae Popa si-a construit o vila de toata frumusetea pe strada Detunata (periferia municipiului Alba Iulia, inspre Micesti). Cladirea are subsol, parter si etaj (si cinci camere), cu o suprafata totala de 397 mp.

O vila cu semnul intrebarii

Desi initial am intrat in posesia unor informatii potrivit carora capitanul Alin Schiau, cadru al UM 0962, fosta -doi si-un sfert-, are o vila in apropiere de cea a sefului sau, Cornel Florinc, pe planul urbanistic nu apare nici o cladire pe numele lui. Ramane la latitudinea Comisiei de ancheta din cadrul IJP Alba sa verifice daca aceasta cladire ii apartine cu adevarat politistului sau a fost vorba de o informatie falsa. Trebuie sa mai precizam, in final, faptul ca datele tehnice privind constructiile prezentate in material nu includ dependintele (bai, bucatarii, magazii si garaje).

Noua politisti de la IJP Bacau, cercetati in dosarul -Vilele politistilor-

O comisie de ancheta din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Bacau a inceput investigatiile privind modul in care unii politisti si-au ridicat locuintele proprietate personala. Pe baza semnalelor aparute in presa si dupa o runda de consultari, sefii Politiei judetene au nominalizat noua ofiteri si subofiteri care vor trebui sa prezinte documente justificative privind provenienta materialelor de constructii si modul in care au fost platite echipele de constructori. Surse din cadrul Politiei ne-au declarat ca primii care au inceput sa fie chemati cu dosarele sunt locotenent-colonelul Costache Nutu, comandantul Politiei Moinesti, si locotenent-colonelul Dumitru Toma, fostul comandant de la Moinesti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.