Home Economic-Financiar Ultimele sapte zile pentru depunerea declaratiei de venit

Ultimele sapte zile pentru depunerea declaratiei de venit

DISTRIBUIŢI


Mai putin de 15% dintre contribuabili si-au depus declaratii de venit de la data de 31 mai si pana in prezent, cand mai sunt doar noua zile pana la data-limita de depunere a acestora. Unitatile administrative teritoriale ale Ministerului Finantelor primisera, pana miercuri, aproape 65% din declaratiile de venit care trebuie depuse de contribuabili pana la 31 iulie 2001. Mihai Tanasescu a anuntat ca nici nu se mai pune problema unei alte prelungiri a termenului de depunere a declaratiei de venit.

Oficialii Ministerului Finantelor afirma categoric ca 31 iulie 2001 este, intr-adevar, termenul-limita de depunere a declaratiilor de venit pentru sumele obtinute in anul 2000, dupa ce acesta a fost prelungit de doua ori, prin ordonante de urgenta, de la 31 martie la 31 mai si pana la 31 iulie 2001. Nerespectarea acestui termen atrage dupa sine sanctiunile legii. Astfel, incepand de la data de 1 august, intarziatii vor plati penalizari: 10% din impozitul datorat pentru o intarziere de pana la 30 de zile, 30% – pana la 60 de zile si 50% – pentru intarzieri de peste 60 de zile.

Declaratia de venituri se va referi la veniturile realizate in cursul anului trecut. Trebuie mentionat ca impozitele deja platite in 2000 pentru veniturile respective vor fi considerate un avans, contribuabililor neretinandu-li-se, in acest an, decat diferenta dintre ceea ce au platit deja si nivelul global al impozitului pe venit. Declaratia pe venitul global este obligatorie pentru persoanele care obtin venituri din salarii din mai multe surse sau care au lucrat la mai multi angajatori intr-un an, pentru cei care realizeaza venituri din activitati independente, din cedarea folosintei bunurilor sau din strainatate. Daca veniturile se realizeaza din mai multe locuri, pe fiecare categorie de venit si pe fiecare loc de realizare a acestora se depun declaratii speciale.

In declaratiile de impunere trebuie trecute veniturile realizate din activitati independente, din salarii, din cedarea folosintei bunurilor, din dividende si din dobanzi, precum si din alte surse. Anumite categorii de venituri nu trebuie insa declarate, nefiind supuse impozitarii. Printre acestea: bursele, bunurile primite sub forma de sponsorizare sau mecenat; sumele incasate din asigurari; sumele obtinute din vanzarea bunurilor mobile si imobile sau din mosteniri si donatii; sumele primite pentru delegatii in interes de serviciu, ca si veniturile din agricultura si silvicultura.

O alta serie de venituri care nu trebuie declarate, fiind scutite de impozitare, sunt cele realizate de membrii misiunilor diplomatice, de corespondentii de presa straini in conditii de reciprocitate, de strainii care acorda consultanta in cadrul acordurilor de finantare gratuita. In aceeasi categorie se incadreaza premiile obtinute de elevi si studenti la concursuri interne sau internationale, platiile compensatorii primite de someri, precum si dobanzile aferente titlurilor de stat, depozitelor la vedere, sau obligatiunilor emise de Agentia Nationala a Locuintelor (ANL).

Vor fi impozitate, in schimb, orice bunuri sau servicii primite de la terti pe baza de contract, chiar daca acestea nu imbraca forma baneasca, constituind avantaje in natura. Vor trebui declarate, in vederea impozitarii, masina sau locuinta primita de la serviciu, bunurile si serviciile pentru care contribuabilului i s-au facilitat reduceri de preturi sau gratuitati. Toate acestea numai daca angajatorul si-a dedus cheltuielile aferente acestora, societatea care le-a acordat diminuandu-si impozitele.

La fel si in cazul dobanzilor preferentiale la imprumuturile bancare obtinute, de obicei, de angajatii bancilor, carora le va fi impozitata diferenta dintre dobanda uzuala practicata de banca la inprumuturi similare si dobanda preferentiala obtinuta de ei, aceasta diferenta constituind un avantaj fata de ceilalti contribuabili.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.